Khama Rhino Sanctuary

op Gepost in Botswana Hits: 1736

Vanmorgen vroeg wakker. Veel getwetter van de vogels in de bomen boven ons. Even ontbeten en de tent weer ingepakt. De apen komen nu uit de bomen en gaan de afvalbakken langs om ook een ontbijt te scoren.
Vandaag een klein stukje rijden, we gaan neer het Rhino Sanctuary iets voorbij Serowe.

Het eerste stuk Botswaanse weg beloofd niet veel goeds. Het is vergeven van de gaten in de weg. Kilometers lang slalommen. Maar dan is het ook over. Verder een prima weg en we kunnen lekker doorrijden. Het enige gevaar is het vee wat hier langs en op de weg loopt. Continu steken er koeien, ezels en geiten de weg over. Soms is het erg oppassen want ze springen vrolijk van achter een struik de weg op.
Na een uurtje of twee bij park wat zich op de bescherming van neushoorns richt. En niet alleen neushoorns want er zit hier als het goed is allerlei wild. Bij de receptie een kampeerplaats in het park geregeld en geïnformeerd voor een tourtje. Helaas is die voor vanmiddag al vol. Morgenochtend kan nog wel. We denken er nog even over. Eerst eens ons tentje opzetten. De campsite ligt een kilometer of twee het park in en de zandweg er naar toe blijkt een mooie uitdaging voor onze glimmende bolide. Hij wordt vooral bereden door hoog op de wielen staande 4wd's en daardoor ligt er tussen het spoor een hoge zandheuvel. Een uitdaging.... Maar we zijn er doorheen geploegd. Missie geslaagd. Prachtige campsite midden in de bush. Het bulkt er van de vogels. Anita spreekt een stel Zuid Afrikanen en die bieden ons aan om die middag met hen mee te gaan op een “gamedrive” door het park. Zij verplaatsen zich met een dikke Landcruiser dus dat is gewoon geweldig! Kunnen we toch vandaag nog op pad.
Om een uur of twee vertrokken. Mooi rondje van een uur of drie gemaakt. In eerste instantie niet heel veel gezien, een enkele Kudu en Springbok. Maar als we de pans (grote vlakte's) opzoeken gaat het helemaal los. Van alles loopt hier rond. Grote groepen Zebra's en Gazelle's, Giraffes, Struisvogels en kleinere antilopes die we nog eens moeten identificeren in ons boekje. Je kijkt je ogen uit! In de verte lopen vier neushoorns, keurig op een rijtje doorkruisen ze de vlakte. Vlak daarnaast loopt een secretarisvogel. Een enorme vogel die zich vooral lopend verplaatst en slangen eet. Het is heel grappig want onze nieuwe Zuid Afrikaanse vrienden zijn doorgewinterde safarigangers en als echte natuurgidsen overspoelen ze ons met weetjes. Als laatste gaan we naar een hut om vogels te spotten. Deze staat verdekt opgesteld naast een kleine waterpoel. Het krioelt hier ook weer van de vogels. De diversiteit is enorm, ik begon op een gegeven moment te tellen en zat zo boven de dertig verschillende soorten. Sommige hebben prachtige kleuren. Maar de grootste verrassing komt even later. Opeens komt er vanuit het niets een neushoorn met jong de hoek om waggelen om wat te gaan drinken in de poel. Op een meter of 15 bij ons vandaan! Heel bijzonder. Zelfs onze Zuid Afrikaanse safari die-hards hebben dit nog niet eerder meegemaakt. Geweldig! Dan teruggereden naar de campsite en afscheid genomen. Dit hebben we wel erg getroffen vandaag. Zoveel wild gezien op de eerste dag!
Dan snel eerst ons tentje opgezet want het is hier om zes uur donker. Gegeten en vervolgens gekeken naar de uitbundige sterrenhemel. Zoveel sterren ….