De overland naar Tibet - Pasho naar Pome
Nog altijd hebben we goed weer. Ook deze ochtend weer strak blauw.
We gaan eerst naar het Rawok Tso lake vlakbij het plaatsje Rawok. Het is een heel langgerekt meer wat om een paar bergen heen ligt. Met de auto een eind van Rawok weggereden over paden en vlaktes. Uiteindelijk op een prachtig punt beland. In de weides lopen yaks en schapen te grazen en het turqoise meer spiegelt de besneeuwde toppen.
Vrouwen lopen op drooggevallen stukken met een bezempje het zout te verzamelen. Het is echt een idyllisch plekje. Veel foto's gemaakt.
Hierna terug naar Rawok, dit is net zoals de meeste dorpjes die we aandoen niet meer dan een rij huisjes en winkeltjes aan weerszijde van de weg. Voor vrijwel elk restaurantje staat buiten een biljart waar mannen met cowboyhoeden een potje spelen. Bij een familie voor de eerste keer yakboter thee gedronken. Hoewel er de meest bizarre verhalen de ronden doen over de smaak van deze Tibetaanse volksdrank valt het eigenlijk best te drinken. Het smaakt inderdaad naar boter met een zoute bijsmaak.
Het vervolgtraject is weer voor vele kilometers "werk aan de weg". De trajecten die ze hier herstellen zijn enorme afstanden achter elkaar en dat betekend weer wachten, door enorme kuilen met water en ook heel veel stof. Stof is zowiezo overal, iedere auto en truck doet enorme wolken opwaaien en wij en het in- en exterieur van de auto heeft dezelfde kleur als de omgeving.
De wegwerkzaamheden zijn veelal het gevolg van enorme landverschuivingen die weer hersteld moeten worden. Als je ziet hoe dat hier gebeurt blijven ze in elk geval tot in het oneindige werk houden want vaak zie je de berg alweer over de net herstelde weg schuiven.
Om 15:30 in Pome.
Iets buiten Pome op een heuvel ligt het Dodung klooster. Het loopt er vol met kippen en varkens. Net als we aankomen begint een nieuw gebed. Het ziet er uit als een heel serieus gebeuren maar is eigenlijk heel ontspannen. Tijdens het gebed zijn er twee monnikken lekker aan het timmeren in de gebedszaal, er zit er een te bellen en weer een aantal anderen is grappen aan het maken. Ieder gebed begint met het blazen op twee toeters. Het zijn mooi gedecoreerde koperen hoorns. We willen proberen om er in Lhasa een te kopen.
Het plaatsje Pomo heeft weer een Chinees centrumpje. Het voordeel is dat we nu wel wat nieuwe cassette's kunnen inslaan. Ons karretje heeft namelijk een cassettespeler aan boord en we wisselen de Tibetaanse tapes af met wat westerse. De komende dagen wordt het dus Norah Jones en Michael Jackson want dat waren de enige Engelstalige die we konden vinden.