De overland naar Tibet - Namse Zampa naar Lhasa

op Gepost in Tibet Hits: 1743

De laatste dag van onze trip. De regen komt weer met bakken uit de lucht en de omgeving is grijs gekleurd. Verder is het is relaxed rijden. De weg is goed en we rijden het grootste deel door een vallei langs de rivier. Ook nu klaart het al weer snel op en komt de zon erdoor.
We komen langs veel dorpjes met mooie huizen. Op weg naar de laatste hoge pas worden de akkers geploegd door enorme yaks. Ze lopen met z'n tweeen de ploeg te trekken. Het zijn schitterende dieren met een reusachtig voorkomen. Als de boeren theepauze gaan houden is het net of er een knop wordt omgezet. De yaks staan midden in het land en verzetten geen pas meer.

 

Zhongdian naar Lhasa - Ganden kloosterPrachtige foto's gemaakt.
De laatste stop is bij het Ganden klooster.dit is een groot komplex gelegen op 4800 meter hoogte. Een stoffig pad slingert naar boven.
Ganden was het eerste klooster van de Gelugpa orde en is nog steeds het belangrijkste klooster van deze grootste buddistische orde. Het heeft een grote gebedszaal waar als wij aankomen heel veel monnikken in gebed zijn. Opeens staan er links en rechts overal monnikken op en beginnen met een noodgang naar buiten te rennen. Het blijkt dat er af en toe een teken wordt gegeven dat er een sanitaire stop gemaakt mag worden en dat zagen we net gebeuren. Kennelijk hoge nood bij de heren.
In een aparte ruimte worden de gebedsboeken gedrukt. Razendsnel worden de vellen papier op houten mallen gelegd die ingesmeerd zijn met inkt. Vervolgens wordt het vel aangedrukt en klaar is kees. Er liggen stapels bedrukte bladzijdes die straks de boeken gaan vormen.
Zhongdian naar Lhasa - Ganden kloosterVerder is het een prachtig en heel levendig kloosterkomplex. Overal waar je kijkt zijn monnikken.
Om 17:30 in Lhasa, het eindpunt. We laten ons droppen bij het Banak shol guesthouse. Na het inchecken voor de laatste keer met Nima en Lobsang uit eten. Lobsang mag kiezen waar en we belanden in het Dunya restaurant. Een westerse tent waar hij ooit gewerkt heeft. En zo zitten we na acht dagen weer eens aan de westerse hap.
Hierna gaan we gezamelijk nog even shoppen. Lobsang heeft namelijk beloofd voor ons te bemiddelen bij aankoop van die toeters zoals je ze ook in de kloosters ziet. Deze zijn echter vrij prijzig. Hij weet er echter gelijk al drie voor 600 Y. te regelen, een prijs die al veel lager is dan dat wij zelf voor elkaar kregen. Maar het kon nog beter. Met hulp van een bevriende politieagent(?!) komt de prijs uiteindelijk uit op 450 Y. (!) voor drie stuks. Een koopje.
Hierna nemen we afscheid van Lobsang en Nima, het is een geweldige week geweest!