Jordanie
Algemene indruk
Jordanië, het rijk van koning Abdulla de Tweede, is ruim twee keer zo groot als Nederland. Het grenst aan Israël, Syrië, Irak en Saudi-Arabië. De Dode Zee ligt in het noordwesten en de Rode Zee in het zuidwesten. De bevolking is bijzonder gastvrij en er is veel te zien. De bekendste bezienswaardigheid is ongetwijfeld de ruïnestad Petra, in het zuiden van het land. De drukke hoofdstad Amman daarentegen is best gezellig maar ook nogal lelijk en heeft geen echt bijzondere attracties. Wij bezochten Jordanië in juni en dan is het overal wat toerisme aangaat heel rustig, het drukke seizoen is van April - Juni en in September.
{mosgmap mapid=5}
Vervoer
We hebben alles met de bus afgelegd. Meestal zijn dit royale minibussen zonder airco. Grote touringcars rijden er veel minder op de gangbare routes. In de steden hebben we meestal een taxi gepakt. De ritten zijn meestal zo tussen de 750 fils en 1 JD.
Accommodatie
We hebben in kleine hotels overnacht, kosten tussen 8 - 12 JD per kamer met gedeelde badkamer en soms voor een kamer met badkamer. Ontbijt is een enkele keer inbegrepen.
Eten
Ontbijt verzorgen we meestal zelf. Je kan prima voor weinig broodjes en beleg kopen. Er zit meestal wel een bakker in de buurt die diverse soorten broodjes bakt. Het lokale platte brood, khobz, wordt overal bij gegeten en is op zich wel goed te doen als ze vers zijn. Maar wij vonden de kleine stokbrood achtige broodjes toch beter. Smeerkaasjes zijn bijna altijd te krijgen en op de markt de kleine Libanese komkommertjes.
Water in flessen is overal te koop. Het avondeten is weinig gevarieerd met shoarma, kebab en falafel als belangrijkste ingrediënten maar hier en daar valt er ook wel een pizzaatje te scoren.
Bezoeken
Onze route ziet er als volgt uit; Amman, Wadi Musa (Petra), Wadi Rum, Aqaba, Karak, Madaba, Amman, Damascus.
Geld
Koers 2007: 1 JD = 1.3 Euro
Jordanië is een vrij duur vakantieland, maar als je de goedkope hotels en eetgelegenheden uitkiest is het goed te doen.
De meeste valuta zijn makkelijk te wisselen, en geldautomaten zijn inmiddels in alle steden te vinden.
Munteenheid Jordaanse dinar (JOD), onderverdeeld in 1000 fils.
Openingstijden banken Zaterdag tot donderdag van 8.00 tot 12.30 uur en van 15.30 tot 17.30 uur.
Internet
Internetten is in de meeste plaatsen mogelijk. Kosten; rond de 750 fils per uur. De snelheid varieert van goed tot geen...
Amman
Algemene indruk
Groot en druk. Met name in het centrum zijn de wegen op elke vierkante centimeter gevuld met auto. Ook niet een erg mooie stad, eigenlijk maar twee (oudheidkundige) bezienswaardigheden; De Citadel en het Romeinse theater. Toch viel het ons eigenlijk nog wel mee, een dag om door te reizen valt er gerust wel door te brengen. Amman als thuisbasis voor bezoeken aan de omgeving kan ook, er is een hoop te zien in de directe omgeving. Maar dan kan je beter kiezen voor Madaba; ligt er vlak in de buurt en is een veel prettigere en kleinere stad.
Accommodatie
New park hotel, 12 JD, inclusief badkamer, de 3e verdieping heeft de beste kamers!, locatie is niet zo geweldig, vlak bij drukke weg met fly over.
Palace hotel, 13 JD incl. ontbijt, gedeelde badkamer, is een prima hotel, schoon en mooie kamers, met lobby/lounge area, in hartje centrum en toch heel rustig gelegen. Absolute aanrader.
Eten
Uiteraard heel veel shoarma / kebab restaurantjes in het centrum. Geen westerse (pizza) restaurants te vinden hier. Het Cairo restaurant vonden wij wel een klein toppertje, lekkere mansaf!.
