Zandhappen

op Gepost in Jordanie Hits: 2105

Om negen uur staat de pick-up voor. De tassen gaan in de bak en we kunnen op pad. Met Samy dit keer, hij is van een bedoeinen familie uit de buurt van Wadi musa en heeft de kameel verruild voor de 4WD en doet tegenwoordig trips. Gisteravond bij ons hotel nog even dit tripje geboekt, we gaan een dag door de woestijn bij Wadi rum en overnachten daar ook in een tentje.

Samy is een aardige vent, zoals de meeste nomaden een stevige kerel en met een zware stem. Later verteld hij ons dat ie op vijf pakjes sigaretten per dag zat, dus die stem is ook wel weer verklaard.... Maar na hartklachten nu vijf maanden sober en een stuk gezonder, je hoort nog eens wat.

wadi rum met de 4wd door de woetsijn 20180323 1756263235

Als we Wadi musa uitrijden is er een hoog punt waar je een prachtig uitzicht hebt op het hele gebied waar Petra zich bevindt. Onzichtbaar verborgen tussen de bergen. Het is een uurtje rijden met de snelle 4WD naar Wadi rum. Samy vindt tussen z'n tapes ook nog een cassette met westerse muziek, en zo rijden we met "Brother Loui" en "Daddy cool" door de woestijn.

Vanaf Wadi rum gaan we off-road. De banden worden nu ontdaan van wat druk om meer grip in het zand te hebben. Het landschap wordt ook steeds fraaier, prachtige geerodeerde rotsen in zand wat steeds van kleur wisselt. Van geel naar rood en zwart met kleine struiken die kennelijk toch nog wat water kunnen vinden. Er zijn een aantal punten die we aandoen waaronder een ruine die voor het huis van TE Lawrence door moet gaan, natuurlijke bruggen en eeuwen oude inscripties maar eigenlijk is het het landschap zelf dat waar het echt om gaat. Heel mooi!

wadi rum ruig landschap 20180323 1800671809

Onderweg nog een tijdje zelf mogen sturen en kunnen ervaren dat zand een bijzondere materie is, en zo'n duintje nemen toch wel even oefenen is. Maar met wat instruktie's toch weer weggekomen.... En dan neemt onze coureur het zelf weer over en zal gelijk even laten zien hoe het wel moet..., even wat ECHTE duinen op en af. Zeg maar speelkwartier voor mannen in grote auto's...

wadi rum natuurlijke parasol 20180323 1015459098

Na de middag in ons kamp aangekomen. Het is een tentenkamp wat duidelijk berekend is op grote groepen bezoekers maar we zijn vandaag de enige gasten. Het hele kamp voor ons alleen... We luieren wat en babbelen met de eigenaar in de bedoenentent maar ook hier wordt het toch wel erg warm. Het is nu dan ook 39 graden in de tent, en dan hebben we het dus nog niet over buiten... De eigenaar stelt voor met z'n auto naar een rots in de buurt te rijden en daar in de schaduw te blijven. Weer een ritje zandhappen dus. Alleen is deze man een iets mindere coureur dan Samy en het feit dat z'n achteruit niet werkt helpt ook niet echt mee als we halverwege dus inderdaad vastzitten.... En de temperatuur loopt gelijk weer lekker op. Maar na nog wat extra lucht uit de banden te hebben gelaten en wat gewrik komen we toch weer los en kunnen we een plekje in de schaduw zoeken. Het is hier inderdaad veel aangenamer.

wadi rum kampje in de woestijn 20180323 1012457447

Tegen de avond weer terug naar het kamp, dit keer zonder onverwachte stops. De temperatuur daalt nu aardig want er is een wind gekomen die heerlijk verkoelt. We beklimmen nog een rots in de buurt voor de zonsondergang. De stilte in de woestiijn is enorm, je hoort echt helemaal niets. Op een brullende kameel in de verte na dan...

Als we weer in het kamp zitten gaat de generator aan. Het is even gedaan met de rust. De rots naast het kamp is volgehangen met allerlei kleuren lampjes. Sfeervol gebeuren. In het midden van het kamp is een soort kleine arena voor optredens en als ik onze kleine baas zie slepen met speakers en z'n DJ set hou ik m'n hart vast. Het zal toch niet waar zijn... maar het is wel waar... Speciaal voor ons wordt de hele handel aangesloten en start de party. Tot grote vreugde van baas zelf want die heeft misschien nog wel de meeste lol. Nooit gedacht, maar uiteindelijk staan wij dus met z'n tweeen, midden in de woestijn, onder de sterren, de vonker er van af te dansen op de Zuid-Amerikaanse hitmix... Heerlijk gegeten die avond in de bedoeinentent, beste maaltijd tot nu toe.

Daarna gaan we met baas naar een kamp wat naast het onze is gelegen. Hier zitten nog een paar touristen en volgens de baas gaat de party daar verder. Hier drie andere backpackers ontmoet en gezellig zitten praten onder de sterren. Geen party meer tot teleurstelling van baas.