Happy Diwali

op Gepost in India - Rajastan Hits: 2143

Vandaag is het Diwali, hindu feestdag in heel India. Al dagen zie je op staat allerlei felgekleurde versiering te koop waar vervolgens huis en haard mee worden opgetooid. En feestverlichting, heel veel feestverlichting. In alle kleuren en het liefst knipperend, ook de guesthouse's en hotels hangen er mee vol. Het geeft een heel feestelijk sfeertje, een soort kerstmis. 's Avonds gaan ze los met vuurwerk, elke keer als we de afgelopen dagen op een dakterras in het donker zitten te eten zie je links en rechts de vuurpijlen gaan.

Laxminiwas.jpg

 

 

Jodpur heeft als bijnaam "Suncity", omdat de zon hier vrijwel het hele jaar onafgebroken schijnt. Nou hebben we sowieso niet echt zon te kort sinds we in India zijn; twee weken nog geen wolkje gezien! Verder wordt Jodhpur ook wel de blauwe stad genoemd omdat zoveel huizen hier blauw geschilderd zijn. Vooral van een afstandje is dit een erg fraai gezicht, een blauwe zee van huisje's. 

Vandaag het Meherangarh fort in Jodhpur bezocht. Dit is toch wel het fort onder de forten in Rajastan. Het torent hoog boven de blauwgeschilderde huisje's van oud Jodhpur uit. Gelegen op een kleine berg tonen de enorme muren nog indrukwekkender. In de honderden jaren dat de clans hier gestreden hebben is het ook nooit ingenomen. Als je naar binnen loopt kan je je er wel iets bij voorstellen. Alles is even groot en zwaar.
Ze hebben hier een perfect audiotourtje zodat je zelf met koptelefoon op speurtocht kan en de bezienswaardigheden kan laten uitleggen. Heel interessant. De maharadja's hadden hier wel een heel fraai leven. Tegenwoordig woont de huidige trouwens in een paleis aan de overkant van de stad. We kunnen het zien liggen en ook dat is geen onaardig optrekje.

 

Jodhpur, Man met waterpijpVan het fort naar de tombes gelopen waar de diverse maharadja's en familie begraven liggen. Het is en sierlijk wit gebouw uit marmer, een soort kleine Taj Mahal. Het ligt aan een meertje en voor de eerste keer ervaren we iets wat op rust lijkt en waar de omgeving schoon is. In dit water zwemmen gewoon vissen en er vliegen allerlei mooie ijsvogeltje's rond. We zitten onder een uitbouw in de schaduw aan het water en na een half uurtje worden we ontdekt door een bewaker en weggestuurd. Op dit stukje fraais zijn ze in elk geval wel zuinig.


 MGspices.jpg

Deze avond gaat men echt los met het vuurwerk. Het gaat maar door en door, een tijd lang op het dakterras nog nagezeten en genoten. Van slapen kwam echter weinig, ons hotel lag vannacht diverse malen "onder vuur". Met enorme knallen gingen de rotjes voor de ramen langs.