Relaxen in Bundi

op Gepost in India - Rajastan Hits: 1343

De bus naar Bundi is er eentje van de echte Indiase staatsmaatschappij. Oerdegelijk en niet om aan te zien, en kennelijk maar met drie versnellingen want hoger heeft de chauffeur de hele 250 km niet gereden. Gelukkig hebben we plaatsen helemaal voor in want de bus stopt in elke plaats van enige omvang en alles wat langs de weg staat wordt in het gangpad naar achteren gepropt. De geit die er als een van de eerste in ging begint steeds jammerlijker te mekkeren....
En het is nog steeds heet..., waar eigenlijk het koele seizoen al lang begonnen had moeten zijn, heeft ook hier de klimaatverandering de vaste waarde's omgegooid. En dus loopt de temperatuur in dit tosti ijzer op wielen op tot ongekende hoogte's als we weer eens stilstaan. Gelukkig duren de stops niet zo heel lang, even snel wat te happen halen en rijden weer..., en als hij eenmaal weer gang heeft is het wel uit te houden.
Na de middag in Bundi.

Bundi, blauwBundi is een rustig stadje met veel oude Haveli's tegen de heuvels opgebouwd met een fort op de top. We vinden hier de mooiste kamer tot nu toe, en niet eens de duurste...
In de ochtend het paleis bezocht. Om een of andere vage reden heeft men een betaald deel en een gratis deel en we hadden al gehoord dat je eigenlijk alleen maar het gratis deel hoeft te bezoeken omdat het betaal deel niets extra's toevoegt. En inderdaad deel 1 was voor ons fraai genoeg. Het draait hier metname om oude muurschilderingen en na een kamer of wat had ik die wel weer gezien. Vervolgens over een heel oud natuurstenen pad de berg opgelopen naar het fort. Dit staat al een hele tijd leeg en is al behoorlijk aan het vervallen. Maar wat een positieve verrassing!
Het is een ontdekkingsreis door alle gebouwen en kamertje's van dit grote fort. Het is ook al deels overgroeid en er zwerven grote groepen apen. De reisbijbel adviseert een "monkeystick" mee te nemen, en ja hoor, in de loop van de dag komen we ze tegen; buik vooruit en stok in de hand. Terwijl die apen bij 35C al lang al ergens onder een boom in de schaduw liggen te maffen. Maar ja, als de LP adviseert om in je blote kont het fort te bezoeken zijn er waarschijnlijk ook genoeg die dat doen...

ticketudaipur.jpg


Goed, ons bezoekje aan het fort; het is fraai en ook nog eens heerlijk. We hebben in eerste instantie het hele fort voor ons alleen (altijd al eens m'n eigen fort willen hebben..) en vinden na enige tijd een prachtig rond overdekt balkon waar je uitkijkt over heel het fort. Er waait hier een heerlijk briesje waardoor het er prima uit te houden is en we zitten mooi een uurtje te genieten van de stilte.
Het fort heeft twee hele grote waterbassins waar het water in opgevangen wordt, mooi met trappen aan de zijkant om het waterniveau te bereiken. Het is nu een dikke groene soep maar vroeger van levensbelang in deze droge omgeving alsje fort weer eens belegerd werd. De apen vinden het overigens kennelijk nog heerlijk en komen af en toe rustig de trappen af om wat te drinken.
Rond de middag weer afgedaald richting de stad om te lunchen. Restaurants zijn er eigenlijk niet veel en we kiezen steeds maar een ander guesthouse uit om wat te eten.