Vervoer
Wij arriveerden in Amman met de bus vanuit Damascus. De maatschappij die zeker aan te bevelen is op deze route is "Challenge" Ze hebben in Damascus hun kantoortje in het Baramkeh busstation, in Amman zitten ze vlak bij het Abdali busstation. Hele fraaie bussen en een prima service. Ze helpen je ook je weg te vinden bij de grensovergang. Damascus - Amman duurt vier uur, kosten 350 SP in Damascus, Amman - Damascus, 6 JD
In het centrum kom je met de taxi overal voor 1 JD
Internet
Welcome internet 750 fils / uur.
Bezoeken
De Citadel ligt in het centrum op een heuvel. Er is al het een en ander van de oude burcht gerestaureerd zodat je een beetje een idee kunt krijgen hoe het er ooit uitgezien moet hebben. Het nationale museum is ernaast. Toegang citadel en museum; 2 JD
Wadi Musa
Algemene indruk
Klein stadje wat is ontstaan door de steeds maar groeiende toestroom van toeristen naar Petra. Het centrumpje ligt op een 15 min lopen (bergafwaarts) van de ingang van Petra. Hier bevinden zich de meeste goedkope hotels en restaurants. De grote hotelketens hebben allemaal hun plekje tegen de ingang van Petra aan weten te bemachtigen.
Accommodatie
Orient gate hotel, 10 JD per kamer met gedeelde badkamer. Mooi klein hotel, in de buurt van de rotonde in Wadi Musa.
De eigenaars kan trips regelen, o.a. naar Wadi Rum.
Eten
De groente en fruit markt is in de hal naast het busstation, in het centrum zijn alle winkeltjes en ook twee bakkers. Het Al Arabi restaurant bij de Shadeed rotonde is heel schoon en ons wel goed bevallen. Iets verder richting de Jordan Islamic Bank zit ook nog een pizza restaurant wat goed en goedkoop is.
Vervoer
Vanaf het Abdali busstation in Amman gaan minibussen naar Wadi rum. Ongeveer 2 ½ uur. In Wadi rum valt alles te belopen. Alleen na een dag Petra is het ERG prettig om een taxi de heuvel op te nemen! (1 JD)
Internet
Diverse internetcafeetjes 1 JD per uur.
Bezoeken
Petra
Vooraf goed bedenken hoeveel dagen je hier wilt vertoeven, 2x een dagkaart is namelijk veel duurder dagen een twee dagen kaart; 1 dag – 21 JD, 2 dagen – 26 JD.
Wij kozen voor een (lange) dag Petra. Vanaf 06.00 kan je naar binnen en de groepen komen pas na achten. Lekker vroeg heen gaan dus en je hebt het (bijna) voor jezelf. Binnen zijn wat theetenten en een paar luxe restaurants maar je kan ook heel goed gaan picknicken door een van de Wadi’s in te lopen en een heerlijk rustig en koel plekje te vinden in een van de vele grotten tussen de bloeiende struiken. Wij zijn de Wadi Siyagh ingelopen, vlakbij de luxe restaurants, geweldig!
Rond 09.00 uur is het licht het mooist op de Treasury, in de namiddag is het moment om naar het klooster te gaan.
Wadi Rum
Algemene indruk
Een prachtig natuurgebied. Als een schilderspalet in het rood, geel, groen en zwart gekleurd.
Accommodatie
Overnacht in een tent in Sunset camp, is prima te doen, zelfs met heel redelijke bedden. ’s Nachts echt doodstil in de woestijn en heerlijk koel. Waren de enige gasten die avond.
Eten
Werd verzorgt in het kamp, is ook prima in orde, eigenlijk een van de betere happen die we in Jordanie hebben gehad. ’s Avonds “entertainment” (discodansen) met de eigenaar. De bergwand achter het kamp is bedekt met lampjes en de dansvloer centraal in het kamp. Eigenlijk helemaal niet ons ding maar met z’n tweeën en de latin dansende bedoeïen ontzettend veel lol gehad.
