Kgalagadi

op Gepost in Zuid Afrika Hits: 2609

Vandaag weer een dagje gravel. Van de kokerbomen gaan we oostwaarts richting grens en het Kgalagadi Transfrontier Park. Dit is weer richting Kalahari en al snel rijden we weer door rode duinen. De duinen liggen allemaal langgerekt van noord naar zuid en aangezien wij hier haaks op rijden krijgen we een uurtje achtbaan cadeau. Continu duin op en weer duin af.

Prachtige route. Rond de middag bij de grens. Hier een plekje gezocht bij een farm-met-campsite. Vlak naast de Mata Mata grensovergang en het Kgalagadi park. Onze reservering voor het park is pas voor morgen dus we gaan vandaag nog niet de grens over.
Ook hier weer veel vogels te bewonderen. Als we bij de boer brandhout kopen wordt er een paar man met auto de bush ingestuurd om te verzamelen. Even later komen ze het naast de tent droppen. Enorme voorraad gekregen. “s Nachts horen we een hele tijd een leeuw brullen. Als 'íe maar aan de goede kant van het hek zit …
De volgende ochtend vroeg naar de grensovergang. Het stempeltje van Namibië is snel gehaald, die van Zuid Afrika kunnen we pas in Twee Rivieren krijgen. Helaas moeten we wel onze hele voorraad brandhout inleveren. Het mag niet de grens over. Zelfs niet als een deel nog geen 100 meter verderop verzameld is. Er ligt dan ook al een aardig voorraadje tegen het hek, we zijn niet de eerste.
En dan zijn we weer in Zuid Afrika. Eerst ons gemeld bij de receptie. Ze werken hier met een permit systeem wat je elke keer als je het park ingaat moet ophalen en bij terugkomst weer inleveren. Controle! Vervolgens bij het tankstation de bandjes laten leeglopen voor meer grip.
Omdat het nog vroeg is gaan we eerst een stuk rijden door het park over de weg richting Twee Rivieren. Een aantal van de waterholes langs. Deze blijken hier bijna allemaal kunstmatig te zijn met watertank of een pomp op wind- of zonne energie. Al snel weer aardig wat wild gezien. Vooral gemsbokken, niet voor niets dat dit park voorheen het Gemsbok National Park heette..
De weg is al snel erg beroerd geworden. Oneindige stukken “corrugated road” ribbeltje dus. En dan blijft er maar een ding over, langzaam rijden! Na een paar waterholes terug naar Mata Mata gegaan en ons tentje opgezet. We staan direct naast het hek en kijken uit over een vlakte en een waterhole. De campsite wordt gedeeld met een grote kolonie grondeekhoorns, wat tot gevolg heeft dat een deel is veranderd in een gatenkaas. Overal zijn holen van deze overigens heel grappige beestjes. Je ziet ze de hele dag rennen.
Later wat vlees (en nieuw brandhout) gekocht in de shop en weer een mooie braai gemaakt. Als het eenmaal donker is lopen er nog wat jakhalsen langs. 's Nachts horen we de hyena's janken.
Onze tweede dag in Kgalagadi rijden we naar Twee Rivieren, dit is de entree aan Zuid Afrikaanse kant. Het eerste stuk is zwaar beroerd maar gelukkig houdt ons bakkie aardig vol. De stukken gravel gaan nog wel maar alle zandweg is hobbelen. Totdat...., we de shovel met vlakmaakgeval tegenkomen. Wat een verschil. Het is als een gespreid bedje, We zoeven weer door het vlakke zandbed heen. Hoewel het wild hier zeker niet de aantallen heeft als in eerdere parken toch weer veel gezien. O.a. wat rode hartebeesten, deze zagen we nog niet eerder. Maar de grote rovers laten het nog wat afweten. Het is wel een prachtige omgeving. Je rijdt tussen de rode duinen van de Kalahari en volgt de rivierbedding. Niet dat er water in staat want hij stroomt gemiddeld maar twee keer in de honderd jaar. Toch is er hier zoveel vocht dat er vrij veel grote bomen staan waardoor het soms heel groen aandoet. Het scheelt ook dat er hier geen olifanten voorkomen waardoor de bomen ongestoord kunnen groeien. In Twee Rivieren ons tentje weer opgezet. In het rode zand tussen de duinen. Mooi plekje op een verder wat rechttoe-rechtaan campsite.
De laatste dag rijden we richting Nossob langs de andere rivierbedding in dit park. Weer enorme kuddes springbokken, gnoes en gemsbokken gezien. En veel roofvogels, grote gieren en arenden, soms heel dichtbij. Maar ja, weer geen grote roofdieren. En we hebben echt ons best gedaan om ze te spotten. Speciaal wat plekjes langs gereden waar anderen die we ontmoet hebben ze gezien hadden, maar het mocht niet baten. Maar evengoed een prachtige tijd gehad hier in Kgalagadi. Die avond weer het vuur aan voor de braai en om een beetje warm de avond door te komen. Afgelopen ochtend was het maar twee graden boven nul!

Lees meer over Zuid Afrika: