Syrie

op Gepost in Reisinfo Hits: 8153

Algemene indruk
Syrië wordt doorsneden door grote rivieren als de Orontes en de Eufraat en heeft een woestijnachtig oosten en een mediterraan westen. De buurlanden zijn Israël, Jordanië, Irak, Turkije en Libanon.

Syrië heeft een lange geschiedenis achter zich. Bewoond door verschillende volkeren in de jaren voor Christus, werd het een Romeinse provincie, Syria. Later ging het over naar hun erfgenamen, de Byzantijnen, die verschillende steden als Antiochië (tegenwoordig het Turkse Antakya, maar vroeger deel van Syrië) en Damascus deden bloeien. Syrië stond toen voor de hele Levant, met name het huidige Syrië, Libanon, Jordanië en Israël.

Het werd veroverd door de Arabieren in de 7e eeuw na Christus. De Arabische dynastie van de Omajjaden vestigden hun hoofdstad in Damascus en lieten er de beroemde Omajjadenmoskee na.

Vervolgens kreeg Syrië te maken met de kruistochten. De Frankische kruisvaarders bouwden verschillende kruisvaarderskastelen, zoals het Krak des Chevaliers. Dit was ook de periode van de beroemde Saladin, wiens standbeeld nog altijd in Damascus staat. Deze beroemde Koerdische veldheer slaagde er in Jeruzalem te veroveren op de christenen.

Nadien kreeg Syrië af te rekenen met Mongoolse invallen. Daardoor verzwakt, kon het makkelijk ingelijfd worden door het Osmaanse Rijk. Toen dat uiteen viel, werd het grote Syrië in twee gesplitst: het noorden werd door de Volkenbond toegekend aan Frankrijk en werd het moderne Libanon en Syrië. Palestina en Transjordanië gingen naar het Verenigd Koninkrijk.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Syrië in 1946 onafhankelijk. In 1958 verenigden Egypte en Syrië zich tot de Verenigde Arabische Republiek, die door Syrië amper 3 jaar later al verlaten werd. In 1963 kwam de Ba'ath partij aan de macht. In 1970 kwam Hafez al-Assad aan de macht, die het land leidde tot zijn dood in 2000. Toen werd hij opgevolgd door zijn zoon Bashir.

Visum
Een visum is te verkrijgen op de ambassade van Syrië en kost 32€ en twee pasfoto's.

Ambassade in België
Franklin Rooseveltlaan 3
1050 Brussel
02/639.08.13

Je kan als Nederlander ook gewoon bij aankomst je visum halen aangezien wij geen Syrische ambassade hebben in Holland. Op de luchthaven in Damascus gaat dit vrij snel, ook ’s nachts!

Het systeem werkt als volgt;

Voordat de je meldt bij de douane ga je naar het kleine hokje in de hal. Hier worden zegels verkocht die straks bij je visum geplakt worden. Dit is dus ook de plek waar je betaald voor je visum, dit kan in USD en euro’s. Vervolgens naar de rij met douane balies en je stempeltjes ophalen. Een Multiple entry visum verkrijgen (aangezien we retour zouden komen vanuit Jordanië) is ons hier niet gelukt, overigens ook niet bij de immigratie kantoren in Damascus. Bij terugkomst uit Jordanië hebben we bij de grens gewoon weer een nieuw visum gekocht. Uiteindelijk bleek dit overigens nog steeds goedkoper dan hier in NL een multiple entry visum te laten regelen…., de goedkoopste manier blijft overigens wel gewoon zelf naar Brussel te gaan maar dat was ons nou weer net wat te ver vanuit Noord Holland….

Belangrijk! Zorg dat je in je paspoort geen enkel bewijs hebt van een bezoek aan Israël. Doe je een rondreis in de regio, doe dan Israël aan als laatste land of laat je Israëlische visum en stempel op een apart papiertje zetten. Zelfs dan ben je niet zeker, want als je de grens over komt tussen bv. Israël en Jordanië en dan naar Syrië reist, zullen de Syrische grenswachters merken dat je in Israël bent geweest aan de hand van de stempels van de Jordaanse grenspost. De toegang tot Syrië zal je dan ontzegd worden. Zeg ook niet dat je van plan bent naar Israël te reizen als je dat wel bent.