Vervoer
Naar Wadi rum met de 4WD vanuit Wadi musa gekomen.
Vanuit Diseh de bus genomen naar Aqaba. Er gaat een bus om 07:00 uur vol met scholieren. Ongeveer een uurtje rijden.
Bezoeken
Wij bezoeken de woestijn rond Wadi rum per 4WD. Het tripje regelen we in het Orient gate hotel in Wadi musa. Kosten 35 JD per persoon. Hiervoor krijg je de reis naar Wadi rum, 4 uur rondrijden door de woestijn en overnachting in een woestijnkamp. Is erg de moeite waard, de woestijn is geweldig, kamp was eigenlijk wel erg groot maar verder geen bezoekers dus alles voor ons zelf. Heerlijk eten, en een eigenaar van het kamp die echt een toffe peer is.
Aqaba
Algemene indruk
Dit moet ooit het Eilat van Jordanie worden, en men is al aardig op weg, veel fraaie shops e.d. Wel kan het er verzengend heet zijn…., wat bij ons dus het geval was….
Accommodatie
Verbleven in het Petra hotel. 8 jd per kamer met gedeelde badkamer. Kamer op 4e verdieping met balkon, prachtig uitzicht op stad en Rode zee. Er is een lift aanwezig.
Nadeel is dat bij grote hitte de kamer ook erg heet wordt, Na enen staat de zon aan de raamkant… Beter om iets met airco te zoeken…
Eten
Heel wat restaurantjes in het centrum. Tegenover het Petra hotel is een kleine groente en fruit markt. Hier zit ook een bakker.
Vervoer
Vanuit Diseh nabij Wadi rum de bus genomen naar Aqaba. Er gaat een bus om 07:00 uur. Ongeveer een uurtje rijden.
Internet
Diverse internetcafeetjes 1 JD per uur.
Geld
Veel pinautomaten in Aqaba.
Bezoeken
Ons plan is om wat te gaan snorkelen in de Rode zee nabij Aqaba. Maar vanwege de hitte hier maar vanaf gezien. Schijnt wel de moeite waard te zijn.
Karak
Algemene indruk
Mooi rustig stadje, koel, hoger gelegen, met eigenlijk alleen het kruisvaarderskasteel te bezichtigen.
Accommodatie
Overnacht in het Karak castle hotel, zoals de naam al suggereert inderdaad vlak bij het kasteel gelegen. 12 JD per kamer incl. badkamer. Mooie onlangs opgeknapte kamers. Goed heet water. Aardige Egyptische eigenaar.
Eten
Karak heeft in de directe nabijheid van het kasteel wat op westerlingen georiënteerde restaurants met terras aan een pleintje. Wij zijn voor de locale quisine gegaan in een twee-tafel-restaurantje ergens achteraf. Was een tip van de Egyptenaar uit het Karak castle hotel. Simpel, goedkoop en prima te eten.
Vervoer
Vanuit Aqaba met een minibusje, deze vertrekken niet van het grote busstation maar iets westelijk daarvan aan de achterkant van de moskee.
Internet
Niet gezien.
Geld
Ook geen pinautomaten gezien.
Bezoeken
Naast het kasteel is hier eigenlijk niet zoveel te doen, behalve dan genieten van de rust en koele temperatuur. Het kasteel is ook een overblijfsel van de kruisvaarders. Na Krak de Chevallier kon dit natuurlijk alleen maar tegenvallen en dat deed het dan ook. Het is veel minder indrukwekkend, maar kom je niet in Krak dan zeker doen want er is natuurlijk genoeg te zien. Ook heeft men hier een prachtig nieuw museum in een van de booggalerijen wat zeer de moeite waard is.
Madaba
Algemene indruk
Ook weer een rustig stadje in de heuvels. Bekend vanwege de vele mozaïeken in met name oude kerkenvloeren. Wordt veel kortstondig bezocht door tourgroepen vanuit Amman als tussenstop op weg naar de Dode zee en heeft zodoende ook veel souvenirshops (vooral mozaïeken en tapijten) in het centrum. Is eigenlijk een prima alternatief om te verblijven i.p.v. Amman. Veel overzichtelijker en een centrum met sfeer en ook heel centraal gelegen t.o.v. de diverse bezienswaardigheden. Is ons goed bevallen.
