Dushanbe is Hot!

op Gepost in Tajikistan Hits: 1413

‘s Ochtends wakker worden in Dushanbe door het geluid van gillende sirenes. Hetzelfde moment valt de stroom uit, we draaien ons nog maar even om. Tenslotte liggen we pas net te slapen na de nachtelijke reis die om vijf uur ‘s nachts pas voltooid was.


Als we wat later richting ontbijtje lopen zien we pas waar al die drukte voor nodig was; een gebouw even verderop staat in de hens! Dikke rookwolken stijgen op en de metalen dakplaten zijn gekruld als boter op een mes. Maar de plaatselijke brandweer heeft de boel al wel weer onder controle en de grootste sensatie is eigenlijk al voorbij. En de stroom hadden ze er in de hele wijk ook maar even afgegooid voor de veiligheid. Dat heeft voor ons meer gevolgen want als het hele hostel inmiddels weer spanning heeft blijkt het op de bovenverdieping niet meer tot leven te wekken. We zijn dus maar even van kamer gewisseld naar een etage lager.

We zitten in het Hello hostel en dat blijkt een prima plek. Mooie kamers in een fraai pand en aardige gasten die de boel runnen. En een behoorlijk uitgebreid ontbijt voor een hostel!
Die ochtend nog maar een beetje bijgeslapen en pas rond de middag even de stad in. Eerste indruk in de wijk waar wij zitten is een heel relaxed gebeuren. Ruime buitenwijk en de enige drukte is bij het pand wat vanmorgen in de brand stond, hier valt wat na te praten. We lopen even naar een supermarkt in de buurt en ontdekken gelijk dat het hier rond de middag bokkie heet is! Gelukkig is er aardig wat schaduw van grote bomen want vol in de zon niet lang te doen. Inkopen gedaan en daarna bij een traditioneel Tajiks restaurantje gegeten. Buiten, onder een rieten dak, en met twee kunstmatige watervallen naast het terras waar je onder de waterval in een soort grot ook weer kunt zitten. Leuk tentje.


De volgende dag de highlights in de stad langs. Het is wederom erg warm dus we pakken maar even een bus richting centrum. Eerst naar het standbeeld van Ismoil Somoni, de vader van de natie. Hij staat voor een enorme boog met een kroon er op. Je mag niet al te dichtbij komen, er komt al snel een mannetje met enorme pet vertellen dat we moeten wieberen. Vanaf hier gelopen langs een enorme reeks fonteinen naar een monument aan de andere kant van deze wandelavenue. Het is niet erg druk hier, zal wel door de warmte komen. Zo lopen we eigenlijk de hele ochtend door een parkachtige omgeving en pakken ook nog even het presidentiële paleis en standbeeld van Rudaki mee. Heel aangenaam groen centrum heeft Dushanbe. Vroeg gaan lunchen in een restaurant in een enorm open gebouw. Je zit hier prima ondanks de warmte. Weer eens lekker aan de laghman!
Taxi teruggenomen naar het hostel en hier ons geld voor de komende weken gewisseld naar Somini. Nu nog even bedenken waar we die berg biljetten laten...