Treinen en bussen

op Gepost in China Hits: 2556

Op tijd opgestaan en de tassen gepakt. Vervolgens op straat verse broodjes gekocht voor in de trein. Er staan 's ochtends altijd verschillende stalletjes met allerhande etenswaren. Ze hebben hier broodjes die een beetje op shoarma broodjes lijken. Verkrijgbaar met en zonder vulling. En ook zonder vulling prima te eten. Lichtgezouten en nog lekker warm.

Xi'an - Guilin - Yangshuo 06/04 - 07/04

Op het station moet altijd eerst al je bagage door de scanner heen.
china ticket busInmiddels hebben we een bagagetruc om de camera gewoon bij ons te houden zodat de rolletjes in de camera niet gevaar lopen. Het lukt prima en als we in de hal staan is de wachtruimte voor onze trein snel gevonden. Hij zit echter al helemaal vol met mensen en bagage en het is er erg warm. Bovendien hangt er een lucht alsof iedereen over z'n nek is gegaan dus we wachten maar even buiten.
Het inchecken gaat heel snel en ons bedje in de trein ligt al gespreid. We reizen nl. met wat ze hier de "hardsleeper" noemen. Dit is een coupe zonder deuren met in totaal 6 bedden. Aan weerszijde 3 stuks boven elkaar. Alleen blijken we tickets te hebben voor verschillende coupe's. Maar met wat heen en weer vragen willen er wel mensen ruilen zodat we toch in dezelfde coupe kunnen slapen.

Want tja, wat doe je zoal op zo'n treinreis? 30 uur lijkt erg lang maar is toch vrij snel voorbij. We lezen wat, eten wat, drinken wat, beetje onopvallend PDA'en, en vooral veel uit het raam kijken. Nu valt dat het eerste deel niet echt mee. Het landschap is hier vrij vlak en werkelijk ALLES is gecultiveerd. Tot en met het kleinste hoekje tegen de spoorbaan aan wordt er wel iets verbouwd. De steden waar je langs komt zijn ook niet echt schoonheden en verder wordt het beeld bepaald door af en toe een fabriek. Nogal slaapverwekkend dus, en dat doen we dus ook veel...
Het mooiste onderweg zijn de enorme velden met koolzaad waardoor hele hellingen geel kleuren. Voeg hierbij de al eerder genoemde bomen die massaal in het wit en roze staan te bloesemen en het is toch nog een kleurig plaatje.
De steden die we aangedaan hebben met de trein zijn allemaal GROOT! Stuk voor stuk minimaal 6 miljoen inwoners. Overigens verwachten ze hier in China in 2010 op 1.5 Miljard te zitten ....
De nacht is weer erg onrustig, een hoop lawaai door uitstappende reizigers, altijd gesnurk..., ramen die spontaan openvallen en niet meer dichtwillen waardoor je gewoon je bed uitwaait...
's Ochtends eerst maar eens een kopje thee om bij te komen. Er zijn door de hele nacht heen heel wat mensen uitgestapt zodat we nu veel meer ruimte hebben. En dat is wel lekker. Inmiddels rijden we al geruime tijd door de regen. De eerste regen van onze reis! Hopelijk is het in Guilin droog. Het landschap is ook kompleet veranderd, het geeft veel meer een meer Aziatisch indruk. Heuvelachtig met rijstvelden en boeren die met ossen de boel ploegen. Er zijn zowaar ook af en toe stukjes bos zodat het allemaal veel groener en vriendelijker aandoet.
Vlak voordat de trein arriveert komt de conducteur langs. Je krijgt dan je treinkaartje terug en moet het "coupekaartje" weer inleveren. Dit is gelijk het signaal om alle bagage weer bij elkaar te pakken en als de trein stopt zijn we er helemaal klaar voor. Echter iets te vroeg gejuigd want er blijkt zoiets als Guilin Noord station te zijn en we willen toch echt naar centraal. Nog even blijven zitten dus.
china ticket trein
Even later aangekomen op het centraal. Bij de uitgang staat weer een legertje commissiemannetjes en vrouwtjes klaar en allemaal hebben ze een geweldig hotel, very cheap, special price. Helaas voor hen hebben we nu echt geen interesse want we gaan gelijk door naar Yangshuo. Voor het station staan wat bussen en er gaat er een naar onze bestemming. Oud beestje maar dat maakt niet uit. Als we later eenmaal rijden blijkt maar weer eens dat uiterlijk niets zegt over snelheid want ons busje vliegt werkelijk over de weg. We rijden inmiddels al midden tussen het zo kenmerkende karst landschap. De bergen pieken scherp omhoog en de ruimtes hiertussen zijn opgevuld met rijstvelden. Het is werkelijk een prachtig landschap.
Na een klein uurtje in Yangshuo. Bij het busstation ontmoeten we Steven, ook een commissiemannetje. Hoewel we een ander guesthouse in gedachten hebben gaan we toch even met hem mee. Hij blijkt wel commissiemannetje met carriere te zijn want op z'n kaartje staat dat hij de "manager" is van het West Lily hotel. Het zijn prachtige kamers die hij heeft en hij wil ook nog eens ver zakken met de prijs. We besluiten in elk geval de eerste nacht te blijven en straks nog even wat andere adressen te vergelijken. Maar eerst wat eten want na zo'n reis gaat er wel wat in. Yangshuo blijkt behoorlijk toeristisch te zijn en het barst van de shops en de "backpacker cafeetjes". Om klandiezie te krijgen geven ze ook gelijk maar gratis internet weg. En zo zitten we een halfuurtje na aankomst dus al aan de pizza en te wijzigen aan de website.

posted by Frank : zaterdag, april 10, 2004