Dode zee dobberen...

op Gepost in Jordanie Hits: 2487

Vandaag gaan we naar de Dode zee, maar wel pas in de namiddag zodat de temperatuur wat aangenamer is en we ook de zonsondergang kunnen zien. En dus hebben we een relaxte start. Eerst wat broodjes bij een bakkertje gehaald en wat verse komkommer van de markt als beleg en dan op het dakterras van het hotel ons ontbijtje klaarmaken. Hier is het heerlijk onder het rieten afdak en met een lekker windje in de rug. We nemen er dus maar royaal de tijd voor. Bij de Nescafe-koffiecorner op de rotonde vervolgens een kopje cappuccino gescoord en de dag schiet al lekker op.

En dan richting de Dode zee. Maar eerst langs de berg Nebo. Dit is de plek waar Moses stond en voor het eerst het beloofde land zag. En dat is nu een belangrijke plek voor gelovigen. De restanten van de eeuwenoude kerk met mozaïeken zijn opnieuw "overdakt" met iets wat weer op een kerk moet lijken maar het is niet heel fraai gedaan. Er staat een groot gedenkteken voor de plek waar Mozes stond, en iets verder eentje voor de paus die hier een paar jaar geleden ook langs is geweest. We zijn in goed gezelschap zeg maar....
uitzicht vanaf de berg nedo 20180323 1844673922

Het uitzicht is prachtig; de Dode zee met de Jordan rivier die de scheiding vormt tussen Joranie en Israël. In de verte zijn net nog de contouren van Jericho te zien.

Dan verder naar de Dode zee. Het is vanaf hier nog een half uurtje afdalen, kan ook niet anders want we gaan naar het laagste punt op aarde. -408 meter en dalende want elk jaar komt er als gevolg van de snel zakkende waterstand van de Dode zee een paar meter bij. Men verwacht dat als er niets gebeurt de hele Dode zee over 20 jaar wel eens verdwenen kan zijn.

Tot niet zo lang geleden was er ook niets langs de oevers, nu is er de Dead sea highway en zijn er een aantal hele luxe resorts. En er is een kleine "public beach" voor de mensen uit Amman op zoek naar vertier, Amman beach geheten. Onze bestemming voor vandaag.

Madaba

En dan is het natuurlijk zwemmen! En dat is een grappige ervaring. Door het zout drijf je hoog in het water en valt er eigenlijk niet te zwemmen. Ronddobberen dus maar en allerlei acrobatische hoogstandjes doen die in normaal water niet mogelijk zijn. Je wordt meteen ook even bewust gemaakt van alle wondjes waarvan je niet eens wist dat je ze had want het zout bijt er lekker in weg. Ook is het oppassen met mond en ogen want dit is echt HEEL zout water.

Gelukkig staan er douches en kan je jezelf als je het water uit komt gelijk afspoelen. Hier een paar uurtjes doorgebracht. Vlak voor zonsondergang een stuk de berg op gereden naar een rots die volgens onze chauffeur het beste uitzichtpunt voor het ultime sunset moment is. Je hebt hier inderdaad een geweldig uitzicht op de zee. De zon zakt steeds sneller weg en verdwijnt net voor het moment-surpreme achter wat wolkensluiers. Blijft evenwel mooi om te zien.

En dan is het ook snel donker. Ons chauffeurtje begint nu haast te krijgen en racet met een noodgang terug naar Madaba. Met z'n drieën wat fallafel gegeten in de stad.

madaba mozaiken 20180323 1294608711

Vandaag in Madaba alle oudheidkundige bezienswaardigheden langs geweest, met de stadswandeling uit de LP want dan kom je overal langs. En Madaba is vooral bekend om z'n mozaïeken. Gemaakt van duizenden kleine stukjes gekleurd steen en terug te vinden in oude kerkvloeren en in oude paleizen. Het zijn vooral veel simpele plaatjes van dieren en mensen maar ook een landkaart die alle bijbelse plekken in de omgeving laat zien uit ongeveer het jaar 560.

De halve dag op pad geweest, daarna even rustig aan want het is weer heet vandaag.