Gezondheid

op Gepost in Uncategorised Hits: 12169

Voor de benodigde vaccinaties kan je naar diverse adressen. Het loont de moeite als je meerdere mogelijkheden in de buurt hebt om wat prijsvergelijkingen te doen, er zit nog wel wat verschil tussen de verschillende GGD's, Reisdokters en travelclinics. Wij hebben uiteindelijk besloten om "gewoon" naar de GGD in Alkmaar te gaan. Het verschil met met de andere instanties was er wel maar weegt niet op tegen de meerkosten voor vervoer. Wij hebben in overleg met de GGD een periode van 6 maanden genomen voor het vaccinatieprogramma. In totaal moeten we 3 keer langs voor vaccinatie. Wacht in elk geval niet tot het laatste moment om vaccinaties te halen, sommige vervolg injecties vragen tot zes maanden tussentijd.

health.gifHepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Hepatitis A is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Dit virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater. De ziekte kan enkele weken duren en veroorzaakt bij oudere kinderen en volwassenen geelzucht. Bij kleine kinderen verloopt de infectie vaak ongemerkt. In veel landen is de kans om deze ziekte op te lopen groot. Daarom wordt bescherming bij bezoek aan veel (sub)tropische landen en een aantal landen in Oost-Europa aanbevolen. Een serie van twee vaccinaties geeft bescherming gedurende 15 jaar.
Hepatitis A bescherming: Hepatitis A vaccinatie: een serie van 2 injecties beschermt gedurende minstens 15 jaar. Het vroeger veel gebruikte gammaglobuline of immunoglobuline beschermt slechts voor de duur van de reis.

Reizigersdiarree
Plotseling opkomende diarree komt onder reizigers vaak voor. Reizigersdiarree kan worden voorkomen door hygiënemaatregelen in acht te nemen. Als je desondanks toch reizigersdiarree oploopt, verloopt deze aandoening verloopt in het algemeen mild en duurt dan 2-4 dagen. Het belangrijkste risico hierbij is de kans op uitdroging. Dit geldt vooral voor kleine kinderen en ouderen. Het glucose-zoutpreparaat O.R.S. ('oral rehydration salts') is werkzaam tegen uitdroging. Dit preparaat is in ons land onder dezelfde naam bij de apotheek verkrijgbaar. O.R.S. is verpakt in kleine zakjes; de inhoud ervan moet worden opgelost in lauw, vooraf gekookt water. Het verdient aanbeveling om, vooral bij reizen in (sub-)tropische gebieden, zakjes O.R.S. mee te nemen.
Bij waterige diarree kunnen gezonde volwassenen het middel loperamide (imodium®, diarem® of diacure®); gebruiken. Raadpleeg altijd een dokter als je naast diarree ook koorts heeft of bloed bij de ontlasting, of als er uitdrogingsverschijnselen (weinig plassen, erge dorst, sufheid) optreden.

Buiktyfus
In gebieden met minder hygiënische omstandigheden moet rekening gehouden worden met het risico van besmetting met de buiktyfusbacterie. Afhankelijk van de bestemming, de reisduur en reisomstandigheden verdient het aanbeveling je tegen buiktyfus te laten vaccineren.
Buiktyfus vaccinatie. Er zijn 2 mogelijkheden:
1. Eén injectie, beschermt gedurende 3 jaar.
2. Een serie van 3 capsules, beschermt meestal gedurende 1 jaar (de capsules zijn in 2002 uit de handel genomen).
Het vaccin geeft geen 100% bescherming tegen het oplopen van buiktyfus.

Cholera
Het risico een ernstige vorm van cholera op te lopen in landen waar deze ziekte voorkomt, is voor reizigers praktisch te verwaarlozen. Bovendien biedt vaccinatie slechts een geringe en kortdurende bescherming tegen cholera. Daarom is het niet nodig reizigers tegen cholera te vaccineren. Door het in acht nemen van hygiënische maatregelen kuntje cholera voorkomen (zie Hygiëne).
Choleravaccinatie. Deze vaccinatie wordt in Nederland niet meer gegeven. In sommige gevallen wordt een stempel in het vaccinatieboekje gezet om problemen bij grensovergangen te voorkomen.

