Medellin

op Gepost in Colombia Hits: 1586

We zijn in Medellin. Meer dan 2.5 miljoen inwoners en groeiende. Want de Colombianen willen hier graag wonen. Het ligt in een dal op dik 1000 meter hoogte en heeft het hele jaar een lente klimaat en het gaat hier economisch voor de wind. Zeg nu zelf...
In de rest van de wereld heeft Medellin vaak nog een wat andere klank. Misschien is het wel de stad met de slechtste naam ter wereld, op Bagdad na dan... Eind jaren 80 het centrum van de cocaine handel onder hoede van Pablo Escobar. Toen absoluut een no-go area voor zo'n beetje iedereen behalve de vrienden van Escobar. Maar sinds dat Pablo hier in Medellin van het dak geschoten werd en de regering langzaam aan weer de touwtjes in handen kreeg is er veel veranderd. Medellin is inmiddels gewoon een hele leuke moderne stad.

En gek op de lichtjes van kerstversiering. Het hangt er hier werkelijk vol mee. Bij het binnenrijden met de bus kijken we uit over het dal en ligt Medellin beneden ons. Het is een zee van lichtjes met een blauwe waas van de kerstverlichting. Blauw is kennelijk de kleur dit jaar.
Het was trouwens nog een flink ritje van Cartagena naar Medellin. Staat voor 13 uur in de boeken, het werd uiteindelijk bijna 16 uur... Dus pas tegen elven aangekomen in het hostel. Gelukkig hadden we gereserveerd dus we konden terecht. Helaas maar voor een nacht want ze hadden dubbele boekingen..., maar we werden heel vriendelijk aan een ander hostel geholpen wat ook prima bleek; het “Hostal Medellin”.
Vandaag de hele dag de stad in geweest. Medellin heeft een bovengrondse Metro en we zitten vlak bij een metrostation. Ideaal om je te verplaatsen door de drukte van de stad. Het is er brandschoon, kost weinig en je zit in 10 minuten in het centrum. En daar hebben we ons wel vermaakt. Eerst naar het plein met de beelden van Botero. Deze Colombiaanse kunstenaar maakt schilderijen en beelden van dikke mensen en dieren. Op het plein staan een stuk of twintig van z'n beelden. Ze zijn enorm groot en ook wel komisch. De verhoudingen van de lichaamsdelen zijn nogal afwijkend, groot lichaam en hoofd en kleine handen en voeten. Verder wat plaza's langs geweest, ze zijn afwisselend klassiek en soms ook heel modern. En wat gesjopt in de straten van het centrum. Het is er megadruk. Wel een extra usb pennetje gescoord op straat. 16 Gig voor 20000 Pesos. Da's een cheapy!
Verder niet al te druk gedaan, we zijn toch wel een beetje groggy na de busrit van gisteren.

De volgende dag weer de metro gepakt. Snel-schoon-veilig, en dus druk, maar niet onoverkomelijk. En het mooie is , de metro in Medellin heeft ook een deel wat zich verplaatst per kabelbaan. Geen roestige hoop chroot maar gewoon een glimmende nieuwe van Franse makelij. En te bereizen met hetzelfde kaartje als van de “gewone”metro. Je betaald dus niets extra. Er zijn twee stations de helling op en deze bedienen een paar buitenwijken van Medellin, gewoon als openbaar vervoer. Ook zijn er een hoop mensen die voor de aardigheid het ritje maken en boven blijven zitten om gelijk weer naar beneden te gaan en dan hu weg vervolgen met de metro. Prachtig uitzicht over de stad. Bij het tweede station kan je overstappen op een vervolg kabelbaan die tot op de berg gaat. Deze kost wel extra. Nemen we natuurlijk wel even. Hoewel even, het is een lang stuk over bossen tot de top. Alee de sneeuw ontbreekt, verder helemaal een wintersport momentje...
Boven is het een aangenaam fris temperatuurtje en is de lucht ook weer een smog vrij. Even diep ademhalen! We maken een wandeling van een paar uur door de bossen. Bizar dat je zo dicht bij een miljoenenstad zit en hier kom je niemand meer tegen. Wel een prachtige blauwe vogel gezien. Dan weer met de kabelbaan naar beneden en weer de metro gepakt. Bij de universiteit er weer uit voor een bezoek aan de botanische tuinen. Fraai aangelegd in het midden van de stad. Kost ook alweer niets! Ze hebben ook een vlindertuin, dus weer wat fraaie vlindertjes gekiekt!
Terug bij het hostel even naar een ander hostel geweest om een reservering te maken bij weer een ander hostel...., volgen jullie het nog? Met de kerst willen we in Villa de Leiva zijn, en om zeker te zijn van een kamer (er zijn er namelijk meer die dat willen...) nu alvast maar gereserveerd. En daar hebben ze hier een handig systeem voor met een heel aantal hostels die dat voor elkaar regelen. Daarna weer even naar de Meeegaaa Exito supermarkt hier om de hoek. Echt bizar zo groot. Neem de AH-XL, Mediamarkt, Gamma en meer van die handel bij elkaar en dat maal twee...., Huge!