De vogelverschrikker van Fes

op Gepost in Marokko Hits: 1823

Voor het eerst staat er iemand met een bordje met onze naam er op te wachten bij de uitgang van het vliegveld. We worden opgehaald, wat een luxe. Het leek ons wel een goed idee dit keer. We komen tenslotte pas na middernacht aan en dan is het wel gemakkelijk om je taxi en hotel alvast maar geregeld te hebben. En dus zoeven we in no-time over een bijna verlaten snelweg richting Casablanca.

Tenslotte liep het allemaal wat anders dan verwacht, ons weekje naar Marokko.
Oorspronkelijk zouden we donderdagavond vertrekken maar op weg naar huis ging Frankyboy onderuit met z'n fiets. Al bijna twintig jaar foutloos sturend door het fietsleven, net vandaag gaat het mis. Nog voordat ik de poort van de baas uit was zelfs... Vol met de tete sur la trottoir zullen we het later in Marokko uitleggen...
In het ziekenhuis weer opgelapt en thuis gedropt. Inmiddels is Schiphol eigenlijk al niet meer binnen de gestelde tijd te halen en het voelt ook niet echt als de juiste beslissing om nu met bebloed hoofd het vliegtuig in te stappen. Dat werd dus twee dagen later dat we op pad gingen....

fes drukte in de souk 20180318 2044837070

Ons kamertje in Casablanca blijkt de volgende dag een piepklein Frans balkonnetje te hebben. Van achter de houten louvredeuren worden we al weer lekker vroeg gewekt door een koppeltje duiven wat flink tekeer gaat. Ook goeiemorgen!
We wandelen met de rugzakken door Casablanca richting het busstation. Het is nog lekker rustig op straat. De vele terrassen zijn net aan het openen en het leven komt op gang. Bij het busstation blijkt de bus naar Meknes pas in de middag te gaan, gelukkig gaat er eerder wel nog een naar Fes dus gaan we daar dan maar eerst heen i.p.v. andersom. He programma ligt sowieso overhoop want oorspronkelijk gingen we eerst naar Rabat maar dat hebben we nu maar laten vervallen gezien de kortere tijd die er overblijft. Kaartjes gekocht en dan op de markt wat inkopen gedaan voor ontbijt en lunch, en lekker een terrasje gepakt voor de cafe au lait. Het is een prachtige heldere dag en de zon brandt er lekker op los.
We aan op pad met een bus van de CMT, de nationale busmaatschappij van Marokko. Geen verkeerde keuze blijkt al snel want het zijn luxe nieuwe bussen waarmee gereden wordt. Zodra we Casablanca uit zijn rijden we langs de oceaan om bij Rabat het binnenland in te gaan. Totaal is het vier uur rijden naar Fes over prima snelwegen.

Pension BathaIn Fes een kamertje genomen in pension Batha. Vlak bij de medina, het oude ommuurde stadscentrum. Keurig pensionnetje met uitbundig gedecoreerde kamer, en een piepklein badkamertje.
De volgende dag de gehele dag op pad in de medina van Fes. We beginnen met de rondwandeling uit het boek. Langs alle bezienswaardigheden die in deze wirwar van steegjes zijn te vinden. En vervolgens lekker zwerven tussen alle handel en wandel door. Gelukkig zijn er ook een heleboel terrassen, allemaal uitsluitend de hele dag bezet door mannen. Bij sommige kan het net dat er een toeristenvrouw aanschuift en die kiezen we dan ook maar regelmatig uit.
En verder is het natuurlijk weer lekker op ontdekkingsreis in de souk. Hoewel ze hier al behoorlijk ingericht zijn op busladingen toeristen is er ook weer ontzettend veel interessants te zien. De vers markten zijn weer geweldig!

fes leerlooierij in het centrum van de stad 20180318 1543334899
Ook twee leerlooierijen bezocht, of eigenlijk, van boven bekeken want dichterbij kan je niet komen. Heel tactvol kan je hier alleen komen door een lint van ledershops. Maar verder gaat het heel gemoedelijk allemaal. De leerlooierijen zelf bestaan uit allemaal baden waar het leer in gewassen, bewerkt en gekleurd wordt. Een bonte verzameling van kleuren.