Gele koorts
Reisbureaus, reisorganisaties, lucht- en scheepvaartmaatschappijen, zullen je over het algemeen inlichtingen geven over de verplichte vaccinatie tegen gele koorts. De vaccinatie tegen gele koorts wordt bij reizen naar een aantal Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen (o.a. Suriname) aanbevolen, ook als deze niet verplicht is (zie gele koorts kaartje ). Alleen erkende vaccinatiecentra mogen het gele koorts vaccin toedienen. Gele koorts is een ernstige ziekte die door muggen wordt overgedragen. Mensen die gele koorts hebben krijgen koorts, geelzucht en bloedingen. Veertig procent van de mensen die de ziekte krijgt, overlijdt eraan.
Gele Koortsvaccinatie. Deze vaccinatie is soms verplicht, een injectie beschermt gedurende 10 jaar. 

Malaria (Zie ook: Malariarisico per land)
Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door malariaparasieten die door een muggenbeet het lichaam binnendringen. De malariaparasieten vermenigvuldigen zich eerst in de lever, daarna in de rode bloedcellen. Daarbij treden ziekteverschijnselen op, zoals koude rillingen, gevolgd door koorts. Doorgaans worden deze verschijnselen voorafgegaan door een grieperig gevoel. Je kunt malaria voorkomen door anti-muggenmaatregelen te nemen en/of door malaria-middelen te slikken.

Dengue (knokkelkoorts)
In verstedelijkte gebieden in veel tropische landen komt deze door muggen overgedragen ziekte voor. Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn maar kan in zeldzame gevallen ernstig verlopen. Er bestaat geen vaccinatie tegen dengue. Het is dus van belang dat je je beschermt tegen muggenbeten. De muggen die dengue overbrengen steken overdag. Men dient zich dan ook overdag in te smeren met muggenwerende middelen. Tijdens de middagrust dient men een muskietennet te gebruiken.

Japanse encefalitis
Op het platteland in delen van Oost- en Zuidoost-Azië komt een hersenvliesontsteking voor die wordt veroorzaakt door een virus. Deze, bij reizigers zeer zeldzame ziekte, wordt overgedragen door muggen. Het is dus belangrijk dat je jezelf beschermt tegen muggenbeten door middel van insectenwerende middelen en een muskietennet. In bijzondere gevallen wordt aan mensen die enkele maanden in risicogebieden verblijven een vaccinatie aanbevolen. Deze vaccinatie wordt in speciale centra gegeven.

Hondsdolheid (rabiës)
In veel landen, ook in ons direct omringende landen, komt hondsdolheid voor. Deze zeldzame maar zeer ernstige ziekte vindt men niet alleen bij honden. Alle zoogdieren kunnen aan rabiës lijden en de ziekte op andere dieren én de mens overbrengen. (vleermuizen zijn ook zoogdieren!) Vermijd dan ook zo veel mogelijk contact met dieren in streken waar hondsdolheid voorkomt! In sommige gevallen kan tegen rabiës worden gevaccineerd . Enkele adviezen voor het geval je meent te zijn gekrabt, gebeten of gelikt door een dier dat mogelijk met hondsdolheid besmet is:
Was de wond goed uit met water en zeep of een ander huishoudelijk reinigingsmiddel of desnoods met water alleen. Ontsmet vervolgens de wond met alcohol (70%) of jodium.
Roep direct hulp van een arts in; deze zal zonodig antistoffen en vaccinaties toedienen. Een complete serie vaccinaties bestaat uit 5 tot 7 injecties in combinatie met antirabiës immunoglobuline. Als dat niet mogelijk is (in het buitenland is het rabiës immunoglobuline vaak niet verkrijgbaar), neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de ambassade of het consulaat.
Licht de plaatselijke politie over het voorval in, vooral als het gaat om een zwervend dier.
Stel uw huisarts direct bij thuiskomst op de hoogte.

