Brunei - Bandar Seri Begawan

op Gepost in Brunei Hits: 1510

Bandar Seri Begawan. Zo'n prachtige exotische plaatsnaam schept natuurlijk verwachtingen. Het is de hoofdstad van Brunei, een oliestaatje aan de westkust van Borneo. We komen hier met de boot vanuit Kota Kinabalu via Pulau Labuan. Een eilandje voor de kust. Het zijn enorme lange speedboten en ze zijn een stuk sneller dan de bus over land. We zitten drie nachten in de hoofdstad zelf. Heel rustig stadje met veel dure auto's. De olie is hier big business.

 

 

Het is momenteel ramadan en dat merk je dus meteen in dit zwaar islamitische landje. Gelukkig zijn de restaurants wel gewoon open, alleen eten we meestal in ons uppie in zo'n zaak. Tot na zonsondergang zit er gewoon niemand. Op een enkele Chinees na dan, want die moeten dan juist weer 24 uur per dag eten van hun geloof.
brunei bandar sri begawan 20151005 1450495977Brunei wordt geregeerd door de sultan. Al sinds 1967. Een super-de-super rijk persoon. En zoals het een goed alleenheerser betaamd is 'íe overal in het straatbeeld terug te vinden. Van enorme spandoeken met z'n koppie tot grappige kleine bordjes in de antieke straatverlichting. Hij zal de afgelopen maanden ook wel eens wat minder hebben geslapen als hij zag hoe het zijn alleenheersende islamitische broeders in het Midden Oosten is vergaan. Maar hier is het nog pais-en-vree. De meest geliefde man van het land. Zal er wellicht ook mee te maken hebben dat dit een van de meest welvarende landen in de regio is, scholing en gezondheidszorg zijn gratis, iedereen krijgt pensioen, er is geen inkomensbelasting en de benzine kost een kwartje de liter.
Je zou bijna emigreren..., maar het is hier ook wel erg saai...., de enge vorm van vertier is de karaokebar maar dat houd volgens mij niemand langer dan 5 minuten vol zonder alcohol....
En dus gaat de hele bevolking graag op en neer naar het Maleisische Pulau Labuhan waar je wel alles kan doen wat sultan en god verboden hebben. (en dan meteen ook echt weer alles ….)
De dagen dat we hier zijn bezoeken we een aantal musea. Onder andere het museum met de pracht en praal van de sultan. Heel interessant, vooral de galerij met geschenken van bezoekende hoogwaardigheidsbekleders en staatshoofden. Mooiste item: een vergulde bierpul geschonken door Queen Elisabeth. Een geweldig geschenk aan een man die alle alcohol uit z'n land verbannen heeft. Getuigd van gevoel voor humor!

brunei paaldorpen langs de rivier 20151005 1493600930Ook een middagje door de paaldorpen boven de rivier gewandeld. Je loopt er zo vanuit de stad in. In totaal zijn het er 28 die tezamen de Kampong Ayer langs de Sungai Brunei rivier vormen. Het zijn enorme dorpen van huizen boven het water die onderling allemaal met houten vlonders en bruggen verbonden zijn. Overigens hier wel met voorzieningen als elektriciteit, water en riolering. Alleen het afval gaat kennelijk nog grotendeels zo de plomp in gezien de bergen troep die op plekken waar de stroming wat minder is zich verzameld. Het zijn vaak ook enorme huizen die echt niet onderdoen voor die op de wal. Onderweg nog een half uurtje een enorme tropische bui gehad. En dus even zitten schuilen onder een afdakje. Twee hengelaars die naast ons komen zitten schuilen laten even wat foto's zien van de vangst van een paar weken geleden; een enorme vis van 25 kg. Hij is bijna net zo groot als het mannetje zelf. Gevangen vlak bij de plek waar we nu zitten te schuilen. Een mega-exemplaar.
brunei paaldorpen langs de rivier 20151005 2010228784Overal waar je kijkt zie je wel een moskee boven de huizen en paalwoningen uitkomen. Er staan er nog al wat. Het hoogste bouwwerk is ook de minaret van de grootste moskee. Een bankgebouw wat hoger bleek te zijn moest op last van de sultan een koppie kleiner worden gemaakt.
We bezoeken een aantal moskeeën Ze zijn vooral groot, modern en heel luxe. Meestal vol gelegd met marmer uit Italië. Maar niet heel sfeervol of authentiek.

 

 

brunei moskee bij nacht 20151005 1773945319Behalve 's avonds. Prachtig in het licht gezet met een gitzwarte hemel als achtergrond en hoge palmbomen langs de toegangswegen. Als een plaatje uit een sprookje van 1001 nacht. De hele omgeving van de moskee staat vierkant vol met auto's want ze zijn net bezig met het avondgebed. En niemand die hier iets lopend doet. Ben je gek! Het is zelfs zo dat men overdag bij een hoop van de in het stadscentrum langs de weg geparkeerde auto's gewoon de motor laat lopen. Al zijn ze een uur weg...., blijft 'íe lekker koel! Maar ja, met benzine voor een kwartje ….
Bijzonder staatje dit Brunei. Leuk om een keer mee te maken, maar drie dagen ook wel weer genoeg.