De overland naar Tibet - Yanjing naar Pomda

op Gepost in Tibet Hits: 780

We hebben vandaag een rustige start. De weg is nl. iets verder op tot twaalf uur gesloten wegens wegwerkzaamheden. We gaan eerst een paar huizen in het dorpje waar we nu zijn bezoeken. De Tibetaanse huizen hebben allemaal dezelfde bouw. Ze zijn robuust gebouwd met witte buitenmuren en prachtig geverfd houtsnijwerk rond de ramen. De huizen die we bezoeken zijn vrij recent gebouwd. Beneden zijn stal en en werkplaats, boven is de woon/slaapkamer annex keuken.

 

 

 

Het zijn huizen van mensen die voor Tibetaanse begrippen vrij rijk zijn en dat zie je terug in de afwerking. Na dit bezoek vertrokken. Het is een half uurtje rijden tot het roadblock. Er staat reeds een rijtje trucks en andere 4wd's te wachten. We doden de tijd wat met rondkijken bij de wachtende Tibetanen die ons met grote ogen volgen.
Zhongdian naar Lhasa - Wachten tot de weg weer open gaat ...Het duurt natuurlijk allemaal veel langer dan verwacht. Pas om half twee kan er weer gereden worden. De route is weer fantastisch. De weg slingert op een hoogte van 3500 meter langs de ravijnen. Je moet hier geen hoogte vrees hebben! Gelukkig hebben we een goede chauffeur want vrijwel nergens is er iets wat de weg en ravijn scheidt. Een stuurfoutje en je verdwijnt met auto en al in de diepte. We passeren twee passen boven de 4500 meter; geweldige uitzichten!
Om half zes aangekomen in Markham, tijd om te lunchen. We eten momo's op de markt. Dit zijn een soort dumplings maar dan op z'n Tibetaans, erg lekker!
Hierna ging de route verder naar Dzogang, hier om half 10 aangekomen. We krijgen te horen dat er iets verderop weer een roadblock is wegens wegwerkzaamheden. Hierdoor is de weg tussen 07:00 en 22:00 gesloten. Dit is voor ons natuurlijk wel erg ongunstig. We besluiten daarom om vanavond nog maar verder te rijden naar Pomda. Het wordt zo een erg lange dag maar het is beter dan morgen te moeten wachten. En zo rijden we in het pikkedonker tussen de Zhongdian naar Lhasa - Overnachten in Pomdaenorme bergen door. Het is een hoog stuk en de sneeuwvelden lichten op in het maanlicht. We passeren om elf uur s'nachts de hoogste pas uit de trip: 5116 meter. Om half een aangekomen in Pomda. Dit gehucht ligt op de kruising tussen de noordelijke en zuidelijke "highway". Het is vooral een stopplaats voor truckers. In een simpel guesthouse een kamer voor z'n vieren genomen. Het is hier behoorlijk koud, we overnachten dan ook voor het eerst boven de 4000 meter. Maar gelukkig hebben we de slaapzakken bij ons. Deze en de dekens uit het guesthouse zijn net genoeg om warm te blijven.