San Augustin - Bogota

op Gepost in Colombia Hits: 2311

San Augustin is een dorp op een uur of zes rijden vanaf Popayan. Hemelsbreed is het niet zo ver maar de weg erheen is beroerd. Ongeveer een half uurtje asfalt en dan houd het op, dirtroad all the way... Dus hobbelen we heen, op de achterste stoelen in de bus. Ook al geen pretje. Tel daarbij op drie kotsende koters om ons heen en je kunt begrijpen dat dit geen pretje was... Maar we halen het...
In San Augustin hebben we weer een plaatje van een hostal. Vrij basic, maar zo mooi gelegen op een heuvel naast het dorp. Je kijkt uit over de wijde omgeving vanuit de prachtige tuin vol bloemen en bomen vol mandarijntjes. Het is van een Fransman en ze verbouwen ook nog eens hun eigen groente en bakken hun eigen brood dus; heerlijk eten!

San Augustin is vooral bekend vanwege de archeologische sites. Het zijn de restanten van een volk wat in deze omgeving leefde vlak na het begin van de jaartelling. Ze begroeven hun doden in graven vol gebruiksartikelen en goud en plaatsen grote beelden op de graven. Het archeologische park bestaat uit een aantal van deze grafheuvels en heeft een groot aantal beelden. Ze zien er vaak nog opvallend goed uit. Het is een heel fraai park om de historische plek. We hebben het 's ochtends zo'n beetje voor ons zelf dus en kunnen dus rustig alles bekijken.

De rest van de middag in het hostel gevuld met lekkere sandwiches en de hangmat. Om vijf uur 's middags de rugzak gepakt en de heuvel afgelopen naar het dorp. Gisteren hebben we al bij de busmaatschappij kaartjes gekocht noor de nachtbus naar Bogota, dus we kunnen nu zo de tassen droppen bij het kantoortje en gaan zelf eerst nog wat eten. Om half zeven vertrekt de bus. Het is de mooiste tot nu toe met stip! Echt zo goed als nieuw! We krijgen een kussentje en een deken en onderweg nog consumpties ook...
Het eerste uur zitten we er ook nog eens met z'n vijven in en ik begin al te dromen van een nachtje languit op vier stoelen. Maar dat gaat natuurlijk niet door, bij de eerstvolgende grote plaats gaat 'ie helemaal vol. En dan is het airco op vriezen en vol gas richting de hoofdstad. Gelukkig hebben we al twee sweaters aangedaan en met de extra deken is het net uit te houden... Maar slapen ...
Om half vijf al in Bogota. Is nog wat vroeg om de stad te gaan verkennen dus we blijven maar even op de busterminal. Ook deze is ,eigenlijk zoals alle die we tot nu toe hebben gezien, heel schoon en veilig. Alle shops zijn ook gewoon open dus we zitten tot zeven uur kopjes koffie te drinken en te kijken naar het beste uit honderd jaar Colombiaanse trekzak op tv... Dan met de taxi naar Candaleria, de oude wijk met de meeste accommodatie. Gelukkig is onze kamer al vrij dus we kunnen gelijk even opfrissen en wat bijslapen.
De rest van de dag het centrum van Bogota bekeken. Heel verrassend, op het Plaza Bolivar kan je hier schaatsen! Op echt ijs en niet eens een lullig baantje ook. Het is hier ook helemaal niet warm (een graad of 15) want Bogota ligt maar liefst op 2600 meter hoogte. Dus op voor onze eerste schaats-hoogtestage. In Colombia nog wel! Maar dat hadden we gedacht. Voor de locals is dit natuurlijk iets heel bijzonders en er staat echt een MEGA rij te wachten om de baan op te mogen. Dus maar even niet. Maar het is al vermakelijk genoeg om de gasten na een paar meter geweldig op hun plaat te zien gaan.
Verder staat het hier vol met overheidsgebouwen, soms heel fraai koloniaal, soms foeilelijk. Het is een beetje een allegaartje. Wel twee hele fraaie oude kerken bezocht. De winkelstraten zijn enorm druk, veel mensen en bussen die de lucht enorm verzieken. In de middag het Botero museum bezocht. Lekker rustig. En nog fraai ook. In Medellin hadden we al heel wat beelden van hem gezien, hier hangen naast de beelden ook een 123 schilderijen van de man. En dan nog wat van anderen waaronder z'n beste vriend Picasso. Prachtig koloniaal gebouw waar het museum in zit met meerdere binnenplaatsen. En het is nog gratis ook!