Voorbereiding voor de Stannen

op

Ons tripje door twee van de 'stannen' begint al aardig vorm te krijgen. Al ging het weer eens niet zonder onverwachte hobbels...
Van de week een telefoontje van LOT Airlines, onze heenvlucht is gecancelled. Ze openen deze route pas over een maand. Tja, da's balen. vooral omdat dit een vlucht was met fijne start en aankomst tijden; 's avonds vertrekken , 's ochtends aankomen. En dit was eigenlijk de enige cheapy waar dit mogelijk was. Afijn, nu vertrekken we 's middags en komen in het holst van de nacht aan. Dat wordt dus eerst een paar uurtjes bankhangen op de airport in Astana.

Onze route door Kazachstan en Kirgizie is ook inmiddels zo goed als definitief; we reizen van Astana naar Bishkek, maar wel met een mooie omweg!
Eerst een paar dagen Astana en dan in dertien uur met de trein naar Almaty in het uiterste zuiden van dit enorme land. Hier blijven we ook weer een paar dagen om de omgeving te verkennen. Vervolgens hebben we een 4WD geregeld om ons van Almaty via de grensovergang bij Kegen naar Karakol in Kirgizie te brengen. Een hele fraaie route door een afgelegen en onherbergzaam gebied. Onderweg pakken we ook nog even de Charyn Canyon mee want die ligt toch lekker op de route.

In Karakol blijven we ook een paar dagen om wat rond te kijken. En vanaf hier gaan we met een auto met chauffeur op pad door Kirgizie!
Hoewel Kirgizie ook wel met openbaar vervoer te bereizen is, bus en matrushka, gaan we toch voor de georganiseerde optie. Een hoop van de plekken waar we heen willen liggen namelijk ver van de bewoonde wereld en hebben geen openbaar vervoer wat je er kan brengen. Om er te komen moet je dus toch al iets regelen. En aangezien deze tripjes aardig aan de prijs zijn vonden we het wel een goed idee oim dan maar gelijk voor 10 dagen wat te regelen. dit kost weinig meer dan een paar losse tripjes van een dag of wat. En nu kunnen we gewoon overal gaan en staan en stoppen!

We hebben een mannetje-met-auto gevonden via Indyguide.com. Deze site brengt onafhankelijke 'tourguides' en reizigers in de Stannen tesamen. Je plaatst je plannen op de site en krijgt vervolgens allerlei biedingen van personen die met je op stap willen. Een soort werkspot voor de reiziger! Gaat super!
Verder hebben we voor deze trip behalve de route nog niets vastgelegd. Een overnachtingsplek zoeken we onderweg en waarschijnlijk wordt dat veelal een nachtje in een jurt.

Onze route in Kyrgizie gaar er ongeveer zo uit zien:

Karakol - Bokonbaevo - Kochkor - Kol Ukok - Tash Rabat - Son Kol - Bishkek.

tripkyrgyz

Handige site's;

www.Indyguide.com - verbind reizigers en lokale tourguides
www.caravanistan.com - 'The Silk Road Travelguide', ongeevenaarde bron van informatie.