Chili

op Gepost in Reisinfo Hits: 4757

Algemene indruk

Chili is ons eerste contact met Zuid Amerika. Het is een behoorlijk westers land wat heel eenvoudig te bereizen is. Van alle westerse gemakken voorzien. Uitgebreide supermarkten! Het is wel een wat duurder land. Vergeleken met Europa altijd nog goedkoop maar een van de duurdere in Zuid Amerika.

Wij hebben vanaf Santiago alleen richting het noorden gereisd, metname om naar Bolivia te komen. Het moet wel gezegd dat het zuiden van Chili erg fraai moet zijn. Maar je moet in ons geval keuzes maken.

Vervoer
Wij hebben ons beperkt tot de bus. Het busvervoer is formidabel. Luxe bussen met steward en strikt op tijd. Op de lange ritten een maaltijd en altijd films of documentaires op het scherm. Overigens heeft iedereen z'n eigen koptelefoon zodat het wel sti lin de bus blijft.

Accomodatie
Alleen bij aankomst hebben we een kamer met badkamer (bano privado) genomen, verder altijd met gemeenschappelijke badkamer (bano compartido). De prijs van zo'n kamer is ongeveer 4000 Pesos, ongeveer 5 euro.
Het zijn eenvoudige kamers, vaak wat donker en zonder uitzondering gehorig. Maar op zich goed te doen. Ontbijt is niet inbegrepen.

Bezoeken
Onze route ziet er als volgt uit; Santiago, La Serena, Copiapo, Calama. San Pedro de Atacama.

Geld
De koers varieert nogal maar gemiddeld is $1 = 600 en Euro 1 = 780 Pesos.
Pinnen kan overal en alle automaten accepteren cirrus / maesto en natuurlijk ook Visa / Mastercard.

Internet
Internetten is overal mogelijk. Het kost ongeveer 500 pesos per uur.

Santiago

Algemene indruk
Leuk voor even. Westers centrum met een enorme hoeveelheid fastfood zaken en een overdaad aan lawaaierige bussen. Het heeft nog wat coloniale historie, met de wandeling uit de LP heb je alles wel gezien.

Vervoer
Eigenlijk bijna alles lopende gedaan. Er is wel een perfecte metro. Een ritje centrum busstation duurt 10 minuten en kost 400 Pesos.

Accomodatie
Verbleven in Hotel Londres in de wijk Barrio Paris Londres. Het hotel ligt in een heel leuk wijkje met kinderkopjes in de straat. Het Hotel is wel ok maar niet heel bijzonder. USD 25 per kamer. Vrij duur, maar inclusief ontbijt. Overigens is er heel accomodatie in dit wijkje maar alles is deze prijs of duurder.

Eten
Santiago is vergeven van de fastfood. In de omgeving van het hotel zitten ook heel wat restaurantjes. Wel een stuk gezelliger maar geen geweldige kwaliteit. Leuk om te doen voor lunch zijn de hotdog cafeetjes. Het is een beetje het volksfood en je komt het ontzettend veel tegen. Worden hier verkocht als "kompleto".

Ook heel veel (schep)ijs te koop. Erg lekker en niet al te duur.

Bezoeken
Een wandeling langs de oude gebouwen in het centrum is de moeite waard.

Geld
flappentappen all over the place.

Internet
In de wijk Paris Londres zitten er een stuk of wat. 500 Pesos per uur.


La Serena

Algemene indruk
Leuk stadje. Rustig en overzichtelijk met een aardig centrum. Vanuit het centrum is het ongeveer een half uur lopen naar het strand.

Vervoer
Bus Santiago - Copiapo kost 6100 Pesos p/p en duurt ongeveer zeven en een half uur.

Accomodatie
Hostal Irma Vargas. Irma ontmoet op het busstation meegegaan naar een huis wat ze per kamer verhuurt. Was prima. Geen andere gasten dus het hele huis voor ons alleen. Met keuken, huiskamer + tv en stereo. 4000 Pesos p/p

Eten
Hier zelf maar weer eens gekookt. Naast Mercado la Recova zit een grote supermarkt en achter het busstation is een enorm winkelcentrum.

Geld
flappentappen all over the place.

Internet
Een aantal internetcafees in het centrum, 500 Pesos/uur.

Copiapo

Algemene indruk
Weinig bijzonders maar handig om de rit naar Calama te splitsen.

Vervoer
Bus La Serena - Copiapo kost 4500 Pesos p/p en duurt ongeveer vijf uur.

Accomodatie
Ben Bow. Goedkoop maar geen topper. Voldoet voor een nacht. 4000 Pesos p/p

Eten
Vlak om de bij Benbow (richting plaza) zit een restaurantje met heel goedkope dagmenu's. Heel kompleet met vooraf en desert voor maar 1000 Pesos. Koopje!

Calama

Algemene indruk
Betonoase in de woestijn. Maar voorzien van alle gemakken. Heeft ook weer een lekker plaza om te relaxen en mensen te kijken. Verder hier niets gedaan.

VervoerTurbusticket
Bus Copiapo - Calama kost 11000 Pesos p/p en duurt ongeveer negen uur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Accomodatie
Verbleven in Residential Los Andes. Op zich ok maar bleek 's avonds vrij lawaaierig van de naast gelegen cafees. 4000 Pesos p/p


San Pedro de Atacama

Algemene indruk
Leuk dorpje, schattige straatjes en oude huisjes. Heel relaxed, prima om even te ontspannen. Wel heel veel toeristen in het dorpje!

Vervoer
Bus Calama - San Pedro, 1300 Pesos,een kleine 2 uur rijden.

Accomodatie
Recidential Eden. Een prachtig plekje met een mooie binnenplaats met grote boom (schaduw!), zitjes en hangmatten. Er is tevens een klein keukentje. 4000 Pesos p/p

Eten
Het zit vol met leuke restaurantjes die echter wel aardig aan de prijs zijn. Wat uit het "centrum" zitten wat goedkopere. Ook gekookt in het hostal.

Bezoeken
Er worden heel wat trips in de omgeving aangeboden. De El Tatio geisers, Valle de Luna en de Salar de Atacama zijn de populairste. Wij hebben alleen de Valle de Luna gedaan aangezien we al geisers en zoutvlaktes in onze trip hierna naar bolivia zouden gaan zien.

Valle de Luna (maanvallei); De trip start om vier uur 's middags en duurt tot na zonsondergang. Je ziet prachtige landschappen en eindigt op een enorm zandduin voor de zonsondergang. Met nog honderden andere toeristen overigens want dit is een populair tripje. Maar zeker de moeite waard.
Kosten: 3000 Pesos + 1500 entree.

Verder kan je mountainbiken in de omgeving en sandsurfen op de zandduinen

Geld
Er staat een mobiele geldautomaat tegenover het politiebureau.

Internet
Heel wat mogelijkheden, 1000 per uur.