Songpan en Jiuzhaigou

op Gepost in China 2012 Hits: 1436

Songpan is opgeleukt. In de belangrijkste straat zijn de gebouwen voorzien van een nieuwe houten voorgevel. Een beetje een sfeertje van een Oostenrijks wintersportoord. En eerlijk is eerlijk, het is ze best aardig gelukt. Het heeft nu een veel meer sfeervolle uitstraling. Daarbij heeft het twee authentieke overdekte bruggen, twee stads poorten van honderden jaren oud  en een herbouwde stadsmuur die het de moeite maken om hier langs te komen.

 

 

En toch stopt vrijwel geen enkele van de eindeloze colonne bussen met Chinese toeristen die door het stadje trekt. Die hebben maar een doel; de “Five Star Tourist Attraction” die Jiuzhaigou heet.

Maar wij blijven eerst een dagje in Songpan. Beetje rondwandelen en in de middag neerstrijken in een van de theehuizen aan de rivier. De theehuizen zijn de sociale ontmoetingsplaats voor de mannen van Songpan op leeftijd. Iedereen zit buiten in de tuin onder de bomen of parasol te kaarten of een ander spel te spelen, Met natuurlijk de thee onder handbereik, en die krijg je hier in grote pullen die continue worden bijgevuld. Hier even lekker gezeten met onze vaas thee.

De volgende dag naar Jiuzhaigou gereisd, een uur of twee van Songpan. Fraai hostel gevonden en alvast op zoek gegaan naar de entree. Het is een prachtig parkachtig gebeuren wat de ingang vormt van Jiuzhaigou. Even gekeken of we al tickets voor morgen konden regelen maar dat zat er niet in. Deze middag trekt de bewolking aardig weg en is het lekker weer, hopen dat het morgen ook zo is!

Maar het is geheel bewolkt als we naar de ingang lopen. Het heeft vannacht geregend en de toppen van de omringende bergen zitten in de wolken. Nadat we een godsvermogen (naar Chinese begrippen) hebben uitgegeven aan entree en busvervoer in het park kunnen we naar binnen. Ondanks dat we nog voor openingstijd aanwezig zijn is het toch al aardig druk. De massa ontwijken zal vandaag niet meevallen. Dit is dan ook een van de toppers voor het binnenlandse toerisme. En terecht zal blijken.

jiuzhaigou 20150531 1125129551Jiuzhaigou is een stuk natuur wat voor zover wij kunnen beoordelen zijn weerga niet kent in China. Op Tibet na wellicht maar dat is weer van een heel andere orde. Jiuzhaigou bestaat uit een heel lange reeks aansluitende meren en watervallen in een vallei die ooit door een terugtrekkende gletsjer is achtergelaten. Van begin tot eind een goede 39 kilometer En dit tussen steile hellingen vol bossen. Het water in de meren is onwaarschijnlijk helder en geeft de meren en beken een regenboog aan kleuren. En het is er schoon. Geen papiertje te vinden op de grond en dat mag ook wel een wonder heten in een land waar ze alles op straat of nog liever in de rivier mieteren. Eerlijkheid gebied wel te zeggen dat er hier en klein legertje aan schoonmaak dames patrouilleert, maar dan nog met 20.000 bezoekers per dag....

Erg fraai dus. Om de drukte te ontlopen nemen we meteen de bus naar het eindpunt van een van de valleien. Hitech bussen trouwens want langs de hele route geeft de monitor info over de plekken die je passeert. GPS gestuurd kennelijk. En vanaf hier heuvelafwaarts de mooie meertjes langs. In het begin hele stukken in ons uppie, maar later in goed gezelschap van hordes Chinezen. Maar waar wij zoveel mogelijk lopen, neemt de Chinees zoveel mogelijk de bus. Dus als we de populairste centrale meren gepasseerd zijn is de drukte weer voorbij en hebben we het rijk weer bijna alleen. Ondanks dat de dag bewolkt begon is het prachtig. Met de middag komt er zelfs af en toe een zonnetje wat het net nog iets fraaier maakt.

jiuzhaigou 20150531 1056772524De heldere meren liggen soms vol met enorme boomstammen die als enorme mikado stokken over elkaar liggen. Prachtig gezicht. Veel van de watervallen zijn ook prachtig. Aangezien de rivier gewoon begroeid is lijkt het zo uit de struiken naar beneden te vallen. De hele vallei zijn de wandelpaden voorzien van een houten boardwalk. Moet totaal wel meer dan 60 kilometer zijn. Bizar. Ben benieuwd waar al dat hardhout vandaan gekomen is. Volgens mij heeft China zelf niet al te veel tropisch oerwoud.... Is natuurlijk wel een beetje krom, ergens in Z-O Azië een oerwoud leeghalen om hier iets te kunnen beschermen.Maar we lopen tot het laagste meertje richting de ingang, er zitten vandaag heel wat kilometers in de benen. Van dit punt nog een stukje bus genomen naar de ingang. Mooie dag gehad! Terug in het dorp eerst in een restaurant een flinke portie dumplings om de stevige trek te stillen.

De volgende dag weer retour Songpan. Nu in de stromende regen want het weer is nu echt omgeslagen. We hebben nog geluk gehad!