Tekenencefalitis (FSME. TBE, RSSE)
Teken-encefalitis is een vorm van hersenontsteking die overgebracht wordt door teken. De ziekte komt voor in sommige delen van West- en Oost Europa, Scandinavië en Siberië . Voor degenen die door de vrije natuur trekken waar de besmette teken voorkomen bestaat er een beperkt risico de ziekte op te lopen. De kans op een tekenbeet wordt verkleind door bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte, kwetsbare huid te smeren. In sommige gevallen is een vaccinatie vooraf in Nederland mogelijk. Dit vooral bij reizen naar gebieden in de voormalige Sovjetunie of bij frequente reizen naar Zuid Duitsland, Oostenrijk en dergelijke om daar te wandelen.

De ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme komt vrijwel overal ter wereld voor en wordt overgedragen door teken. De infectie kan een rode ringvormige huiduitslag en een grieperig gevoel veroorzaken. In een later stadium kunnen aandoeningen aan het zenuwstelsel of de gewrichten ontstaan. De ziekte kan worden behandeld met antibiotica. De kans op een tekenbeet wordt verkleind door bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren. Indien je door een teek gebeten wordt, verwijder deze dan zo spoedig mogelijk: gebruik daarbij een speciale tekenpincet. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek deze er met een draaiende beweging uit. Ontsmet de huid daarna met alcohol of jodium. Controleer uzelf dagelijks op teken.

Tetanus

Tetanus komt overal ter wereld voor. Eigenlijk zou iedereen zich tegen deze ziekte moeten laten inenten. Opnieuw inenten tegen tetanus om de vijftien jaar is aan te bevelen.

DTP = Difterie-Tetanus-Polio vaccinatie.
Deze vaccinatie is aan de meeste mensen die na 1950 zijn geboren op de kinderleeftijd gegeven. Een herhalingsvaccinatie wordt om de 15 jaar aanbevolen. Alleen voor sommige landen van de voormalige Sovjet Unie wordt al na 10 jaar een herhalingsvaccinatie aanbevolen. Als men nooit eerder deze vaccinaties heeft gehad is het verstandig om een volledige serie van 3 injecties toegediend te krijgen.

Tuberculose
Tuberculose komt overal in de (sub)tropen voor. Vaccinatie tegen deze ziekte of controle op besmetting door middel van een huidtest (Mantoux) voor en na de reis wordt aanbevolen bij een langdurig verblijf met veel contact met de lokale bevolking. Vooraf aan het geven van een vaccinatie wordt een Mantoux-controle uitgevoerd.

Hersenvliesontsteking (meningitis)
Meningitis of nekkramp wordt veroorzaakt door een bacterie (meningokok) die door hoesten van mens op mens wordt overgedragen. Meningitis komt overal ter wereld voor. Er zijn verschillende typen meningitisbacteriën. Alleen tegen de typen A, C, W135 en Y bestaan vaccinaties. Er zijn twee soorten vaccins: een kortwerkend vaccin tegen de typen A,C,W135 en Y, en een langwerkend vaccin tegen type C. Omdat in Nederland type C in toenemende mate voorkomt, worden sinds 2002 alle kinderen met het langwerkende vaccin gevaccineerd. In delen van West-, Centraal- en Oost-Afrika komt hersenvliesontsteking tijdens het droge seizoen in epidemieën voor, die voornamelijk worden veroorzaakt door type A en in toenemende mate ook door type W135. Ook in andere delen van de wereld komen af en toe epidemieën voor. Reizigers die gedurende langere tijd in nauw contact komen met de lokale bevolking in deze gebieden, lopen een verhoogd risico. Voor deze mensen wordt geadviseerd zich te laten vaccineren met het ACW135Y vaccin. Voor pelgrims naar Mekka is deze vaccinatie verplicht. Eén injectie beschermt gedurende 3 jaar.
Het langwerkende en kortwerkende vaccin kunnen naast elkaar gegeven worden, echter het kortwerkende vaccin werkt alleen bij kinderen vanaf 2 jaar.