Vervoer
busticket Ons rondje hebben we geheel met het openbaar vervoer gemaakt. Over het algemeen zijn de bussen prima. Tussen de grotere steden touringcars die meestal voorzien zijn van airco en op de andere routes gaat er altijd wel een minibusje. Het is soms even zoeken naar de juiste bus bij de terminals aangezien alles alleen in het Arabisch aangegeven staat. Maar je komt er altijd uit, vaak met de hulp van iemand die net genoeg Engels spreekt om mee te kunnen converseren en die spontaan met je op sjouw gaat naar je bus.
De touringcars tussen de steden kosten gemiddeld 75 – 100 SP per rit. Minibusjes zijn 10 – 25 SP per rit.

Accomodatie
De kwaliteit van de hotels / guesthouses varieert. Over het algemeen zijn de goedkopere ook echt wel basic en vindt je eigenlijk weinig plekken die zich richten op de westerse backpackers scene. Uitzonderingen in Aleppo en Damascus daar gelaten.

De prijs van een kamer ligt rond de 500 SP. Meestal heb je dan met badkamer en fan, soms is de badkamer gedeeld op de gang.

Eten
Ontbijt verzorgen we meestal zelf. Je kan prima voor weinig broodjes en beleg kopen. Er zit meestal wel een bakker in de buurt die diverse soorten broodjes bakt. Het lokale platte brood, khobz, wordt overal bij gegeten en is op zich wel goed te doen als ze vers zijn. Maar wij vonden de kleine stokbrood achtige broodjes toch beter. Smeerkaasjes zijn bijna altijd te krijgen en op de markt de kleine Libanese komkommertjes, en dan bouw je al snel heerlijke sandwiches.

Water in flessen is overal te koop. Het avondeten is niet zo heel gevarieerd met voornamelijk shoarma en kebab. Vegetarische maaltijden zijn ook mogelijk, zoals falafel. Vaak wordt er schaap en lam gegeten, zoals kibbeh (lam met geplette granen). Dit wordt voorafgegaan door een mezze, allerlei kleine voorgerechtjes die tegelijk worden opgediend. Hier zit o.a. tabouleh tussen (salade van gehakte peterselie met tomaten, sesamolie, gebroken tarwe en citroensap), hoummous (puree van kikkererwten), kounafa (gebakje met vulling van pistache, kaas en room)

Bezoeken

Onze route ziet er als volgt uit; Damascus, Homs, Krak de Chevaliers, Palmyra, Deir ez-Zur, Aleppo, Hama, Damascus en vervolgens door naar Amman

Geld
De munteenheid is de Syrische Pond, koers 2007: 100 SP = 1,76 Euro
Syrië is nog goedkoop, als je de boodschappen op de marktjes doet en in de kebab tentjes eet kan je met weinig rondkomen. De bezienswaardigheden zijn ook nog heel redelijk geprijsd.
Geldautomaten zijn inmiddels in de grote steden vrij algemeen te vinden maar slechts een klein deel accepteert Cirrus/Maistro. Creditcard gaat iets beter. Geld wisselen kan bij banken en in Damascus en Aleppo bij kleine wisselkantoortjes, je Euro’s kan je overal kwijt.

Openingstijden banken Zaterdag tot donderdag van 8.00 tot 12.30 uur en van 15.30 tot 17.30 uur. Op vrijdag is ALLES gesloten en dat geldt uiteraard ook voor de banken.

Internet

Internetten is overal waar wij geweest zijn mogelijk. Kosten; rond de 750 fils per uur.  De snelheid is over het algemeen redelijk.


Damascus

Algemene indruk
Damascus heeft twee gezichten; de "oude stad" met z’n fraaie straatjes, souks en gebouwen en alles daarbuiten. En dat daarbuiten is niet heel fraai; het centrum is redelijk modern en bestaat hoofdzakelijk uit niet al te subtiele betonbouw, de buitenwijken zijn grauw en lelijk.