Accommodatie
Verbleven in het Madaba hotel. 10 JD per kamer, rustig gelegen, royale kamers, gedeelde badkamer op de gang.
Eten
Vele restaurants in het centrum, de meeste met de standaard menukaart: kebab, shoarma, fallafel. Een aanrader is het Haret Jdoudna restaurant. Heel sfeervol met binnenplaats en overal nissen en hoekjes tussen de klimplanten tegen de muren. Ook uitgebreide en meer westerse menukaart. Wel wat duurder.
Vervoer
De bus vertrekt in Karak vanaf het grote busstation in het dal onder de muren van het kasteel. Vanaf hier met minibusje naar Amman, dachten we. Uiteindelijk in Zarqa beland. Hier een directe minibus gepakt naar Madaba. Dit pakte niet eens zo gek uit want uiteindelijk was de verbinding heel snel omdat we de drukte van het centrum van Amman konden overslaan.
Internet
Veel plekken om te internetten, soms redelijk snel soms tergend langzaam.
Geld
Veel atms in Madaba.
Bezoeken
De stadswandeling uit de LP gemaakt. Het centrum van Medaba heeft heel wat bezienswaardigheden en alles ligt vrij dicht bij elkaar, goed te belopen. Veel mozaïeken.
Trip naar Mt. Mebo en de Dode zee gemaakt. Geregeld in het Madaba hotel. 20 JD voor auto, met z’n drieën op pad, de hele middag en tot zonsondergang bij de dode zee geweest. Naar Amman beach geweest, de enige plek naast de resorts met douches. De toegang is nu 5 JD, je vindt er douches, kleedhokjes, parasols, snacks etc.
Mt. Mebo is de plek waar Moses voor het eerst het beloofde land zag. Er staat een gedenknaald en een nieuwe kerk met oude mozaïekvloeren. We hadden de berg eigenlijk hoger verwacht. Mooi uitzicht over de Jordan vallei en in de verte de Dode zee. Veel pelgrims en gelovigen (Amerikanen) die hun “bible tour” maken.
De Dode zee is een aparte ervaring om mee te maken. Het dobberen is heel relaxed en zwemmen wordt opeens weer ingewikkeld, en je wordt je bewust van sneetjes in je lichaam waar je het bestaan niet van afwist….
Na afloop dus lekker afdouchen. Er wordt overigens ook druk gesmeerd met “heilzame” modder uit het meer.
Jerash
Met de minibus vanaf het Abdali busstation in Amman, 500 fils, 1 uur.
De toegang is 8 JD. Het oude park ligt vlak tegen de nieuwe stad Jerash aan. Mooie Romeinse site vergelijkbaar met Palmyra in Syrie. Hier echter nog een prachtig ovaal plein met zuilen te bezichtigen en twee fraaie theaters. Prachtige hoge zuilen bij de overblijfselen van de Tempel van Artemis.
Info over Jordanië Algemeen
Hoofdstad Amman
Oppervlakte 89.2006 km2
Hoogste punt 1754 m (Jabal Ramm).
Laagste punt -410 m (Dode Zee).
Aantal inwoners 4.434.978
Autoletter JOR
Voertaal Arabisch
Talen die ook gesproken worden Engels
Elektriciteit 220 V
Tijdverschil 1 uur vroeger.
Communicatie
Buiten Amman zijn niet veel openbare telefoons, maar vaak mag je voor een lokaal belletje gebruik maken van de telefoon in een winkeltje of supermarkt. Mobiele telefoons zijn te huur.
Internationale landen code 962
NL. Ambassade ter plaatse 22 Embassy Street
4th Cicle Amman
Tel: 00-962-6-5930089
Ambassade Nederland Badhuisweg 79
2587 CD Den Haag
Tel.:070-4167200
Fax:070-4167209
Internet site www.w2go.com/jordan
Cultuur
In Jordanië is het overgrote deel van de bevolking islamitisch. Daarnaast is een klein deel christelijk. Veruit de meeste Jordaniërs zijn Arabieren, waarvan bijna de helft Palestijnse vluchtelingen. Minderheden die hier leven zijn Circasiërs uit de Kaukasus, Armeniërs, Koerden en Turken.