Schistosomiasis (bilharzia)
Contact met oppervlaktewater (pootje baden, zwemmen) in bepaalde delen van Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en het Midden- en Verre Oosten, kan een ernstige wormziekte tot gevolg hebben. In een vroege ontwikkelingsfase dringt de larve van de worm uit het oppervlaktewater de huid binnen. In de bloedvaten van de darm of blaas ontwikkelen deze parasieten zich tot volwassen wormen. In zeldzame gevallen kan een ernstige ziekte het gevolg zijn. Vermijdt elk contact met zoet oppervlaktewater. Chloorbaden en de zee zijn wel veilig.

Veteranenziekte (Legionella)

De zogenaamde 'veteranenziekte' is een longontsteking die door bacteriën wordt veroorzaakt die in leidingwater worden aangetroffen. Vooral in water met temperaturen van 30-40 gr.C kunnen deze bacteriën uitstekend gedijen. In bepaalde situaties kan de aanwezigheid van deze bacteriën in leidingwater aanleiding geven tot een longontsteking bij personen met een verminderde weerstand tegen infecties. De veteranenziekte komt ook in ons land voor. Verder wordt de ziekte geregeld waargenomen bij toeristen die hebben gelogeerd in hotels in landen rond de Middellandse Zee. Als de diagnose snel gesteld wordt is de ziekte goed te behandelen. Bij klachten die kunnen wijzen op een longontsteking na een verblijf in het buitenland is het dan ook nodig uw dokter op de hoogte te stellen wanneer en waar je in het buitenland bent geweest.

Hoogteziekte
Hoogteziekte wordt veroorzaakt door lage zuurstofspanning bij verblijf op grote hoogte. Hoogteziekte treedt in het algemeen pas op boven de 2500 meter. De gevoeligheid voor hoogteziekte verschilt per individu en verschijnselen kunnen ook op lagere hoogte optreden. Het is meestal niet voorspelbaar wie last van hoogteziekte zal krijgen. Wel hebben mensen die eerder hoogteziekte hebben gehad, meer kans er de volgende keer ook last van te krijgen. Hoogteziekte kan worden voorkómen door het lichaam de tijd te geven te acclimatiseren. Er komen verschillende vormen van hoogteziekte voor die allemaal veroorzaakt worden door gebrek aan zuurstof.

Milde hoogteziekte: Deze treedt op enkele uren tot een dag na aankomst op grote hoogte. De verschijnselen bestaan uit kortademigheid, hoofdpijn, misselijkheid en algemeen onwelbevinden, een soort kater gevoel.
Behandeling bij milde hoogteziekte bestaat uit het niet verder stijgen en eventueel afdalen als de verschijnselen niet binnen enkele dagen verbeteren. Bij hoofdpijn kan men paracetamol gebruiken. Aanvullend kunnen medicijnen en zuurstof gegeven worden.

Ernstige hoogteziekte: Hierbij verergert de hoofdpijn, de kortademigheid verhevigt en treedt ook in rust op, met name 's nachts. Men kan zo sloom worden dat hulp nodig is bij eten en aankleden. Bij lopen ontstaat een dronkemansloop. Dit is een ernstige aandoening en kan zonder behandeling leiden tot vocht in de longen en hersenen (long- en hersenoedeem), coma en de dood.
De behandeling van ernstige hoogteziekte bestaat uit het direct afdalen! Aanvullend kunnen medicijnen en zuurstof gegeven worden.