Holy Pushkar

op Gepost in India - Rajastan Hits: 1514

Van Jodhpur gaan we via Ajmer naar Pushkar. Pushkar is een klein plaatsje wat tussen de heuvels ligt. Het centrum van het plaatsje is het heilige meertje. Hier omheen zijn een aantal ghats gebouwd waar geofferd, gebeden en gebaad wordt. Uit het hele land komt men naar hier. Vergelijkbaar met Varanasi maar dan op kleinere schaal.

En Pushkar is vooral bekend vanwege de "Pushkar Camel Fair" een enorm cultureel spektakel waar men van heinde en verre met z'n kamelen op af komt. Er schijnen in totaal wel 20000 kamelen te zijn die verhandeld worden en waar behendigheidsspelen mee worden gedaan. Maar helaas, dit jaar valt het evenement precies als wij terug vliegen en dus kunnen we het niet meemaken. Wel jammer want het moet echt geweldig zijn, het voordeel is dat Pushkar nu nog gewoon een relaxed stadje is. Straks zal het overspoelt worden met deelnemers en toeristen.


poonam.jpgDe dagen dat wij in Pushkar zijn gaan we een rondje rond het meer langs de ghats, 's ochtends vroeg natuurlijk want dan speelt het leven zich af. De ghats weerspiegelen mooi in het rimpelloze meer en de bellen klinken van alle kanten over het meer. Toch komt het niet in de buurt van de gebeurtenissen in Varanasi, het is hier heel kleinschalig. De plaatselijke guru heeft ook een heel scala aan verordeningen afgekondigd waar de toerist zich aan dient te houden in de buurt van de ghats. Kennelijk zijn een beetje fatsoen en respect hier soms ver te zoeken en heeft men maar een lijstje gemaakt.
Het meertje zelf ligt er, voor Indiase begrippen, redelijk schoon bij en er zitten vele vogels op en rond het water. We zien weer een hoop ijsvogeltje's en zelfs een schildpad!
De straten om het meer zijn afgeladen met shops om de kooplust op te wekken. Wel heel erg op de toerist gericht. Maar wel leuk wandelen en eindelijk eens zonder auto's en riksja's want die mogen hier niet komen. Nu de motoren nog...
Ook nog een keertje van guesthouse gewisseld want zonder werkend toilet en douche houdt het echt een keertje op. Hebben nu een kamer met op het plafond geplakte sterretje's die oplichten in het donker, slapen onder de sterrenhemel....!