Cusco met de kerst

op Gepost in Peru Hits: 3613

22 December. Van Puno met de bus naar Cusco. Het is halverwege de middag als we arriveren op de "terminal terrestre", het plaatselijke busstation. Een taxi genomen naar het plaza midden in het centrum. We hebben al vrij snel een hostal gevonden wat ons wel aan staat. Vlak bij het plaza met een overdekte binnenplaats. Een heel rustig plekje.

We verkennen de volgende dag de stad een beetje. Cusco heeft een groot plaza omzoomd met coloniale huizen met balconnetjes die nu allemaal in gebruik zijn door restaurants. En verder natuurlijk de gebruikelijke kerk/kathedraal. Het hele plein is nu versierd met verlichting i.v.m. de kerst. Er staan de silhouetten van allerlei dier- en kerstfiguren in de perkjes die met lichtjes omhangen zijn. Als je iets van het plaza wegloopt kom je meteen terecht in smalle straatjes met keien als bestrating en prachtige oude incamuren als basis van de huizen. Het doet heel authentiek aan. Denk de auto's weg en het plaatje is als honderden jaren geleden. Op het plein en in de straten er om heen zijn mensen druk bezig om plekjes op straat te reserveren met krijt en tape. Een beetje het koninginnedag idee bij ons. Het blijkt dat er morgen de hele dag een grote kerstmarkt is. Kerst wordt hier alleen op de avond van de 24e gevierd en de hele 25e. We kijken dus ook alvast maar een beetje uit naar een restaurant met wat speciale kerstmenu's.

cusco nog een kerk bij het plaza 20180301 1012799584

De 24e loopt het centrum over van de mensen. Het plein wat gisteren nog ruim was is nu een krioelende mensenmassa. Overal staan kraampjes en ligt de waar uitgestald op straat. Heel veel kerstartikelen. Allerlei soorten kerstgroepen en stallen en alles wat er omheen hoort. En natuurlijk de souvenirwaar die je normaal ook al overal ziet. Al met al een gezellige boel. En er komen ontzettend veel mensen op af.
Op een aantal plaatsen in de stad wordt brood met limonade uitgedeeld. Enorme rijen van wachtende mensen voor een broodje. Je wordt weer even met je neus op het feit gedrukt dat dit een land is met heel veel arme mensen. De meesten waren gisteravond al in de stad en zaten met het hele gezin onder de balustrades tegen de muren. Als je vandaag door de stad loopt hangt er op verschillende plekken een enorme poep en pislucht. Langs de muren van de kathedraal ligt het helemaal vol.
Maar wat moet je er van vinden, de mensen hebben ook geen alternatief.

cusco uitzicht over plaza cusco met kerstmarkt 20180301 2056136190
Wij zijn eigenlijk de hele dag wel zoet met rondkijken op de markt en in de stad. Een hele straat is veranderd in een groot eettentjes gebeuren en er hangt de hele dag een blauwe waas van alles wat geroosterd wordt. De cavia's liggen bruingebakken in stapels met de pootjes omhoog. Het is de locale lekkernij. Toch maar niet geprobeerd. We wachten tot het kerstdiner van vanavond. Al eerder op de dag een reservering gemaakt en als we in het restaurant arriveren blijken we de eerste te zijn. Gelukkig loopt het snel daarna aardig vol en wordt het heel gezellig. Voor de gelegenheid maar eens een keer een wat duurdere plek uitgekozen en we zitten nu in elk geval heel fraai. Op de eerste verdieping met uitzicht over het verlichte plaza. De hele avond buffetten en life Peruaanse muziek en dans. Heel gezellige avond gehad en perfect gegeten. Als we terug naar het hostel lopen wordt er overal vuurwerk afgestoken. Het was op de markt in overvloed te koop en wordt dus op kerstavond gelijk afgestoken.
De 2e kerstdag (de onze dan, in Nederland de 1e) is het heel rustig in de stad. Alle rommel op straat is 's ochtends al weer opgeruimd en de meeste winkels zijn dicht. Behalve de souvenirshops natuurlijk want voor die is het altijd business.

cusco oude inca bouw 20180301 1111425868
We bezoeken vandaag de Qorikancha, een kerk die op oude Inka fundamenten is gebouwd. Het is maar een minuut of tien lopen van het plaza. Als we aankomen zijn net ook de busjes vol toeristen op dagtrip gearriveerd en is het dus erg druk. Dus maar even rechtsomkeert en wat later teruggekomen. Het gebouw is een vreemde combinatie van strakke Inka bouw en een Spaanse kerk met daar weer een moderne overkapping gebouwd van glas en staal om een deel te beschermen. De Inkafundamenten zijn prachtig om te zien. De natuursteen is met een waanzinnige precisie bewerkt zodat alle stenen perfect op elkaar aansluiten. Je krijgt er geen papiertje tussen. En dit zijn wel stenen van salontafel formaat. Interessant bezoekje.
We komen vandaag geregeld optochten tegen van verklede groepjes Peruanen die zingend en dansend over straat gaan. De optochten eindigen steevast bij de kerk waar men naar binnen gaat. Heel kleurrijk.

pisac op de zondagsmarkt 20180301 1658729693

De dag hierop de bus genomen naar Pisac, een dorpje op een uur rijden van Cusco. Hier is op zondag een grote markt die erg de moeite waard moet zijn. We nemen een taxi naar een klein busstationnetje en hebben net nog de twee laatste stoelen in de bus. Om kwart over zeven gelijk weggereden. Mooie route door wat de verborgen vallei heet. Een vallei met veel Inka historie. Na een uurtje in Pisac. We zijn zo vroeg dat de markt nog wordt opgebouwd. Eerst maar even een paar koppen koffie genomen op een terrasje met uitzicht op de markt. Het is leuk om het dorpsleven gade te slaan van een afstandje. Veel van de vrouwen die inkopen aan het doen zijn hebben nog mooie traditionele kleding aan. Het is allemaal net even kleurrijker dan in Cusco. We zijn nu de enige buitenlanders op de markt en mooi voor de meute uit die straks met de bus op dagtrip uit Cusco komen.

pisac op de zondagsmarkt 20180301 2094424603

Het is eigenlijk maar een heel klein groente en fruitmarktje en een enorme souvenirsmarkt. Even later blijkt dat al deze souvenirhandel hier niet voor niets staat want dan wordt het dorpje werkelijk overspoelt met toeristen. Als wij ons rondje hebben gemaakt begint de ergste drukte te komen en houden we het weer voor gezien. Om elf uur weer een bus terug naar Cusco genomen. Hier eerst weer een almuerzo gescoord en dan de was weggebracht en de kerstboodschappen richting Holland doorgebeld. Daarna internetten en hier is net de berichtgeving van de aardbeving in Azie losgekomen. Een hoop bekende plekken die nu zwaar getroffen zijn. De omvang van deze ramp moet enorm zijn.