Hijgen bij het klooster ...

op Gepost in China Hits: 2737

Zhongdian ligt op een hoogte van 3200 meter maar als je hier rondloopt ervaar je dat niet eens zo heel erg. Natuurlijk is de lucht wat ijler en de zon heel fel maar als je kijkt hoe deze plaats gelegen is lijkt het veel minder hoog. We zitten hier namelijk op een soort hoogvlakte die omgrenst is door echte hoge bergen in de verte. Voor je gevoel begint "de hoogte" dus pas bij die bergen terwijl je nu dus best al wel hoog zit.

 

 

 


Hoewel we nu nog steeds in de provincie Yunnan zitten zijn de Tibetaanse invloeden al volop merkbaar. Een groot deel van de bevolking is hier ook Tibetaans. Dit stadje is eigenlijk een verademing na Dali en Lijang. Het gaat hier allemaal veel rustiger en relaxter toe.
Vanavond in een internetcafe de site weer bijgewerkt. Het grootste deel van de mensen in zo'n internetcafe komt er om te gamen dus het was er weer een pokkeherrie. Ter compensatie maar even
Excellence kneiterhard aangezet. De stream van deze radiomakers uit Heiloo is werkelijk perfect en DJ Marc Vermeulen schalde knuppelhard door het zaaltje. Niet dat de aanwezige Chinezen er warm of koud van worden want die zitten met hun kop geheel in hun spelletje. Na wat email contact met de studio en natuurlijk de onvermijdelijke verzoekplaat weer de koude nacht ingegaan.
Ook de tweede dag in Zhongdian is het perfect weer. Blauwe luchten met af en toe wat stapelwolkjes. Vandaag merken we meer dat we sneller uitgeput zijn. Je moet je krachten rustig verdelen anders sta je snel te hijgen.
Vanochtend eerst naar een bakkertje in de stad voor wat cake'tjes. Je vindt hier in elk plaatsje wel een bakkertje. Ze hebben vooral koekjes en cake, een enkele keer ook (stok)brood. En zo starten wij de laatste tijd de dag met een stuk cake en een pakje melk. Erg lekker en heel goedkoop.
Zhongdian - Het Ganden Sumtseling Gompa kloosterVan de bakker gelijk de bus gepakt naar het klooster waar we twee dagen terug ook al stonden. Dit Tibetaanse klooster heet voluit het Ganden Sumtseling Gompa en is 300 jaar oud. Het is het belangrijkste in zuid-west China. Er leven 600 monnikken in en rond het klooster.
Het is een prachtig authentiek kloostercomplex. Om de hoofdgebouwen heen is de heuvel volgebouwd met heel eenvoudige woningkjes waarin de monnikken wonen.
Bovenop het hoofdgebouw staat een kleine ruimte waarin een enorme trom hangt. Een monnik slaat er een steeds sneller gaand ritme op. De dreunen gaan door het hele gebouw. Er zijn verschillende gebedsruimte's en overal hangt een serene rust.
Het is een hele mooie ervaring.
Vanuit het klooster lopen we de heuvel af over de smalle paadjes die tussen de huisjes van de monnikken liggen. Beneden is een kleine straat met wat shops en hierachter is een heuvel waar een klein cafeetje is. Als we hier wat gaan drinken sleept de eigenaar twee luiestoelen uit z'n huisje zodat we op het terras kunnen zitten. Hier hebben we wel een uurtje in de zon zitten genieten van het uitzicht. Aan de ene kant het klooster en aan de andere kant de groene heuvels met vee.
De rest van de dag in het stadje doorgebracht. Er zijn hier al een hoop leuke Tibetaanse dingen te koop, vooral sieraden. We konden de verleiding dus ook niet weerstaan en hebben wat spulletjes gekocht.
Deze avond met Judith, Bouke, Remco en Nathalie uit eten gegaan. Een Hollands onderonsje dus. Was heel gezellig.