Valpo en Santiago

op Gepost in Chili Hits: 1696

De dag van vertrek in Pucon is het weer omgeslagen. De hele dag regent het dat het giet. 's Avonds steekt de wind op en wordt het echt een ouderwets noodweer. De elektriciteit in heel Pucon is uitgevallen en in het aardedonker lopen we richting busstation. Overal liggen enorme takken die van de bomen zijn gebroken. Gelukkig vertrekt de bus wel gewoon, maar na een kwartiertje moet hij alweer stoppen omdat de weg geblokkeerd is. Het duurt een uurtje voordat we verder kunnen. De rest van de nacht verder geen vertragingen....

En dan in Valparaiso. Een havenstad aan de kust op dezelfde hoogte als Santiago. Drie dagen verbleven om te verkennen. De stad is eigenlijk om de containerhaven heen gebouwd en ligt geheel in de heuvels. Een rondje door het centrum is dan ook continu klimmen en dalen. Op een aantal plaatsen zijn nog oude “cablecars” in gebruik. Kleine cabines die met een kabel over een spoortje tegen de steile helling op getrokken worden. Een ritje van 30 seconden maar het scheelt je een hoop traplopen.
Het oude centrum is veel vergane glorie. Oude gebouwen die soms echt kompleet vervallen zijn. Maar ook heel veel opgeknapte die in allerlei vrolijke kleurtjes geschilderd zijn. Ook heel veel muurschilderingen, sommige onder de noemer kunst, heel veel andere gewoon graffiti. Maar ook hier hele fraaie. In elk geval een heel fotogenieke stad. En rustig want we zijn hier met de paasdagen en dan gaat bijna alles op slot.
De laatste dagen Chili (en Zuid Amerika) zitten we in Santiago. Zijn we al eens eerder geweest, maar toch weer prima vermaakt. Weer een rondje sightseeing gedaan en de terrassen in Barrio Brasil onveilig gemaakt. Voor het eerst de cafe con piernas (“coffee with legs”) barretjes gezien, deze waren ons zes jaar geleden in elk geval nog niet opgevallen. Deze Santiagose uitvinding zou wel eens het succes van Starbucks kunnen gaan overtreffen. Hot coffee en hot legs, is natuurlijk ook gewoon een succesformule!
Nog 24 uur te gaan in het Zuid Amerikaanse, dan vliegen we naar Australië. De afgelopen maanden zijn ons weer erg goed bevallen. Maar de Latin swing moet gaan plaatsmaken, de komende tijd zitten we Down Under!