Naar bubbels en bronnen

op Gepost in Nieuw Zeeland Hits: 2565

Vandaag het noordelijke deel van het noordereiland weer verlaten. We gaan weer langs Auckland omlaag. Het is een echte rijdag. Bijna 400 Km gereden, voor Nieuw Zeelandse begrippen een heel eind. Via Hamilton naar Cambridge waar we overnacht hebben. De dag er op naar Rotorua. Deze plaats ligt midden in het vulkanische gebied van het noorder eiland. Overal komen wolken stoom omhoog en bubbelt het in de bodem.

Het plaatsje zelf is door deze attractie's een enorme toeristische trekpleister geworden. Overal kan je tegen betaling je vulkanisch laten vermaken. Maar gelukkig komt er ook nog genoeg uit de grond waar je niet voor hoeft te betalen. Midden in de stad ligt een parkje met een en al vulkanische activiteit en ookbij het meer borrelt het overal. Leuk om te zien. We internetten nog even in het centrum en gaan dan naar de Waikite valley. Dit is een gebied in de buurt waar ook veel heetwaterbronnen zijn en er is een camping met z'n eigen heetwater baden. Het is prachtig om te zien hoe in de hele vallei overal stoompluimen omhoog stijgen. Bij de camping hebben ze inderdaad twee baden die gevoed worden uit een hete bron. Het water uit de bron is 98 graden en wordt afgekoeld tot een graad of 37 voordat het de baden in gaat. Overal over de camping lopen riviertje's uit de bron met een grote stoomwolk er boven. We gaan eerst eten en om een uur of acht 's avonds zwemmen. Heerlijk water, heel zacht. En buiten is het al aardig afgekoeld zodat ook het zwembad aardig begint te dampen. Tel hierbij de sterrenhemel en de schaarse verlichting en het is een bijzonder avondje zwemmen.
rotorua geisertje spuit 20170425 1131387776De dag er op 's ochtends vroeg eerst weer even een duik genomen. Daarna naar het dichtbij gelegen Wai-o-tapu. Ook dit is een thermisch gebied vol met geisers modderpoelen en bronnen in de meest prachtige kleuren. We bezoeken eerst de geiser. Deze wordt met de hand "opgestart". Door het toevoegen van een paar blokken zeep wordt de oppervlakte spanning van het koude water afgehaald waardoor het hete water uit het ondergelegen reservoir vrijkomt. Het reservoir bevat iets van 20000 liter wat dan onder hoge druk omhoog komt. En dus een mooi fontijntje als het boven de grond komt. We grappig om te zien dat voor dat de geiser losbreekt er eerst een enorme berg schuim uit tevoorschijn komt. Het schijnt dat ze deze geiser ook bij toeval ontdekt hebben toen er ooit een paar mensen in het hete water de was gingen doen. Die zullen zich aardig wezenloos geschrokken zijn!
De geiser schijnt wel een uurtje door te kunnen gaan maar dat hebben we niet afgewacht. Na een kwartiertje kijken naar een spuit water hadden we het wel gezien.
Het thermische park was verder ook erg de moeite waard. Veel info over het ontstaan van de bronnen, kraters en geisers. Prachtige kleuren door de invloed van alle mineralen. Nieuw Zeeland heeft trouwens de twijfelachtige eer ooit de zwaarste vulkaanuitbarsting ooit gehad te hebben. Het is al een enorme tijd geleden, maar het schijnt dat als er toen al mensen geleefd hadden in NZ, niemand het overleefd zou hebben. De aswolken schijnen tot in Europa invloed gehad hebben... Vervolgens nog de Huka watervallen bekeken en een wandeling door de "craters of the moon" gemaakt, een ander vulkanisch gebied in de buurt.
In Taupo aangekomen eerst weer even geinternet. We moesten namelijk de ferry naar het zuidereiland nog boeken. Er was nog een laag tarief vrij (evengoed nog 190 NZ$) maar dit heeft wel tot gevolg dat we over een paar dagen om half een 's nachts gaan varen...


posted by Frank : vrijdag, oktober 15, 2004