Moskou

op Gepost in Rusland Hits: 3457

Eindelijk, toen ons wekkertje ging begon de reis!
Om zes uur al op Schiphol en dus ruim op tijd. Bij de douane begon het feest al. Er werd uitvoerig gecontroleerd en zelfs de schoenen moesten uit. Maar afijn uiteindelijk mochten we doorlopen. Toen we eenmaal in het vliegtuig zaten bleek dat hij niet mocht vertrekken wegens een afgesloten baan in Wenen. Dit fronste toch wel even de wenkbrauwen want onze overstap voor de vlucht naar Moskou was al maar 40 minuten en om nou meteen de eerste dag van je reis je vlucht te missen...

 

visa ruslandMaar Anita had al een keertje gevlogen naar Wenen en volgens haar moest het "makkelijk in een uurtje kunnen", en ook volgens de stewardes zouden we "right on time" zijn. En inderdaad, keurig op tijd in Wenen!
Verder vlotjes doorgevlogen naar Moskou. Zoals verwacht een lange rij voor de douane maar uiteindelijk verliep de controle best wel vlotjes, stempel erin en doorlopen!
De taxidriver stond al klaar (toch wel erg makkelijk zo'n georganiseerde start!) en even later reden we over de snelwegen om Moskou.
Opvallend hoe gigantisch goor de auto's hier zijn. Bij sommige zit de prut er zo dik op dat er een heel nieuw model ontstaan is. Ik zie wel een leuke markt voor Karchertjes hier. De hele stad is trouwens bedekt met een dikke laag prut, kennelijk is er behoorlijk gepekeld om de sneeuw te verwijderen. Overigens is het overal waar geen auto's kunnen komen nog prachtig wit want er ligt nog een aardig pak sneeuw sneeuw.
Afijn, de taxi bracht ons waar we wezen moesten; het Gamma Delta hotel, en dat is HUGE ! Een enorme betonkolos van 30 verdiepingen. En wij zitten op de 28e dus het uitzicht is behoorlijk ok. En daar is dan ook alles mee gezegd want verder is de kamer een uitgewoond hok. Maar alles werkt dus we klagen niet.
's Avonds de omgeving een beetje verkent en gegeten in een soort sportcafe-achtig restaurantje. Gezellig tentje!
De volgende morgen ontbijt in het hotel. Een buffet zelfs, en nog enorm groot ook. Hierna bij de Intourist balie de treintickets opgehaald en de tassen in een opberghok geparkeerd. We zijn klaar voor sightseeing Moskou!
metro mokbaIn het nabij gelegen metrostation kaartjes gekocht voor een retour centrum. De treinstellen zitten nokkie vol want het is spitsuur. De doorsnee rus leest een boekje of krant of staart wat in het niets. Slechts een enkeling ziet dat wij de vreemde eenden zijn. Hoewel we toch wel wat afwijkend gekleed zijn van de gemiddelde rus. Die lopen nl. vooral in donkere kleding. En wij lopen erbij volgens de mode van een jaartje of 10 terug, en laat die nou nogal uitbundig zijn! (tenminste in vergelijking tot de locale mode) We hebben nl. wat oude jassen meegenomen die we als het warmer wordt gewoon ergens kunnen achterlaten. Maar om een lang verhaal kort te maken; onze zachtroze en hardgroene jassen vallen dus een beetje uit de toon...
Vlakbij het Kremlin uitgestapt en onze eerste pasen op het rode plein gezet. Ik had het eigenlijk groter verwacht, moeilijk voor te stellen dat die Duitser hier ooit z'n vliegtuigje aan de grond zette. Het hele plein is nog afgehekt en er loopt dus ook niemand. We besluiten eerst naar het Kremlin te gaan. De dagrugzak mag niet mee naar binnen en moet tegen betaling ergens gestald worden. Dan kaartjes gekocht (300 Rb) en wederom staat er een scanpoortje te wachten. Deze blijkt ook weer een onneembare vesting en wat ik ook allemaal afdoe en wegleg, de bellen blijven rinkelen. En de bewaker gaat evenredig sjacherijnig kijken... Uiteidelijk pakt ie vanuit z'n hokje een handscanapparaat en na deze behandeling kunnen we naar binnen.
kremlin ticket
Het Kremlin zelf valt een beetje tegen, het te bezoeken deel is erg klein en bovendien zijn niet alle kerken open. Overal loopt politie en als je ook maar enigszins afwijkt van het bedoelde pad (de stoep) dan beginnen ze op hun fluitjes te blazen. Het komt wel komisch over maar toch heb ik zoiets van met deze jongens vallen geen grappen te maken. En we blijven dus netjes op de stoep.
Maar al met al duurde ons bezoek aan het Kremlin niet al te lang. Snel weer ons rugzakje opgehaald, en verder gelopen naar een Kathedraal die we uit de verte hadden gezien. Ook hier staat weer een scanner, ik wordt gek van die dingen! Verder wel een mooie kerk het is een beetje de grotere en modernere versie van die we op het Kremlin hebben gezien. Vervolgens langs de Moskwa gelopen tot bij een van de grote bruggen, vanaf hier heb een mooi overzicht op het Kremlin.
Rusland - Het Kremlin aan de moskwaUiteindelijk weer op het rode plein beland, inmiddels is het open en loopt het vol met mensen. We zoeken een eettentje en belanden in een van de moderne winkelcentra. Als je hier loopt dan is het hele hamer en sikkel gevoel wel verdwenen. Eigenlijk zijn de iconen van de Sovjettijd geheel vervangen door GSM en BMW. Werkelijk iedereen loopt te bellen en er rijden hier meer duitse 4WD dan lada'tjes rond...
Let wel, dit is in de high society hoek, pak een taxi en ga het centrum uit en Lada bepaald weer het straatbeeld.
In een van deze winkelcentra nog even aan het internetten geweest, high speed de homepage bijgewerkt!
's Avonds terug naar het hotel en in de buurt gegeten in hetzelfde tentje als gisteren. Om half negen met de tax naar het Jaroslawsky station. Het is een drukte van belang en even zoeken naar het juiste perron. Ongeveer 15 minuten voor vertrek komt de trein aangereden, 19 wagons lang. Onze wagon blijkt de eerste achter de loc te zijn dus we moeten het hele perron af. Uiteindelijk ons plekkie gevonden. De coupe's zijn nog kleiner dan ingeschat. Gelukkig delen wij onze met een Mongoolse vrouw die alleen reist, we hebben dus extra "ruimte" !
Om exact 22:00 vertrekt de trein.

# posted by Frank : maandag, maart 22, 2004

Lees meer over Rusland: