Mendoza

op Gepost in Argentinie Hits: 1803

Argentinië, nieuw land nieuwe avonturen!
Mendoza is de eerste stad die we aandoen. De rit er naar toe is prachtig. Dwars door de Andes. Een tunnel vormt de feitelijke grens tussen Chili en Argentinië maar de paspoort controle is een kilometer of wat verderop. In een enorme hal staan alle douane kantoortjes. Overdekt dus, wat op deze hoogte geen overbodige luxe is. Het is er nu al lekker fris, laat staan in de winter.

Het schijnt trouwens dat de pas in de wintermaanden geregeld door teveel sneeuw gesloten is. Het stuk Andes in Argentinië is het fraaist. Prachtige gekleurde rotshellingen en witte toppen die afsteken tegen de felblauwe hemel. We passeren ook de Aconcaqua, de hoogste berg buiten de Himalaya. Het laatste stuk is vlak en langzaam verschijnen de velden vol druivenranken. We naderen Mendoza!
De omgeving van Mendoza is een en al wijn. Ze zijn hier goed voor 70% van de Argentijnse wijnproductie. We blijven twee dagen in Mendoza. Eerst een dagje de stad in. Het meest opvallende zijn hier de brede straten en vele bomen in de straten. De bomen zorgen er voor dat het goed vertoeven is want zonder de schaduw van deze jongens zou het in deze gortdroge omgeving niet uit te houden zijn. Het is aan een aardbeving van een honderdvijftig jaar geleden te danken dat de stad er zo ruim en aangenaam uit ziet. Toen werd alles verwoest en omdat men een vervolg beving niet uitsloot moest de nieuwe opzet veel ruimer worden met brede straten en veel parken om een plek te geven aan de bevolking om te schuilen. Goed gedacht van de mannen want het maakt het nu heel aangenaam. Er is een heel irrigatiesysteem vanuit de Andes om de stad en alle wijnvelden van water te voorzien. Zonder dat water zou er echt niets groeien.

Lekker de stad in geweest. Mooie parken en plaza's, qua gebouwen stelt het niet zoveel voor. In de namiddag bij het zwembad (!) van ons hostel gezeten. Nou ja, zwembadje dan..., het is niet zo heel groot maar wel erg lekker pootjebaden na een dag slenteren.
De volgende dag de bus genomen naar Maipu. Dit is een van de wijngebieden dat in de buurt van de stad ligt. Hier fietsen gehuurd en vervolgens een rondje langs diverse wijnboeren gemaakt. Overal krijg je een rondleiding die wordt afgesloten met het proeven van de wijnen. Bij verschillende wijnhuizen kan je ook lekker eten dus het werd een heel culinair dagje. Als afsluiting bij het inleveren van de fietsen nog een wijntje toe. Leuk dagje.