Santiago en Serena

op Gepost in Chili Hits: 3295

De vlucht is heel relaxed. De elf uur vliegen letterlijk voorbij met de films op het schermpje. Een prachtig systeem in dit vliegtuig; je kan de films zelf starten en onderbreken. Nog niet eerder gehad maar heel gaaf. We passeren de datumgrens en de uren tellen dus weer terug. Er zit een tijdsverschil van maar liefst zestien uur tussen Nieuw Zeeland en Chili waardoor we maandag om een uur of vijf 's middags vertrekken en dezelfde maandag om twaalf uur 's middags aankomen in Santiago. Dit wordt een maandag van veertig uur lang!

We landen op een zonovergoten vliegveld. In de verte zijn de enorme bergen in dit land al zichtbaar. We zijn heel snel door de douane en nemen een bus naar het centrum. In een klein Frans aandoend wijkje achter de universiteit een hotelkamer genomen. Een prachtig plekje in de drukte. Het is even wennen wat de hotelprijzen betreft want het is hier niet echt goedkoop.

Santiago is een moderne stad met een beetje historische gebouwen. Het is er druk met heel veel bussen en een flinke smoglaag die de blauwe hemel net iets minder blauw maakt. We maken de stadswandeling uit de reisbijbel, langs alle mooie en minder mooie historische gebouwen. Midden in de stad ligt het Plaza de Armas. Een plein met bomen en en heleboel bankjes. Het wordt een soort vaste stop op de wandelingen door het centrum. Even lekker hangen op een bankje onder een boom en kijken naar het Chileense dagelijkse leven.
Wat verder opvalt in de stad is de enorme hoeveelheid ijssalonnetje's. Het kan bijna niet anders of de Chilenen zijn zwaar verslaafd aan ijsjes. Je ziet ook overal mensen ijs eten. Maar het is er dan ook het weer voor!
De dag er op vroeg de metro genomen naar het busstation. We hebben geluk, de bus naar La Serena vertrekt al over een kwartier. Het zijn luxe touringcars die hier rondrijden. De rit naar La Serena duurt zeven uur. Het landschap is droog en heuvelachtig. Veel plantages met olijvenbomen en af en toe druiven tegen de hellingen. En voor de rest een ruig landschap met prachtige grote cactussen.

Om iets over vier in La Serena gearriveerd. Op het busstation ontmoeten we Irma. Ze is de eigenaresse van een guesthouse en na haar verhaal aangehoord te hebben gaan we met haar mee. Het guesthouse is een woonhuis wat nu per kamer verhuurt wordt. Er zijn geen andere reizigers dus we hebben gewoon ons eigen huis met keuken en badkamer!
La Serena is een vrij grote plaats aan zee. Het heeft in vergelijking tot Santiago een heerlijk rustig en overzichtelijk centrum. En de locale specialiteit is seafood. Vanavond dus ook weer eens lekker aan de vis gezeten.