Tapijten en sieraden worden in Jordanië al eeuwen lang gemaakt. Sieraden zijn een financiële verzekering, vooral voor de vrouwen die ze bij hun huwelijk krijgen. Tapijten worden handmatig gemaakt door de nomaden, maar tegenwoordig ook machinaal.
In juli kun je in Jerash veel zien van de Jordaanse cultuur. Tussen ruïnes uit de Oudheid vindt dan het jaarlijkse festival plaats, met dans, concerten en marktjes.
Religie
Islamitisch en christelijk.
Feestdagen
- 1 januari: Nieuwjaardag
- 15 januari: Boomdag
- 22 maart: Dag van de Arabische Liga
- 1 mei: Dag van de Arbeid
- 25 mei: Onafhankelijkheidsdag
- 25 december: Kerstmis
Daarnaast worden in Jordanië uiteraard de belangrijke islamitische feestdagen gevierd, zoals de ramadan.
Eten en drinken
Eten is in Jordanië een belangrijke sociale gebeurtenis. Het is daarom goed mogelijk dat je bij iemand thuis uitgenodigd wordt. Elke streek heeft zijn eigen specialiteiten. Als hoofdgerecht wordt meestal gevogelte of lamsvlees met rijst en groenten geserveerd. Lamsvlees met rijst, pijnboompitten en een yoghurtsaus - 'mansaf' genaamd - is het nationale gerecht.
Jordaniërs houden erg van zoete desserts met honing, deeg, noten, rozenwater en kaneel. Tot slot drinkt men sterke koffie (met onderin de koffiedrab, die je natuurlijk niet opdrinkt!), zoete thee of mintthee.
Geld
Jordanië is een vrij duur land, maar als je goedkope hotels en eetgelegenheden uitkiest is het goed te doen. De meeste valuta zijn makkelijk te wisselen, en g eldautomaten zijn inmiddels in alle steden te vinden. Munteenheid Jordaanse dinar (JOD), onderverdeeld in 1000 fils. Openingstijden banken Zaterdag tot donderdag van 8.00 tot 12.30 uur en van 15.30 tot 17.30 uur.
Gezondheid
Inenting tegen geelzucht, Hepatitis (A en B) en tyfus wordt aangeraden, maar is niet verplicht. Geadviseerd wordt water uit flessen te drinken.
Grensformaliteiten
Hou altijd je paspoort bij de hand. In bepaalde gebieden, zoals de Rode Zee, stuit je regelmatig op militaire controles. Een visum is verplicht. Je hebt een geldig paspoort nodig.
Vervoer
Tussen Amman en Akaba wordt de enige binnenlandse vlucht uitgevoerd. Verder rijdt tussen Amman en Damascus twee keer per week een trein. De grotere steden worden met elkaar verbonden door de bussen van JETT. Voor drukke lijnen kun je het beste reserveren. In de kleinere steden rijden minibussen. De wegen in Jordanië zijn goed. De verkeersregels komen overeen met de onze. Over het algemeen rijden de Jordaniërs redelijk netjes. Een auto huren kun je met een internationaal rijbewijs en als je minimaal 25 jaar bent. Max. snelheid 80 km/u.
Weer en klimaat
Het oosten van Jordanië bestaat vooral uit woestijn, hier is dan ook een zogeheten woestijnklimaat. Het is hier bloedheet en droog. In het westen heerst nog deels een mediterraan klimaat. In dit gedeelte valt genoeg regen om bijvoorbeeld aan landbouw te doen. In de bergen valt ook regen, 's winters sneeuw. In Aqaba, bij de Rode Zee, is de temperatuur 's winters ook nog aangenaam. De zomers zijn in heel Jordanië heet.
Klimaattype Steppeklimaat (westen) en woestijnklimaat. Beste periode om land te bezoeken van Maart tot Juni en rond September.