Sheki

op Gepost in Azerbaijan Hits: 609

Vroeg in de morgen pakken we een taxi naar het busstation. Lang leve de taxiapp’s, reizen was nog nooit zo simpel… Bij aankomst staat er eerst een cordon van mannetjes die hun minibusjes moeten vullen. Allemaal zijn ze vol interesse waar we heen willen. Maar helaas voor de heren, we gaan vandaag voor de grote bus.

De weg uit Baku gaat eerst door een groot gebied met industrie. Vlak langs de kant liggen ook nog een aantal boorplatforms in zee. Enorme dingen zijn dat. Als we eenmaal de industriezone gepasseerd zijn gaat het landschap over in het grote niets. Kaal, vlak, een uitzicht wat je na een paar minuten wel gezien hebt.
De bus naar Sheki staat in de boeken voor iets van zes uur plezier maar het wordt iets langer want er wordt over een enorm eind aan de weg gewerkt. En dan slingert er een tijdelijk onverhard pad langs waar iedereen over heen hobbelt.
Maar we komen er en halverwege de middag wandelen we door het plaatsje naar ons guesthouse. Het is een kamer bij de mensen thuis. De eigenaresse is aan het werk en we worden ontvangen door oma en de kinderen. Oma blijkt Frans te spreken en dat beheersen we net iets beter dan Azeri of Russisch. En zo valt er ook nog wel aardig te communiceren. Later als de eigenaresse thuis komt blijkt die prima Engels te spreken. Ze heeft ooit een opleiding gevolgd voor Engelse lerares maar werkt nu in de receptie van een hotel.
sheki caravanserai 20190528 1198159430
Sheki is een heel aangenaam plaatsje in de uitlopers van de Kaukasus. Prachtig tussen de groene heuvels met witte toppen in de verte op de achtergrond. Het is ook weer lekker rustig na de betrekkelijke hektiek van Baku. We vullen de tijd hier in bezoeken aan het oude stadsdeel. Er staan twee paleizen van de Sheki Khan, het zomer en winterpaleis. In beide gevallen overigens maar een fors gebouw. Het zomer paleis is aan de voorzijde geheel voorzien van figuren uit tegeltjes en spiegels zoals we die ook al eerder in Iran zagen. Niet zo vreemd want het zijn natuurlijk buren.
sheki paleis xan sarayi 20190528 1971674684
Maar het mooiste bij het zomerpaleis zijn toch wel de twee enorme bomen die er voor staan. Het zijn twee platanen die in 1530 geplant zijn en inmiddels ruim 40 meter hoog zijn. Ook de omvang van de stam is indrukwekkend. De beide paleizen zijn ook royaal voorzien van de glas-in-hout kunst. Eigenlijk gelijk aan glas-in-lood maar dan dus met hout. Vooral binnen met de zon er op geeft dit mooie plaatjes van het gekleurde glas.
sheki toegangspoort van de caravanserai 20190528 2079274572
We bezoeken ook een van de twee caravanserai die hier staan. Het is een groot gebouw met een binnenplaats met galerijen en kamers. Groter dan we ooit eerder gezien hebben en geheel opgeknapt en nu in gebruik als hotel. Wel een heel fraai gebouw. Een paar Roemeense Arsenal fans hebben hier overnacht en hangen de galerij voor even vol met hun vlaggen. En dan moet er natuurlijk een foto gemaakt worden. Ik schiet maar even een plaatje van springende Roemenen in rode shirts. Ze zijn er blij mee! Hun chauffeur wil al een tijdje vertrekken want ze moeten tenslotte vandaag nog naar Baku, morgen is de wedstrijd!
sheki gangen in de caravanserai 20190528 1407854629
En we zitten veel op de terrassen die overal zijn. Iedereen drinkt hier de hele dag thee. En Sheki staat ook nog eens bekend om z’n zoete hapjes bij de thee, dus daar doen we graag aan mee. Overigens is dit wel in het park een geheel mannelijke aangelegenheid, maar we gaan er gezellig tussen zitten. Geen enkel probleem overigens.
Aan het eind van de middag een wandeling de heuvels in, naar een uitzichtpunt over de stad. Het is bij een hotel wat nooit voltooid is. En wat voor hotel. Geheel in kasteel stijl. Het zou zo door kunnen voor ‘Castle Black’ uit GOT. De voorzijde is geheel van zwart natuursteen, maar als we de bouwval beklimmen zie je al snel dat het maar natuurstenen tegels zijn en het geheel gewoon beton is. Een enorm bouwwerk. Maar halverwege kwamen ze er achter dat het zo slecht geconstrueerd was dat afbouwen zinloos was. Wel een mooi uitzicht van achter de kantelen op de hoogste verdieping. Overigens is. het niet het enige gebouw wat hier leeg staat. Onderweg passeren we een aantal kolossen die kennelijk ooit toeristen moesten huizen maar al een tijdje leeg staan.
sheki castle black 20190528 1909488799

Lees meer over Azerbaijan