Bishkek

op Gepost in Kirgizie Hits: 1875

De Burana toren pakken we mee op weg naar Bishkek. Het is nog een aardig stukje rijden terug van Son Kul. Eerst twee uur om weer bij de afslag op de hoofdweg te komen en dan nog een uurtje of wat richting Bishkek. De vallei waar Bishkek in ligt is aanmerkelijk groener dan wat we tot nu toe gezien hebben.

Hier vindt ook landbouw plaats. In de buurt van Tomtok staan langs de weg overal mensen aardbijen te verkopen. Per emmer of kistje. We stoppen en Ermek neemt nog even een emmer mee voor de familie.
En dan de Burana toren. Ooit maakte deze deel uit van een veel groter complex, een complete stad bijna. Maar hier is niets van over en ook de toren is niet meer half zo groot als hij ooit was. Toch zijn deze resten voldoende om als Unesco site te worden aangemeld. De toren helt net als z’n collega in Pisa ietsje over. Je kunt via een steile nauwe trap met rare grote treden naar boven. Niet dat het uitzicht zo geweldig is, maar de ervaring is wel grappig. In een veldje ernaast staan nog wat Petrogliefen en beelden en er is een museumpje met opgravingen. Leuk, maar we zijn vrij snel weer klaar.
Bishkek - Ala-Too pleinEn dan door naar Bishkek. De ruimte en het eenvoudige leven maakt weer plaats voor de moderne stad. En drukte, want Bishkek staat vierkant vol met auto’s. We laten ons afzetten bij een hostel in het centrum en nemen afscheid van Ermek, we hebben een fantastische trip met hem door Kirgizië gemaakt!
We hebben een dag in Bishkek. De stad heeft niet zo veel bezienswaardigheden maar is eigenlijk wel een prettige stad om te verblijven. Even afgezien van de verstopte straten met auto’s, maar het is een heel groene stad met veel bomen in de straten en een groot aantal parken. Het is en stralende dag vandaag en de temperatuur loopt lekker op. We gaan eerst naar het grote Ala Too plein. Met enorme vlaggenmast met de Kirgizische vlag. En een overdaad aan fonteinen en bloemenperken vol met vers geplante plantjes. Een enorm gebouw als een bunker staat aan de overzijde. Een relikwie uit de sovjet tijd. Vervolgens wandelen we langs monumenten en parken. En daar staat het vol mee. In een van de parken staat een complete kermis. Een soort mini Efteling. Het ziet er allemaal best prima uit. Verder wat koffie en terrasmomenten en de dag is zo om. Lekker relaxed.
En dan is deze trip al weer ten einde. Morgen vliegen we terug. Het was geweldig!