Feliz Ano Nuebe in Arequipa

op Gepost in Peru Hits: 2827

De busreis van Cusco naar Arequipa neemt de hele dag in beslag. Na "Escape from Sobibor", "15 minutes", "The Rock" en een hele vage Latin politiefilm rollen we Arequipa binnen. Het is nu niet een eerste aanblik die erg uitnodigend is. De stad is midden in de woestijn gebouwd en de buitenwijken zijn opgetrokken in het steengruis. Onverharde wegen en veel lelijke bouwsels. Overal steekt het betonijzer uit de gebouwen, waarschijnlijk om "ooit' nog eens wat aan te kunnen bouwen.

Taxietje genomen naar het plaza en vanaf daar een rondje gelopen langs de diverse hostals. Een mooi plekje gevonden in de Colonial Inn, zoals de naam al zegt een oud koloniaal gebouw met een prachtig binnenplaatsje en een heerlijk dakterras. In de lobby staat een tv met kabel en we kunnen dus weer even BBCworld kijken voor het laatste nieuws. Het blijkt nog steeds iedere dag erger te kunnen met de trunami in Azie. Wat een vreselijke toestand daar.

Oudjaarsdag een rondje binnenstad gedaan. Ook Arequipa heeft een fraai plaza, (welke stad eigenlijk niet?) met rondom gebouwen voorzien van hele fraaie galerijen. Een kant van het plaza wordt begrensd door de kathedraal. De binnenstad is vergeven van de taxi's. Het zijn allemaal ieniminie autootjes van het type Suzuki Alto of kleiner. Met duizenden rijden ze rond in de straten. Een ritje met zo'n taxi is net of je in de botsauto's op de kermis zit. Ze rijden kris-kras met een noodgang door elkaar over de keien straten. Alleen het botsen ontbreekt tot nu toe nog, al scheelt het vaak niet veel.

Na de jaarwisselling willen we een tocht door de Colca canyon gaan maken en vandaag kijken we bij de diverse bureautje's naar de mogelijkheden. Ze bieden allemaal vrijwel hetzelfde maar wel tegen heel verschillende prijzen. Uiteindelijk bij eentje die wel vertrouwd overkwam een driedaagse trip geboekt voor 2 Januari.
Aan het eind van de middag bezoeken we het Museo Santuaros Andinos. Dit is het museum met de ijsmummy. Het is even fashinerend als bizar om te zien.
De Inka's offerden destijds kinderen aan de goden om deze goedgestemd te houden. Deze kinderen waren al vanaf de geboorte voorbestemd en hadden een afgezonderd leven. De offeringen vonden plaats op de toppen van bergen en vulkanen, in de Inka cultuur de woonplaats van de goden. Een aantal jaar geleden is tijdens een vulkaanuitbarsting een deel van de sneeuw gesmolten en heeft een expeditie de graftombe van Juanita, zoals ze genoemd wordt, op de Ampato vulkaan gevonden. Door de eeuwen in het ijs is het lichaam en de kleding nog helemaal intact.
Het museum heeft alle voorwerpen uit de graftombe tentoongesteld, en er staat een enorme glazen koelcel met de mummy Juanita. We waren nog net op tijd want morgen, 1 januari, is ze niet meer te bezichtigen want dan wordt er opnieuw geconserveerd. Na dit bijzondere bezoek naar een supermarkt gegaan voor de laatste inkopen. Champagne voor vanavond!

arequipa oudjaarsavond 20180301 1781518652
We gaan die avond met onze fles champagne onder de arm het centrum in. Eerst wat eten en daarna een rondje door de stad. Er is een enorme straatmarkt waar het blauw staat van de rook van de bar-b-q's waar gekokkereld wordt. Op de markt zijn allerlei artikelen in het geel te koop. Dit is de kleur die volgens de Peruanen geluk in het nieuwe jaar moet brengen. Hoeden, petje's, slingers, balonnen, brillen, en HEEL VEEL ondergoed. Echt bergen gele slips, van string tot model fuik. Genoeg om de hele stad aan te kleden. Verder natuurlijk heel veel vuurwerk te koop. Er lijken een hoop zelfbouwprojecten tussen de raketachtige bouwsels te zitten...

arequipa oudjaarsavond 20180301 1423156261
Daarna naar een kroeg. Er zitten hier meer buitenlanders en met twee Engelsen, een Australier, een Fransman ,een ander Hollands stel en heel wat Cuba libre's hebben we een heel gezellige avond. Even voor twaalven met z'n allen naar het plaza gegaan. Het staat vol met mensen. De vuurwerkverkopers lopen met hun doos vol knalwaar tussen de mensen door en we kunnen dus nog even de laatste inkopen doen. Om twaalf uur uiteraard de fles geopend en het vuurwerk in de brand.

Feliz Año Nuebe!