Regenachtig El Chalten

op Gepost in Argentinie Hits: 1644

We zijn in een uurtje of vier van de zuidelijke helft naar de noordelijke helft verhuist van Nationaal park Los Glacieres. Het sightseeing bij de gletsjer wordt weer ingeruild voor actief in de weer op de paden van het gebied rondom El Chalten. El chalten is een dorpje van nog geen 25 jaar oud. Ooit opgericht om de Argentijnse aanwezigheid bij een grensconflict met Chili te aan te tonen. En inmiddels profileert het zich als “trekking capital of Argentina”. Vanwege de uitgebreide mogelijkheden om de benen te strekken in deze omgeving.

 


En daarbij bevinden zich twee van de meest aansprekende bergen zich in dit nationale park; de Cerro Torre en de Fitz Roy. Beroemd vanwege hun bizarre vorm en hoge moeilijkheidsgraad om te beklimmen. De wandelpaden in het park eindigen ook allemaal op een punt met uitzicht op deze bergketens. We hebben drie dagen gepland om hier te verblijven. Als we aankomen krijgen we al van alle kanten te horen dat we eigenlijk een dag te laat zijn, gisteren was het geheel helder en was de hele bergketen te zien. Okeee....el chalten los glacieres nat park naar fitz roy 20150825 2057930789
Onze eerste dag gaan we richting Cerro Torre. Het is inmiddels zwaar bewolkt. Mooie tocht door de vallei tot het Lago Torre. De bomen zijn hier echt prachtig in herfsttinten gekleurd. Het is soms een zee van rood, oranje en geel. Het geeft in elk geval kleur aan deze verder wel erg grijze dag. Bij Lago Torre aangekomen sneeuwt het inmiddels flink en is het berenkoud. Het prachtige panorama waarvoor je hier heen gaat is geheel onzichtbaar. De gletsjer aan de overkant van het meer is zelfs soms vrijwel niet te zien. Broodje gegeten in de luwte van een rots en dan weer snel naar beneden. Het is hier eenvoudig lopen, mooie vlakke paden en weinig lange steile stukken. Op tijd weer terug in het dorp. Bij de super inkopen gedaan. Het winkeltje heeft een heel beperkt assortiment en stevige prijzen. Je moet er wat voor over hebben om hier te verblijven...
el chalten los glacieres nat park naar cerro torre 20150825 1333059396De volgende dag regent het. En niet zachtjes. Heeft geen enkele zin om vandaag er op uit te gaan dus we blijven in het hostel bij de kachel. Beetje lezen, beetje proberen te internetten op de megatrage verbinding. Aan het eind van de middag wordt het droog en lopen we even naar het visitorcenter van het nationale park. Ze hebben een kleine tentoonstelling over van alles in het park. W beklimmen nog even de heuvel achter het gebouw voor een mooi uitzicht over het dorp en de rivieren waar het tussen ligt. Zien ook nog twee rode vossen ondscharelen.
Dag drie is het weer droog. Het heeft de hele nacht nog geregend en kleine riviertjes stromen door de straten. We gaan er vandaag weer op uit. Van de uitzichten zullen we het ook vandaag niet moeten hebben want het is nog steeds zwaar bewolkt. Het is ook een stuk kouder dan de afgelopen dagen. De sneeuwgrens is nu een stuk lager, na een kwartiertje lopen we al tussen de sneeuw. We gaan naar het uitzichtpunt op de Fitz Roy lopen. Ook vandaag weer een prachtige route langs beken omzoomt met bomen en struiken in de prachtigste kleuren. Naar mate we verder de vallei ingaan neemt de hoeveelheid sneeuw snel toe. We lopen in een geheel witte wereld. el chalten los glacieres nat park naar cerro torre 20150825 1941961714Na een uur of twee begint het weer te waaien en te sneeuwen. Wordt gelijk weer lekker koud. We lopen nog een half uurtje tot een splitsing met mooi uitzicht, tenminste als het helder is. Nu valt er niets te zien en we gaan vanaf hier weer terug. Het heeft niet veel zin om tot het hoogste punt te gaan als er nul zicht is. P e terugweg zien we twee koppeltjes Patagonische spechten. Het mannetje is geheel zwart met een felrode kop. Mooi gezicht. Ze zitten de bast van de bomen te wrikken op de insecten er achter te pakken. Het laatste stukje voor we terug zijn in het dorp klaart het op en lopen we weer eens in de zon. Boven de bergen blijft het overigens wel nog zwaar bewolkt. Op het laatste uitzichtpunt zien we nog drie Condors voorbij zweven. Prachtig gezicht.
Later die middag zitten we zowaar even buiten op de houten veranda tegen de muur van het hostel te genieten van het zonnetje. Mooie wandelingen gehad, jammer van de uitzichten. Morgen vertrekken we voor twee dagen bussen over de fameuze Ruta 40 naar Esquel.