Naar Xi'an

op Gepost in China Hits: 2767

Vroeg opgestaan want we willen bussen. Eerst met zo'n grappig golfkarretje het oude centrum uit en ons laten afzetten aan de buitenkant waar de "snelweg" passeert. Nu is het uitkijken naar de bus richting Xi'an. Het enige probleem, we hebben geen idee hoe ie te herkennen is.

Waarschijnlijk is het een grote touringkar. Dus we gaan maar aan de kant van de weg staan te molenwieken naar elke bus die passeert. En dat zijn er dus niet zo heel veel.... Maar gelukkig reageren ze wel allemaal op onze aandacht trekkerij en stoppen keurig. Dan volgt er wat gebrabbel van ons waarin we proberen duidelijk te maken waar we heen willen, we wijzen het nog even aan in het boek (godzijdank geven ze hier ook een hoop in het Chinees aan...) maar het resultaat blijft negatief. Geen bus naar Xi'an.

Inmiddels heeft zich een kleine menigte verzameld die onze pogingen gadeslaat en bij elke bus van kommentaar voorziet. Met het vertaalboekje in de hand proberen we te achterhalen hoe laat de bus komt en ongeveer een zestal tijdstippen tussen 09:00 en 16:00 passeren de revue. Daar wordt je dus ook niet wijzer van. Een jongen probeert wat in het Engels op te schrijven maar dat lukt niet erg. Hij springt op z'n brommer en komt even later terug met een meisje wat wel Engels spreekt. Zij kan wat vertalen maar echt veel duidelijker wordt het qua vertrektijden niet, we wachten gewoon nog maar even af. Inmiddels zijn we twee uur verder en proberen we het ook bij de kleinere busjes. We begrijpen van een bestuurder dat hij "ergens" heen rijdt waar dan een andere bus naar Xi'an te nemen is. Even dubben, maar dan besluiten we om dit gewoon te proberen. We zien wel waar we uitkomen, reizen is tenslotte je laten verrassen.

In het busje op z'n koeterwaals Chinees uit het vertaalboekje gebruikt om met twee vrouwen te overleggen. Van hen begrijpen we dat deze bus tot Yuncheng gaat. En dat ligt keurig op de route naar Xi'an! Vijf uur later in Yuncheng. Op de busterminal staat al een bus naar Xi'an te wachten. Een kingsize touringkar, eindelijk luxe...
Vanaf hier is het nog 300 Km. Er blijkt echter een luxe tolweg naar Xi'an te liggen dus 3 1/2 uur later staan we in het centrum. Het guesthouse waar we heen willen ligt op loopafstand en 10 minuutjes later hebben we een kamer. We zien aardig zwart van het vuil uit busje 1 dus eerst maar een een douche!