Sossusvlei

op Gepost in Namibie Hits: 1436

Sossusvlei in de Nahib Naukluft woestijn is een van de top bezienswaardigheden van Namibie. De rode zandduinen zijn wereldberoemd. Om hier te komen maken we een ommetje via Mariental. Dan is het deel asfaltweg net wat langer zodat we minder gravelroad hoeven te rijden en dat is wat prettiger voor Anita haar gestel. En we breken de route in twee zodat de afstand per dag wat korter is.

In Mariental in een schattig guesthouse, La Vida Inn, overnacht en de volgende ochtend op pad richting Sossusvlei. De eerste 100 kilometer zijn nog asfalt, de overige 180 gravel. Maar het schiet lekker op want het grootste deel ligt er prima bij en je rijdt met gemak hele stukken rond de 90 km per uur. Mooie route met een klein bergpasje wat genomen moet worden. Onderweg veel bavianen, grondeekhoorns, springbokken en een enkele gemsbok gezien. Na de middag in Sesriem, het gehucht wat de toegang vormt tot het Nationale park rondom Sossusvlei. Bij de receptie gemeld en ons gereserveerde plekje op de camping gekregen. De camping is een mooie plek in het woestijnzand. Alle plekken zijn onder grote bomen (de enige in deze omgeving) en zijn afgebakend door een rond muurtje om de boom. Hele ruime opzet.
Het is nog steeds heerlijk weer, een graad of 29 met een lekker windje.
Die middag bij de ondergaande zon een kloof in de buurt bezocht, niet spectaculair. Leuk om te zien. Terug op de camping gelijk gaan koken om nog wat daglicht te hebben. Half zes is het hier donker!
Van de campsite is het 60 km naar Sossusvlei. Dit deel ligt inmiddels wel een asfaltweg. Wel zo makkelijk als je in het donker de volgende ochtend op pad bent. Want de zonsopkomst die willen we natuurlijk in de duinen zien. Niet alleen overigens want de hele campsite is voor zes uur 's ochtends leeg. We stoppen eerst bij Dune 45. Een van de hoge duinen langs de weg. Hier de zon zien opkomen. Langzaamaan kleurt alles eerst roze en vervolgens krijgen de zandduinen hun rode gloed. Dan naar het eind van de asfaltweg gereden. Vanaf hier is het 4wd only en hebben we er dus 2 te kort. Gelukkig wordt daar inmiddels in voorzien en stappen we over in een stoer vehikkel wat door de zandpaden ploegt naar de Deadvlei. Vanaf hier is het nog een stukje lopen door de zandduinen en dan ontvouwt zich het bizar fraaie landschap. Tussen de rode duinen ligt een zoutvlakte met daarop de uitgedroogde skeletten van bomen. Een prachtig surrealistisch plaatje. We zijn er met maar een paar anderen dus het is nog doodstil. De bomen steken in het zachte morgenlicht prachtig af tegen de rode duinen en de blauwe hemel. Een gemsbok beklimt in de verte een hoog duin en wat later huppelt een springbokje vlakbij door het rode zand.
Als we het gezien hebben wandelen we terug naar de plek waar we afgezet zijn. Het mooiste licht is nu al weer verdwenen. De zon wordt al weer erg fel. Alle extra kleding kan ook gelijk weer uit want het wordt al weer warm. Nu komen de grote groepen uit de lodges in de buurt. Die zijn we dus mooi misgelopen. We laten ons nog even afzetten bij de eigenlijke Sossusvlei maar die valt na de pracht van Deadvlei erg tegen. Snel weer vertrokken dus met de 4wd naar de parkeerplaats. Onderweg blijkt wederom dat het huren van een 4wd geen garantie is om door diep zand te komen. Een mannetje staat enorme rookwolken te produceren als hij vast is komen te zitten. Het vergt nog wel enige kunde ook...
Bij de parkeerplaats de auto wat verzet onder een boom en eerst gaan ontbijten met koffie. Verbazingwekkend hoeveel auto's en vooral bussen er nu staan. Onderweg kom je in dit uitgestrekte landschap niemand tegen, maar hier zie je hoeveel mensen er toch aanwezig zijn. Vanaf de parkeerplaats naar de Hidden vlei gelopen. Een kilometer of twee door lage bosjes tot je bij de duinen bent. Ook een prachtige plek. Helemaal alleen, geen mens te zien. En doodstil. Niemand neemt de moeite om hier ook nog even naar toe te lopen. Er staat hier ook nog nergens een spoor in het zand, behalve dan die van de dieren want daar barst het van. Mooie fotoplek met grillig gevormde ribbels in het zand in verschillende kleuren.
Dan rijden we terug naar de campsite. Onderweg nog een paar keer gestopt voor de fraaie plaatjes. De rest van dag op de camping gerelaxt. Beetje bij het zwembad gehangen etc. In de bomen hier zitten de enorme nesten van wevervogels. Dit type, de “Sociable Weaver”, woont in grote groepen bij elkaar in een gigantisch nest van gras. De grootse nesten zijn wel een meter of drie zijn doorsnede! Aan de onderzijde zitten allemaal gaten als invlieg openingen. De vogeltjes vliegen af en aan met nestmateriaal. Heel grappig om te zien.
S' Avonds voor het tentje kijken naar de wegzakkende zon en de opkomende sterrenhemel. Als het donker is loopt er nog een jakhals voorbij. Mooi leven.