Skieen in Mordor

op Gepost in Nieuw Zeeland Hits: 2257

De volgende bestemming is het Tongariro National park. Dit park betaat uit drie aktieve vulkanen waarvan er een de hoogste berg van het noorder eiland is. En het is ook de plek waar de twee grootste ski gebieden van Nieuw Zeeland zijn. En we hebben wel zin om eens even te gaan skien. Het is hier dan wel inmiddels lente maar als het goed is kan je tot eind oktober terecht op de lange latten.

Het gehucht Wkakapapa is de basis voor het grootste skigebied. Het ligt op de hellingen van Mt. Ruapehu, de grootste vulkaan. Als we rond de middag aankomen in Wkakapapa bezoeken we eerst het plaatselijke tourist office voor wat informatie. Helaas blijkt vandaag de hele dag het skigebied gesloten te zijn wegens harde wind en ander bar weer op de top. dude ziet iets bijzonders 20170425 2064765169Dus trekken we eerst de bergschoenen weer aan voor een wandeling in de omgeving. Er zijn hier enorm veel route's uitgezet waarvan de langste om de drie vulkanen heengaat. Nou dat dus maar even niet, we houden het bij een loopje van twee uur naar de Taranaki waterval. Het is een mooie wandeling door bossen en over de laagbegroeide hellingen van de vulkaan. Ook vandaag is het weer bewolkt met geregeld een bui dus de bijzondere kleuren van het vulkanische gesteente komen niet echt fraai uit. Het gevolg van al die regen is overigens wel dat de waterval er heel potent bij ligt. Een enorme hoeveelheid water stort naar beneden.
De volgende dag blijkt het skigebied wel open te zijn. Weliswaar nog niet alles maar de lagere liften zijn in elk geval open. We sturen het bussie de vulkaan op tot bij de skiliften. Hier in de buurt zijn ook opname's gemaakt voor de 'Lord of the rings' films. De wegenatlas die we hebben gekocht geeft ook de opnamelocatie's weer van de film en heel Nieuw Zeeland lijkt gebruikt te zijn als decor. Sommige beelden in de film zijn op meerdere plekken opgenomen die honderden kilometers uit elkaar liggen. Maar wij bevinden ons vandaag in 'Mordor', toch een van de meer aansprekende stops van Frodo uit de film. Het valt niet mee om de exacte plek te vinden. Elke hoek lijkt wel een shot uit de film te kunnen zijn. Het is allemaal het onherbergzame boemannenland uit de film waar nu bovendien gedeeltelijk nog sneeuw ligt. Uiteindelijk denken we ons een vrijstaande hoge verticale rotswand te kunnen herinneren, maar het kan ook een onbeduidende steenpuist zijn die het witte doek nooit heeft gehaald. Je zou eigenlijk een dvd'tje mee moeten hebben om stukjes uit de film te vergelijken. Overigens is er hier al een boek op de markt met kaarten en foto's om de echte juiste plekken te kunnen vinden. Lord of the rings is big business in Nieuw Zeeland, er zijn zelfs al speciale trips naar Hobbitton waar je de restanten van het hobbit dorp kan bewonderen...
Maar wij gingen skieen vandaag. Bij de liften aangekomen een broek en ski's en schoenen gehuurd. We hadden van de week in een twee-dollar-shop al nieuwe handschoenen en mutsen gekocht en zijn er dus klaar voor. Skipasje en gaan!
tongariro - de hellingen van mordorHet is wel apart om hier op vulkaan te skieen. Hoewel we de top nog helemaal niet gezien hebben vanwege de wolken wordt je er toch steeds aan herinnerd dat je op een vulkaan bent vanwege de veiligheidsvoorschriften die overal hangen. Het grootste risico schijnt de lavastroom te zijn (dat hadden ze het laatst in 1996). Die lava stroomt over en langs de piste's en dus staat er overal aangeven waar je heen moet 'als de sirene gaat'. De camping waar we zitten hangt er ook vol mee, deze ligt nl. midden in een van de mogelijke lavastromen. Erg handige plek voor een camping...
Maar vandaag geen gerommel van de vulkaan. We hebben de hele dag lekker geskied. Als het om een uur of drie weer begint te regenen houden we het voor gezien en vertrekken naar Ohakune aan de andere kant van de vulkaan. Een klein uurtje rijden. Hier is het andere grote skigebied en dat willen we morgen gaan bezoeken.
De volgende dag vroeg opgestaan. Het is nog helder en de witte top van de vulkaan is nog prachtig zichtbaar. Op de locale radio al gehoord dat vandaag alles open is en de omstandigheden zijn vrij goed! In Ohakune weer ski's e.d. gehuurd. Vervolgens de berg op gereden. Het is nog negentien kilometer naar het begin van het skigebied. Bij de lift en pas voor vandaag gekocht en vervolgens naar boven gegaan. De uitzichten op het dal zijn prachtig. Er ligt in de verte een dikke wolkenband maar de berg is nog vrijwel onbewolkt. Meteen naar de top gegaan en vandaar het hele gebied rondgeskied. Later wordt het bewolkt en is het erg mistig op de top. En de dag eindigd natuurlijk weer met wat regenbuien. Tijd om weer terug te gaan!
Ondanks de wolken en later regen een perfecte dag gehad. Goeie sneeuw, lekker geskied!


posted by Frank : vrijdag, oktober 15, 2004