De overland naar Nepal - van Nagartse naar Gyantse

op Gepost in Tibet Hits: 1057

Dag 3, van Nagartse naar Gyantse

De dag begint weer een beetje als gisteren. Als we een stukje buiten Nagartse zijn zit er weer een grote roofvogel op een rots. Weer een fotokansje dus. De weg die we volgen is erg prettig. Onverhard maar mooi vlak zodat je lekker kan doorrijden.
Bij de Karo-la pas is het uitzicht geweldig. Er is hier een stuwmeer wat zich tussen de bergen heeft gewrongen. Vanaf het hoogste punt zie je het meer drie kanten opgaan. De turqoise kleur past mooi bij het bruin van de bergen. We hebben hier gelijk maar een korte lunch gehouden want het is een prachtige plek.

 


Om twaalf uur in Gyantse. Onze trip hebben we zo samengesteld dat je lekker veel tijd overhoudt om van alles te bezoeken. Je kan deze route ook in een dag of vier doen maar dan wordt het veel gejaagder en daar hebben we even geen trek in.
Lhasa naar Kathmandu - Straatje in GyantseGyantse heeft ook een klooster met een muur er om heen. Het Pelchor Chode monastery. Wat het zo bijzonder maakt is de tempel in een stupa achtige vorm. Deze heeft een vijftal niveau's waar allemaal hele kleine gebedsruimte's met buddha's in terug te vinden zijn.
De terugweg door de oude stad gelopen. Smalle straatjes met voor ieder huis een yak aan een touw. Een vrouw vraagt ons binnen te komen en wat te eten en te drinken. En zo zitten we weer aan de yakboter thee met broodjes. Later krijgen we ook de champa, het nationale gerecht. Je neemt een handje deeg, voegt hier wat yakboter en suiker aan toe en rolt dit tot een balletje. Klaar is de champa. Vrij smakeloos maar half Tibet komt er de winter mee door.
Terug in het centrum nog een glaasje vage alcoholische versnapering gekregen van een groepje op de stoep. Men zit hier vaak gezamelijk wat te drinken op straat. De drank wordt door vrouwen uit jerrycans verkocht en voor een paar yuan heb je een thermosfles vol. De sfeer is ook vaak vrij uitbundig op straat!
Je ziet hier ook veel "hoppen". Deze vogels die in Nederland geloof ik net zo zeldzaam zijn als een zeehond hier, zie je in Tibet vrij vaak rondvliegen. Het zijn heel aparte gekleurde vogels met een enorme kam op hun kop en een lange gebogen snavel. Nu nog proberen er een te schieten (met de camera).
Vandaag voor het eerst weer een douche getroffen en dus het stof weer verwijderd. Het guesthouse heeft een dakterras en dus hebben we lekker lang van de ondergaande zon zitten te genieten. Die avond hebben we voor het eerst een stuk video gekeken. Remco heeft een camera mee en op de tv in de kamer onze belevenissen van de afgelopen dagen nog eens terug gekeken. Erg leuk!