Toch is het een stad waar het wel goed vertoeven is. Vooral als ’s avonds alles tot leven komt en de verlichte winkeltjes en eetstalletjes zelfs de meest grauwe straat in geur en kleur zetten. En de oude stad is natuurlijk een genot om te verblijven. Iedere vierkante centimeter is bedrijvigheid en cultuur. Heerlijk om rond te zwerven

Accomodatie
Beirut hotel, in de Al Istikal lane vlak bij het Martyr square, 500 Sp voor een kamer met fan, badkamer op de gang. Niet heel geweldig, ook niet te beroerd. Wel eenvoudig maar kamers aan de voorzijde hebben een groot balkon.

Later overnacht in de oude stad in;
Al-Amin al-Jedid Hotel, 350 Sp voor een knappe kamer, badkamer op de gang, douche kost 100 Sp extra maar dan heb je ook wel een echte hete plons!
Locatie is niet te kloppen; midden in the Old center halverwege Straight street.

Eten
Hoewel je vrijwel overal wel wat kan eten in het centrum van Damascus vind je de meeste restaurantjes in de buurt van het Martyr square en op de tweede helft van Straight street (Bab sharqi st.) In dit Christelijke deel van de oude stad ook wat meer "luxe" restaurants met een westerse inslag. Pizza’s e.d. ook verkrijgbaar.

Geld
Pinnen bij de geldautomaat kan wel in Damascus maar het is zoeken…., er zijn zowiezo maar weinig pinautomaten en de meeste pinautomaten zijn niet geschikt voor cirrus/maestro. We hebben er een gevonden in de oude stad bij een bank in de buurt van Maristan nur al-Din. Het is niet heel eenvoudig te vinden maar vraag wat rond en er is wel iemand die je de weg kan wijzen. Helemaal aan het eind van Straight street staat bij Bab Sharqi ook een ATM die met creditcards overweg zou moeten kunnen, is ons niet gelukt. Aan de overkant van de grote kruising voor de ingang van de Hamadiye souk zit een heel aantal kantoortjes met geldwisselaars.

Vervoer
Damascus International Airport ligt 35 km ten zuidoosten van Damascus. De airportbus gaat ieder half uur tussen het vliegveld en de Baramkeh busterminal in het centrum. 75 Sp ongeveer een half uur. De bus retour vertrekt van dezelfde plek en kost 50 Sp. Per persoon.
Vanaf hier kan je lopend het centrum in of een taxi pakken.
In het centrum valt alles qua afstand te belopen. Een taxi kan je ook overal begaan, de straten zien er geregeld helemaal geel van…. Ze kosten weinig, een ritje is ongeveer 50-75 Sp. Je kan gewoon op de meter rijden!
Vanuit Damascus zijn we met de bus naar Homs gegaan. Deze vertrekt van de Baramkeh terminal en is in twee uur in homs. 75 Sp
Later ook vanuit Damascus naar Amman gereisd. Ook deze bus vertrekt vanaf de Baramkeh terminal. De "Challenge" busmaatschappij is ons heel goed bevallen, nieuwe bus en een heel goede service wat vooral erg van pas kwam bij de grens. Het kantoortje is op de Baramkeh terminal. Kosten 350 Sp per persoon. Het is totaal vier uur van Damascus naar Amman.

Bezoeken
De oude stad is voldoende om je een dag of wat bezig te houden. De souks zijn enorm en echt alles wordt er verkocht. De wirwar van smalle straatjes is ook heel leuk om te ontdekken en er zijn heel veel gebouwen met een verhaal.
Niet te missen is de Ummayyad moskee gelegen aan het einde van de Hamdiye souk. Een prachtig statig gebouw met een heel serene atmosfeer binnen de muren. De entree is 150 Sp en je kan gelijk de graftombe van Saladin meepakken want die staat ook op het terrein.
Verder is het Azem palace de moeite waard; mooie historische gebouwen met prachtig gedecoreerde kamers die nu in gebruik zijn als museum en het leven in oud Damascus verbeelden. Entree 150 Sp.
Het National museum is het beste wat Syrië op museumgebied te bieden heeft. Wij vonden het wel prettig om eerst rond te reizen en dan pas het museum te bezoeken. Op deze manier spreekt wat je in het museum ziet veel meer aan omdat je het nu de locaties een beetje kent en er een beeld bij hebt. Het is een groot museum met een heel diverse collectie. Buiten in de tuin staat ook nog een enorme hoeveelheid aan beelden en is een heerlijk schaduwrijk terras!

Toegang 150 Sp. Overigens is het museum ook op vrijdag open.