Trujillo, Chiclayo, Piura

op Gepost in Peru Hits: 2616

Ons laatste stuk Peru gaat weer via de kust. Via de PanAmericana naar het noorden. Zo gauw als we de bergen van Cordillera Blanca uit zijn wordt het landschap weer vlak en steeds droger om uiteindelijk gewoon weer in woestijn te eindigen. En die woestijn rijden we nu dus door richting het noorden.

In Trujillo boeken we een trip naar de archeologische sites die daar zijn. Eerst naar de tempel van de zon en de maan van de Moche bevolking. Zij leefden in deze omgeving van iets voor de jaartelling tot ongeveer het jaar 900. Het zijn pyramide achtige bouwsels geheel opgebouwd uit klei. 

De buitenkant is dan ook enorm verweerd en eigenlijk zie je gewoon een enorme berg aarde, althans zo lijkt het vooral bij de tempel van de zon. De tempel van de maan is al veel meer kompleet en de muren zijn hier nog in vrij redelijke staat. Deze tempel is ook uitvoerig onderzocht en uitgegraven en ook al gedeeltelijk gerestaureerd. Het is een enorm complex van graftombes en offerplaatsen. Op verschillende plaatsen zijn de muurschilderingen nog goed te zien en sommige zijn nog in een prachtige staat.

huaras tempel van de zon 20180302 1925343205

Vervolgens naar de tempels van Chan Chan. Deze tempels zijn gebouwd door de Chimu. Zij leefden in de periode tussen de Moche en de Inca's. Op het hoogtepunt van het Chimu rijk hebben er iets van 60000 mensen in de steden om de tempels heen gewoond.

Destijds moeten de tempels een enorme hoeveelheid goud en zilver bevat hebben. Toen de Inca's het veroverden bleef alles onaangeroerd aangezien de inca's alleen geinteresseerd waren in macht. Dit veranderde wanneer de Spanjaarden kwamen en werkelijk alles leegroofden, en vervolgen omsmolten zodat er niets van de kunst bewaard is gebleven.
Wat nu nog rest is een aantal grote komplexen die vooral bestaan uit kleimuren. De enorme omvang is goed terug te zien. Het is eigenlijk opmerkelijk dat na al die tijd er nog zoveel staat van de kleigebouwen in dit land dat toch met regelmaat geteisterd wordt door aardbevingen, enorme droogte's en hevige regens tijdens de El Nino's.

trujillo chan chan 20180302 1602787955

In Chiclayo gaan we naar het Museo Tumbas Reales de Sipan. Dit museum is speciaal opgezet na de ontdekking van de graftombes van Sipan. Deze graftombes zijn zo'n 15 jaar geleden ontdekt en waren nog niet leeggeroofd. En dat is een unicum want bijna alle graftombes in Peru zijn door de Spanjaarden of later door grafrovers leeggehaald. Maar hier heeft men vrijwel alle graven ongeschonden aangetroffen en is er een enorme hoeveelheid kunst en andere voorwerpen tevoorschijn gekomen. Het is een prachtig museum opgebouwd in dezelfde stijl als de tempel zelf. Elke keer als er iemand begraven werd kwam er weer een stuk aan en over de tempel gebouwd. Deze had dan ook diverse niveaus, ogenschijnlijk kris-kras over elkaar heen gebouwd met verschillende graftombes. Het belangrijkste graf heet nu het graf van "Signor de Sipan". Er zijn echt duizenden voorwerpen uit het geheel tevoorschijn gekomen. Sommige, vooral de gouden, zien er prachtig uit. Het is schitterend tentoongesteld. Met voorsprong het fraaiste en interressantste museum wat we in Peru bezocht hebben.

De laatste stad die we in Peru aandoen is Piura. Een enorm warm stadje in de woestijn. Gelukkig hoeven we hier niets, dus relaxen in de schaduw en ijsjes eten... Vanaf hier nemen we morgen de bus naar Loja in Ecuador.