In de wolken in Santa Elena

op Gepost in Costa Rica Hits: 2140

Het meer van Arenal ligt aan de voet van de vulkaan. Helder blauw water en een weids uitzicht op de omgeving. We zijn vanochtend met een busje tot de stuwdam gegaan en vandaar in een bootje gestapt wat ons naar de andere kant van het meer brengt. Daar weer in een busje gestapt en twee uur lang al hobbelend naar Santa Elena gegaan. Santa Elena is het dorpje aan de voet van het Monteverde nevelwoud. Het ligt al vrij hoog en als we arriveren rijden we gelijk de wolken in.

Kamertje genomen bij Cabinas El Pueblo en het dorpje verkend. Niet voor al te lang want al snel begint het weer te regenen. De rest van de middag dus maar doorgebracht in El Pueblo. Op internet de weersverwachting voor deze regio opgezocht en volgens de voorspellingen blijft het nog een dag regenen en komt er dan verbetering. En dat is nodig ook want een deel van Costa Rica heeft momenteel ernstig overlast van al dat water. Op tv is er doorlopend verslag van de “Emergencia National”. Meer dan twintig doden inmiddels en enorm veel huizen verwoest. Niet in het gebied waar wij zitten overigens maar een deel van waar we heen zouden willen is momenteel niet te bereiken. We gaan onze planning dus iets omgooien.
De hele volgende dag regent het ook nog. Maar we waren voorbereid en hebben ons tripje naar het cloudforest dus een dag uitgesteld. Deze dag een korte wandeling in het dorp gemaakt.
De volgende dag om half zeven opgehaald door een busje wat ons naar de entree van Reserva Santa Elena gaat brengen. We hebben gekozen voor het Santa Elena deel van het park. Veel minder druk dan Monteverde zelf. Het is inderdaad droog en de zon is zelfs zichtbaar! Wel is het vannacht enorm gaan waaien. De bomen gaan geweldig te keer.
In het park zijn verschillende routes uitgezet die je kan lopen. We kiezen de twee langste en zijn zo een uur of vier aan de wandel. Het nevelwoud is prachtig. Door de enorme luchtvochtigheid en de wolken die continue aanwezig zijn hangt het vol met mossen en varens. De bomen zijn er geheel mee bedekt. Het nevelige maakt dat het een mooi mysterieus sfeertje heeft. Gelukkig hebben we vanochtend onze jassen aangedaan want het is wel behoorlijk fris, 14 graden, 100% luchtvochtigheid en soms harde wind, dan kan je wel een jas gebruiken!
Het wildlife houdt zich vandaag goed verscholen. We zien wat 1000-poten voorbij schuifelen en veel vogeltjes maar pas na twee uur lopen komen we een groep kapucijnapen tegen. Ze zitten hoog in de toppen en slingeren van boom naar boom. Maar het woud zelf is eigenlijk al voldoende, zo ontzettend veel soorten planten. Al die tinten groen. Bij een hoog punt weer een mooi uitzicht op de vulkaan Arenal in de verte.
Die middag is het in het dorp lekker zonnig. Een paar uur in het zonnetje gezeten.