Van Seaforth naar Agnes water

op Gepost in Australie Hits: 3244

Vandaag eerst naar Mackay gereden, een vrij grote plaats. Hier weer de voorraden aangevuld bij de plaatselijke Woolworths en vervolgens richting de Pioneer Valley. Dit is een vruchtbare vallei die al sinds de komst van de eerste Eurpeanen gebruikt wordt voor landbouw. Nu is het vooral suikerriet wat er staat. En niet alleen hier, we rijden eigenlijk al een paar dagen tussen het suikerriet door. Bij bijna elk plaatsje van betekenis staat er dan een fabriek die de handel verwerkt en overal zijn spoorweg overgangen voor de treintjes die tussen de velden doorrijden en het riet transporteren naar de fabriek. Vaak prachtige vergezichten over de wuivende velden.

 


Maar daar gaan we niet alleen voor heen, ons eigenlijke doel ligt aan het eind van de vallei; het Eungela national park. Home of the Platypus, oftewel het vogelbekdier. Dit beestje is een kronkel van moeder natuur met z'n eendesnavel en poten. En dit park is een van de plaatsen waar ze voorkomen.
We gaan eerst naar de Finch hatton gorge. Een kloof met een waterval en een grote poel waar je lekker kan zwemmen. Bij aankomst vinden we een perfect klein campingkje. Een klein paradijsje volgens de eigenaar. En hij heeft gelijk.
QLD - Eungela National ParkEerst het tentje opgezet en dan de wandelschoenen aangetrokken. Het is niet een echte lange wandeling maar hij is wel erg fraai. Hij gaat door prachtig regenwoud. Eungela heeft het grootste stuk aaneengesloten regenwoud dat er nog over is in Australie. Ooit was 4/5 van dit continent bedekt met tropisch regenwoud. Moeilijk voor te stellen als je 5 weken door droogte gereden hebt. Bij de waterval aangekomen begint het te miezeren en de hoeveelheid water die naar beneden komt is ook al niet echt indrukwekkend. Niet al te lang gebleven dus. Teruggelopen en bij ons campingkje eerst hout gesprokkeld voor vanavond. Daarna naar een riviertje in de buurt gegaan. Een tip van de caampingbaas, ook hier zitten vogelbekdieren! Een klein uurtje zitten wachten maar niets te zien. Morgen hopelijk beter.
s' Avonds weer een perfect fikkie gestookt!
De volgende dag doorgereden naar Broken river in het Eungela park. Het ligt een stuk hoger en de weg ernaartoe bevat een heel lang stuk 12% stijging. Onze witte tornado kwam maar met moeite en luid protesterend tegenop. Maar hij heeft het (alweer) gehaald.
Bij Broken river ligt een park camping waar je bijna voor nop kan kamperen. Tentje opgezet en vervolgens op pad om een paar wandelingen door het park te maken. Je loopt langs de rand van het regenwoud en af en toe zijn er perfecte uitzichten over de vallei. Het regenwoud zelf is ook prachtig. Het barst er van de wilde kalkoenen, ze zijn zo tam dat er af en toe wel eens eentje in de pan zal verdwijnen.
Tijdens onze wandeling ook alvast even langsgelopen bij de rivier waar veel vogelbekdieren zitten. Er is zelfs een platform boven de rivier gebouwd om ze te bekijken. Helaas wederom niets gezien. Wel veel schildpadden die op een stronk net boven het water zitten maar geen vogelbekdieren. Het is ook nog te vroeg. De beste tijd schijnt bij zonsondergang te zijn of vroeg in de ochtend.
Terug op de camping eerst weer wat hout gezocht voor het vuur van vanavond. In het riviertje direct achter onze tent zien we opeens ons eerste vogelbekdier zwemmen. Hij zat vlak bij de kant dus we konden hem goed bekijken. Ze zijn veel kleiner dan dat we verwacht hadden, ongeveer net zo groot als een rat. De meeste tijd zitten ze onder water op zoek naar voedsel maar af en toe komen ze boven om adem te halen. Ze dobberen wat rond met de poten wijd gespreid en duiken dan weer snel onder water. Grappig gezicht. Later ook nog verderop de rivier gaan kijken en nog veel meer van deze beestje's gezien. Het valt alleen niet mee er eentje knap voor de lens van de camera te krijgen.

De volgende dag weer terug baar Makay, beetje gewinkeld, boodschappen gedaan en geinternet. Daarna door naar Rockhampton. Een van de grootste steden in deze regio. Bij de tourist info weer een stapel informatie gehaald en naar de botanische tuinen gegaan. Erg de moeite waard. Enorm grote en oude tuinen. In het midden is een dierentuintje wat ook gratis te bezoeken is. Ook erg fraai aangelegd en nog een verrassende grote collectie dieren. Voor het eerst koala's gezien.
In het picknick gedeelte zitten pannekoeken bakken voor de lunch. Daarna die middag van Rockhampton naar Yeppoon aan de kust gereden. We hebben een telefoonkaart gekocht waarmee je heel goedkoop kan bellen. Die middag voor het eerst geprobeerd. Hoe ze het doen weet ik niet maar bijna een uur bellen kostte 1 dollar en 5 cent van het saldo, dat is ongeveer 0.7 euro en dus bijna net zoveel als een lokaal gesprek in Nederland! Zo kan je nog eens een paar keer bellen! Ter vergelijk, een belletje met de gsm van een paar minuten kostte zo'n 24 euro...
De dag erop de omgeving van Yeppoon bekeken. Bij Bluff point een wandeling gemaakt en wat gevist bij de causeway. Niets gevangen. Later die middag doorgereden naar Gladstone en daar overnacht.
qld agnes water prachtige baai 20161225 1778073730Van Gladstone naar Agnes water gereden. Een tip van de Aussie's waar we 's nachts mee hebben staan vissen. Het is een klein dorpje aan zee nog niet ontdekt door het massa toerisme. Mooi campingkje aan alweer een prachtig baaitje. Het wordt misschien wat eentonig maar er zijn hier gewoon heel veel mooie baaitje's. En de zijkant van de baai wordt ook nog eens omsloten door grote rotsen dus het is ook nog eens een mooie plek om te vissen. Ook nog aardig wat surfers in de branding te vinden want dit is het meest noordelijke punt van de oostkust waar je nog kan surfen. Als je nog noordelijker gaat (waar wij dus vandaan komen) dan wordt de invloed van het great barrier reef zo groot dat er te weinig branding is om te surfen.
Die middag liggen zonnen en lekker gevist op de rotsen. De beste vistdag tot nu toe. Zeker een stuk of 15 gevangen. Ditmaal veel Pike's gevangen, ze lijken een beetje op onze snoeken. Die avond drie stuks op de BBQ als avondmaal.
De dag hierna ook in Agnes water gebleven. 's Ochtends eerst naar 1770 gereden. dit is een dorpje op de plek waar Captain Cook ooit voor de eerste keer voet aan wal zette in wat nu Queensland is. En inderdaad dat gebeurde in 1770. Behalve een monument niet heel veel te beleven hier dus we waren vrij snel weer terug in Agnes. Verder een herhaling van gisteren; zwemmen, zonnen, vissen, BBQ.

posted by Frank : vrijdag, september 10, 2004