Ankor Wat

op Gepost in Cambodja Hits: 638

Vroeg opgestaan want we gaan naar Ankor Wat. Eerst op straat wat water en stokbroodje's gekocht. De stokbroodje's vindt je overal in Azie waar de Fransen hebben gezeten. We zagen ze al eerder in Laos en Vietnam. En het is heerlijk om de dag met een gewoon lekker stokbrood te beginnen!

Op straat komen we Janra tegen. Hij is de piloot van de Cambodjaanse uitvoering van een tuk-tuk. Hier zijn het een soort aanhangers die achter een brommer worden gehangen. We hadden nog geen vervoer voor ons tripje naar Ankor en de deal is snel gemaakt. Hij gaat ons de hele dag rondrijden.

Het is heel comfortabel in het bakkie achter de brommer. Ze maken veel minder herrie dan de Thaise variant en gaan ook lang niet zo hard. Eigenlijk een prima manier om rond te rijden.
De tempels van Ankor zijn gelegen in het oerwoud en het isn heerlijk koel onder de hoge bomen. We gaan eerst naar de Ankor Wat zelf. Het is een prachtige tempel omgeven door enorme grachten. Er is hier ontzettend veel gerestaureerd en nog steeds zie je overal restauratie werkzaamheden plaats hebben.
De hele dag rijden we met ons karretje van tempel naar tempel. Een van de tempels is in de vervallen staat gelaten en eigenlijk maakt deze de meeste indruk. Enorme bomen groeien op de bouwvallen en de gigantische wortels slingeren tussen de stenen door. Het is gemakkelijk te zien waar de geestelijk vaders van Indiana Jones en Lara Craft hun inspiratie vandaan haalden. Overigens is voor de laatste Tombraider film werkelijk wat gefilmd in deze tempel.
ankor wat overwoekerde tempels 20161204 1724650251Om een uur of vijf begint het weer te regenen, het is tenslotte regenseizoen. Je kan er bijna je klok op gelijkzetten. Aan het eind van de middag, heel hard en ongeveer een kwartiertje. En dan klaart het weer op. We schuilen voor de bui in een van de straat eettentje's en gaan dan terug naar het guesthouse. Maar niet voordat we de heuvel met tempel hebben beklommen voor een mooie zonsondergang op Ankor. Er staat dan ook een kleine menigte met allemaal hetzelfde idee (of guidebook...).
Maar helaas, geen mooie zonsondergang, dikke wolken voor de zon en dus zonder foto's weer naar beneden.
De tweede dag hebben we weer met Janra afgesproken en gaan het restant bezoeken. Het is vandaag wat bewolkter maar daardoor ook wat minder heet. Eigenlijk wel lekker. We bezoeken nog de Ankor Thom met omliggende tempels en houden het dan voor gezien.

Met het karretje terug naar de stad. Hier willen we eerst ons busticket kopen. Het blijkt een goede zet te zijn want er zijn want er zijn nog maar drie stoelen vrij. Weliswaar helemaal achterin maar we nemen ze toch maar.
Vanmiddag de markt bezocht. Het is deels helemaal gevuld met souvenir stalletje's en heeft verder een grote groente en vlees en vis markt. Het is bloedje heet onder de golfplaten daken en geur is ook niet echt prettig. Tijd voor een koele consumptie!
En dat is hier geen probleem want er zijn enorm veel op westerlingen gerichte restaurants. Heel Siem Raep is trouwens hard op weg om een westerse enclave te worden want er wordt echt overal gebouwd aan enorme hotels. En er staan al een heleboel hele luxe! Gevolg is ook dat het hier niet echt goedkoop meer te noemen is. Bijna alle prijzen zijn in Dollars en je moet echt op zoek naar normale Cambodjaanse prijzen. Later nog even geinternet en gerelaxed in een restaurantje.