In kamelen land

op Gepost in India - Rajastan Hits: 2087

Bikaner is een van de "uithoeken" van India. Vlak tegen de Pakistaanse grens en op de rand van de Thar Desert is dit zo'n plek waar je gelijk het gevoel krijgt van de buitenpost op de historische handelskaravaan route.
Tegenwoordig natuurlijk ook gewoon een "moderne" stad maar als je net arriveert en de stofwolken over straat ziet rollen tussen de kamelenkarren en het oude fort door waan je je even in vroeger tijden.
En het is zo vroeg nog lekker rustig op straat, onze riksja snort naar het hotel wat we gevraagd hebben en dat blijkt ook nog eens een heel fraaie plek te zijn dus de start is ditmaal heel ok. Even een nachtje treinodeur van het lichaam spoelen en dan op het dakterras ontbijten, life ain't bad....

junagarh.jpg

Rond de middag met twee riksjapiloten afgesproken om ons rond te rijden door de stad. Eerst naar het Junargarh fort midden in de stad. Dit fort bevat de paleizen van maharadja Rai Sing gebouwd aan het einde van de 16e eeuw. Het is uitbundig gedecoreerd met houtsnijwerk en muurschilderingen en bevat zelfs delftsblauwe tegeltje's. Erg mooi paleis om te zien, ook veel wetenswaardigheden over de latere maharadja's die er gewoond hebben. Zelfs een kompleet vliegtuig, cadeautje van de Engelsen na wat geleverde strijd, is er te zien.

harasarhaveli.jpg

Via een frisdrankstop naar de Haveli's in de oude stad gegaan. De Haveli's zijn prachtig bewerkte huizen die vaak enorm groot zijn. Ze waren van rijke handelslieden. De straatjes waar ze staan zijn zo smal dat je vanaf de balkons elkaar bijna een hand kan geven. Vreemd genoeg staan ze nu allemaal leeg terwijl het echt prachtige gebouwen zijn. Nog wat rondgebanjerd over de locale markt. Vooral veel kruiden hier te koop, daat staat Bikaner ook om bekend, de safraan kost hier echt een schijntje van de prijs in NL.

Bikaner, Karni Mata tempel, de rattentempelDe rattentempel is een andere lokale curiousiteit de we bezoeken. Een 25 kilometer buiten Jaisalmer gelegen en het is een heerlijk ritje door de woestijn met de riksja. De tempel ligt in een klein dorpje en wordt door vele Hindu's bezocht omdat dit een bijzonder heilige plek is.
En er zijn dus inderdaad heel veel ratten, overal waar je kijkt rennen ze rond of liggen te slapen. Ze worden vertroetelt met grote schalen melk en ander voer en er hangt een groot net boven de binnenplaats om rovers met vleugels buiten te houden. Een beetje goor om hier op je blote voeten tussendoor te lopen, overal ligt natuurlijk ook rattenschijt, maar het blijft een heilige plek. Bij thuiskomst wel eerst even flink m'n voeten gewassen!

ticket jaisalmer.jpg

Alle zware goederen worden per kameelkar aangevoerd. Nu zijn deze niet zo wendbaar en af en toe loopt alles in de smalle straten vast als er weer eens een kameel koppig is en niet de hoek om wil. Grappig trouwens dat we in het Midden-Oosten eigenlijk nooit kameel-met-kar gezien hebben, daar ging alle vracht op de kameel zelf, terwijl hier de lading dus op de kar achter de kameel hangt. Overigens zijn de beestje's zelf net zo charmant, vooral als ze aan het herkauwen zijn...
Tot slot de Bhandasar tempel bezocht. Heel veel schilderwerk op de vierkante meter, maar met een mooi uitzicht vanuit de toren. Inmiddels is het al aan het eind van de middag en scheuren we weer terug richting guesthouse.