Onkovango delta

op Gepost in Botswana Hits: 1041

Een mooie manier om een beetje te ervaren wat de Onkovango is, is een tripje met een Mokoro. Dit is een tot kano uitgehakte boomstam die wordt voortbewogen door een man met stok die op de achterkant van de Mokoro staat. We vertrekken vroeg met een motorbootje wat ons naar het dorpje brengt waar de Mokorotripjes starten.

Het is een uurtje varen. Onderweg ontzettend veel vogels rond de rivier gezien. De Mokoro's worden door mannen uit het dorp gevaren en de opbrengst komt ook direct ten goede aan de mensen in het dorp. Ons mannetje heeft z'n kano zelf uitgehakt verteld 'íe vol trots. Het is heerlijk om over de kanaaltjes door de rietlanden te glijden. Doodstil, het enige watje hoort is het klotsen van het water iedere keer als er afgezet wordt. Tenminste, zolang er geen vliegtuig overkomt want rondvluchten blijken hier ook heel populair te zijn. De riviertjes liggen vol met bloeiende waterlelies. Het moeten er miljoenen zijn. Het water is ook nergens dieper dan een meter, vaak nog veel minder want momenteel is de waterstand erg laag. Maar het water is zo kraakhelder, alles onderwater is te zien. Grote scholen visjes schieten weg als we langs glijden.
Vlak voordat we stoppen voor een wandeling op een groot eiland steken er een aantal olifanten vanuit het hoge riet de rivier over. Prachtig gezicht. Een enorm mannetje kijkt ons aan met een blik van wat moet je! Om dan in het hoge riet te verdwijnen.
Onze wandeling gaat over een eiland waar net brand is geweest. Hele stukken zijn veranderd in zwarte vlaktes. Niet het mooiste stukje delta maar de groene grassen komen er al door heen en gelukkig is na een minuut of tien de rand tot waar het vuur is gekomen bereikt. Hier weer het lange gele (gortdroge) gras. Dit mag dan een wetland zijn, de eilanden zijn stoffig en droog. We zien nog wat zebra's en Gnoe's.
Dan een uurtje liggen slapen onder een boom op de vlakte, hier is het prima uit te houden. Op de vlakte is het behoorlijk heet.
De terugweg in de Mokoro gaat wat sneller want we gaan nu stroom afwaarts. Bij het dorpje weer gewisseld voor de motorboot en terug naar Maun gevaren. Rond een uur of vijf weer op de campsite. Prachtige dag!