Chongqing - Xining

op Gepost in China 2012 Hits: 2313

Finnair heeft een nieuwe bestemming in haar programma; Chongqing. En als we heen vliegen blijkt dat vrijwel alleen de Chinezen dat ontdekt hebben... Een vliegtuig vol met vermoeide koppies van het vele shoppen in Europa. Tassen vol gaan er het vliegtuig in.
Een maal aangekomen in Chongqing wandelen we zo van het airport de stad in.
Nou ja, het stukje voorstad rondom het vliegveld. In een kwartiertje bij het hotel wat we geboekt hebben. Enorme joekel met veel vergane glorie. In het zwembad zwemmen de kikkers. Maar de kamer is verder heel ok.
Verder die dag wat de omgeving verkent. Het is een heel aardig stadsdeel, beetje upmarket, beetje vergane glorie en een riant park rondom een grote waterpartij. Wel prima om de eerste dag door te komen.
Wel ouderwets geen zon aan de hemel want de smog is enorm. Een dikke grijze brei. Voordeel is wel dat het niet vreselijk heet is want de zon komt er gewoon niet doorheen.
Volgende ochtend door een mannetje van het hotel bij het vliegveld afgezet. Service van de zaak, dus waarom niet. Al is het dan een stukje van niks. Nu naar de terminal voor de binnenlandse vluchten. Die is wel even moderner dan die oude bende waar we gisteren aankwamen. Leek me ook al een beetje te min voor een stad als Chongqing. Maar dit deel is enorm en gloedje nieuw.
Vanaf hier door gevlogen naar Xining. Hier gaan we “echt” starten. Xining ligt op 2500 meter hoogte en heeft nu een heel prettig klimaat. Heerlijk temperatuurtje en geen smogprobleem. Met de airportbus naar het centrum en vandaar met een taxi naar het hostel. Klinkt gemakkelijker dan gedaan want de bus doet er laaaang over en eenmaal in de stad is het spitsuur en zijn alle taxi's bezet.  Hebben een aardig tijdje op verschillende plekken geprobeerd en uiteindelijk eentje gescoord. Maar ja, spitsuur in een stad die ver-ge-ven is van de stoplichten dus er is geen doorkomen aan. Uiteindelijk duurde het twee keer zo lang om van het vliegveld naar het hostel te komen als de tijd die de vlucht zelf duurde.... Maar we zijn er.. In een woontoren op de 15e verdieping. Hoog boven de hectiek beneden. En natuurlijk een fraai uitzicht.
Verderop in de straat onze eerste hotpot als avondmaal genomen en een biertje toe aan de bar op de 15 verdieping. En toen was het wel mooi voor vandaag.
 
Het is Zaterdag en prachtig zonnig weer. Vandaag een rondje door de stad. Gewoon lekker lopen, geen last van de drukte op straat. Xining heeft een modern centrum. In vergelijking tot wat ik me herinner van acht jaar geleden in vergelijkbare steden is er een hoop veranderd. Verwesterd eigenlijk. Veel mega shoppingmalls en fastfood. En vooral veel meer auto's! Met name groot en (pseudo) westers. Alle driewielers en eentakt trekkers en vrachtwagentjes zijn verdwenen.
Het straatbeeld hier in Xining is een mooie mengelmoes van culturen, Moslims en Tibetanen geven een kleurtje aan het Chinese straatbeeld. We brengen een bezoekje aan de grootste moskee van de stad, elke vrijdag bidden er 80000 (!) gelovigen. Het gebouw zelf is een een beetje Mekka meets China, Weliswaar hoge minaretten maar aan de binnenzijde wel weer de klassieke Chinese boogdaken die dan weer overgaan in de badkamertegeltjes waar de buitenmuren mee zijn verfraaid. Je moet er van houden...
verder gewoon wat door de stad gedwaald, paar marktjes en het centrale plein aan de rivier bezocht. Vol met bloemen en waterfietsen. Wel een mooi plaatje met de hoge gebouwen aan de rand.