Hoog in Huaraz!

op Gepost in Peru Hits: 511

Huaraz is een plaats op 3300 meter hoogte tegen de Cordillera Blanca. Dit bergmassief bestaat uit een groot aantal toppen van boven de 6000 meter waaronder de hoogste berg van Peru en de subtropische wereld, de Huascaran.
Het is een befaamd klimgebied en trekt klimmers uit de hele wereld. Maar aangezien het nu absoluut geen klimseizoen is, is het er heel rustig.
We hebben een prachtig hostel iets uit het centrum op een heuvel gelegen en vanaf het dakterras heb je een magnifiek uitzicht op de omliggende bergen.

Dat wil zeggen, als het helder is. En helder is het de eerste dagen zeker niet. Het is hier regenseizoen en dagelijks valt er dus ook een stevig buitje.
Meestal in de namiddag, en verder is het vrijwel de hele dag bewolkt. We hebben het plan om een vierdaagse trekking door de bergen te maken maar besluiten om eerst een dag er op uit te gaan om een stuk te lopen in de bergen en aan de hand van die ervaring wel of niet de trekking te maken.
Dus om half zes opgestaan om de locale bus te pakken die langs een punt in de bergen komt vanaf waar we willen gaan lopen. Het is eerst een uurtje rijden naar Yungay in dezelfde vallei als Huaraz. Vanaf hier gaat de bus dwars door de bergen naar de andere kant van het massief. Het is nog twee uur omhoog naar het punt vanaf waar wij willen starten; de Portochuelo pas op 4770 meter hoogte. We maken het onszelf vandaag gemakkelijk door een route te nemen die alleen bergafwaarts gaat. Als we het laatste stukje de pas oprijden zijn de omliggende witte joekels nog fraai te zien tussen de al aanwezige bewolking. Zodra we om een uur of tien echter uitstappen trekt het al helemaal dicht. Weg uitzicht...

huaraz fraaie bergjes 20180302 1475172301
Als de bus in de verte verdwijnt wordt het weer helemaal stil. Alleen de vogels maken nog geluid. Het pad naar beneden is eenvoudig te vinden en daalt snel af. Af en toe begint het te hagelen en regen en de poncho's komen dus weer prima van pas. Dit zijn waarschijnlijk de meest handige dingen die we onderweg hebben aangeschaft.
Ondanks dat het uitzicht niet geweldig is, is het toch een fraaie tocht. De omgeving is fris groen en er staan een hoop planten in bloei. Het pad komt uiteindelijk weer op de weg uit en die volgen we verder naar beneden. Na een uur of drie bij het eerste meertje van de lagunas Llanganuco aangekomen.

huaras bergmeer tijdens de wandeling 20180302 1461520068

Het zijn twee bergmeertjes met een prachtige groene kleur. We gaan bij het meer achter wat grote rotsen uit de wind zitten om onze lunch op te eten. Af en toe komt nu de zon er weer door zodat het een aangenaam temperatuurtje is. Vanaf hier richting het tweede meer gelopen. Het laatste stukje meegelift met een auto tot het recreatie gebeuren wat bij dit meertje is. Hier hebben we de beste kans om weer vervoer terug naar Yungay te krijgen, want er komen hier heel wat dagtoeristen met bussen. En inderdaad een chauffeur van een luxe touringcar wil ons wel meenemen. Terug in Yungay een minibusje gepakt naar Huaraz.
Na deze overigens heel prettige wandeling hebben we wel zoiets dat we geen zin hebben om de trekking van vier dagen te maken. De regen valt nog wel mee om te gaan maar de uitzichten zijn ook nihil en daar ga je eigenlijk toch voor heen. Dus nog een dagje relaxen en dan weer door naar Trujillo.
De bergen waar we vandaag liepen zijn overigens wel prachtig. Het schijnt de grootste concentratie bergen boven 6000 meter te hebben in een vrij klein gebied. Gevolg hiervan is dat de dalen diep en smal zijn met enorme wanden die recht omhoog gaan. Een prachtig gebied om te zien. Landschappelijk zeker het mooiste stuk Peru tot nu toe.
In het hostal een Nederlandse jongen ontmoet die hier in Huaras een weeshuis heeft opgezet. Vandaag nodigt hij ons uit om mee te gaan en een kijkje te nemen. Het is een meisjes weeshuis wat is ondergebracht in een nonnenklooster. De nonnen hebben dan ook de dagelijkse verzorging over de kinderen bijgestaan door Nederlandse meisjes die er als vrijwilligsters werken.
De kinderen zijn bijna allemaal afkomstig uit Lima. Als we in de "speelruimte" zijn komt alles tezamen en wordt er onder begeleiding van een non-met-gitaar voor ons gezongen. Inmiddels is er in een dorpje verderop ook al een gaarkeuken om mensen uit de omgeving te eten te geven en wordt er bij het klooster ook aan uitbreiding gewerkt om mensen uit de omgeving ook hier een gaarkeuken te bieden en ook aan een medische opvang wordt gewerkt. Prima initiatief!