De overland naar Nepal - Sakya naar Rongbuk (EBC)

op Gepost in Tibet Hits: 818

Dag 6, van Sakya naar Rongbuk (EBC)

Om acht uur weer op pad gegaan. Zodra we de "Friendship highway" weer op rijden is de weg weer onverhard. Al snel passeren we Lhatse en gaat de weg weer stijgen. We naderen het hoogste punt uit ons Tibet avontuur: de Gyatsola pas van 5220 meter. Het waait behoorlijk boven op de pas en het is dan ook aardig koud. De gebedsvlaggetjes wapperen hard in de wind. Maar de uitzichten zijn weer geweldig en dan vergeet je even dat je het koud hebt.

In Tingri eerst de toegangskaarten gehaald voor het Qomolangma national nature preserve area oftewel het natuurgebied om de Mt. Everest heen. Eentje voor de auto en vier voor de inzittenden. In de shop bij het ticketgebeuren een t-shirt gekocht. Een echt Tibetaans Qomolangma shirt met het magische nummer (8848) op de achterzijde. Vervolgens eerst wat gegeten in een restaurantje in de buurt.
Vlak na Tingri zit weer een checkpoint. En een strenge dit keer. Permits en passen moeten getoond en worden nauwkeurig gecontroleerd. Maar uiteraard is alles in orde en gaat ook deze slagboom weer omhoog.

 

Even later de volgende slagboom, dit keer voor de toegang tot het Everest natuurgebied. De zojuist aangeschafte tickets worden hier weer afgescheurd en ook hier kunnen we weer door. De efficiency van sommige zaken is hier echt onbegrijpelijk.
Lhasa naar Kathmandu - Op weg naar rongbukVanaf hier is het nog drie uur rijden tot Rongbuk, de uitvalsbasis naar het Everest basecamp. Onderweg een fantastisch uitzicht vanaf de Lamma-la pas. Je ziet vanaf hier vier 8-duizenders naast elkaar; de Makarn 8163 / Lhotze 8511 / Cho oyo 8153 en natuurlijk de Everest 8848. Rondom de toppen van deze joekels hangen nog wolken waardoor we ze niet geheel kunnen zien.
Rongbuk is niet meer dan een klooster met wat huisjes er omheen en een klein guesthouse. Helaas hebben ze iets voor het klooster een gedrocht van een hotel gebouwd wat absoluut niet past in de omgeving. Gelukkig is het uitzicht vanuit het klooster / guesthouse nog niet verpest. Wij nemen een kamer in het guesthouse. Erg simpel, maar met waarschijnlijk het mooiste uitzicht op aarde.

Lhasa naar Kathmandu - Het guesthouse bij RongbukLangzaamaan verdwijnen alle wolken en is het geheel helder geworden. Het uitzicht is nu echt geweldig. Als de zon ondergaat wordt de berg prachtig gekleurd. We hebben echt enorme massel met het weer!
s' Avonds eten in het kleine restaurantje bij het klooster. Minimale menukaart maar genoeg om toch lekker te eten. De kachel/fornuis in het midden staat te loeien op de yakpoep en het is er lekker warm. Dan snel de slaapzak in om warm te blijven en hopen op een heldere dag morgen!